Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Politika a události  |  10.05.2022 12:47:33

Kde jsou hlavní ruské slabiny? Máme věřit ruských ztrátám, které zveřejňuje Ukrajina? VIDEO

Hovořil: Vít Solnař, správce FB skupiny Válka na Ukrajině - AKTUÁLNÍ SITUACE.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Zvítězí Ukrajina? Kde jsou hlavní ruské slabiny? Je Rusko vojensky nekompetentní? Před několika dny jsi dal do skupiny příspěvek, že Ukrajina má aktuálně útočit u Charkova, Záporoží a Chersona. Proč? Co je BTG? Kolik informačních zdrojů používáš? Jaká je koncentrace ruských sil u Charkova? Říká se o tom, že Rusko postupuje velmi pomalu, ale i přes velké ztráty usilovně. Má to perspektivu? Má ještě Rusko relevantní technické rezervy? Očekáváš, že mobilizace Rusku pomůže? Kdy jsi se při aktuálním konfliktu bál o Ukrajinu? Paralely se Zimní válkou. Proč je dnešní válka jiná? Existuje paralela s 2. světovou válkou? Máš poznámky k úvodu války? Počty mrtvých ruských vojáků - co z nich lze vyčíst? Jsou čísla ruských ztrát, která prezentuje Ukrajina, reálná? Jak vypadá propaganda na ruských sociálních sítích?

 




Jaká je situace na linii dotyku mezi Ukrajinou a Rusy?

Z mála informací je hodně obtížné cokoliv rekonstruovat . Můžeme hádat ze zvyklosti Ruské armády, můžeme hádat ze střípků informací z první linie. V současné chvíli RA spoléhá na dělostřelectvo a to jak hlavňové, tak raketové. Víme, že se snaží si cestu před sebou "vyčistit", používají to, čemu se za první světové války říkalo bubnová palba a pak dělostřelecká baráž. Zda využívají i taktiku pohyblivé baráže, nevím. Ukrajinská strana více využívá přesných palebných přepadů, případně asi protipalby. V tomto kontextu je zajímavé nasazení dronů všech možných typů. Dokonce i bombardování z dronů a to nemyslím jen Bayrakraty, ale také malé "hobby" drony, které nesou kumulativní granáty se stabilizací. Což je vlastně způsob, jak se bombardovalo v začátcích během první světové války. Někdy si říkám, kdy se objeví shazované šipky, nebo stíhací drony, co se začnou specializovat na ničení dronů průzkumných a bombardovacích. Jedna věc je ale jistá. Ukrajinská strana používá obrovské množství malých komerčních dronů typu quadrokoptér, Ruská pak má také nemalé množství dronů o poznání větších s pevným křídlem.
Co se týká pozemních bojů, tak Ukrajina se stále majoritně brání, občas přechází do protiútoků. Ty si vybírá tam, kde má převahu, ne podle politického zadání.
Rusové již ztratili obrovské množství tanků. I když se ukazuje, že jsou na frontě primárním cílem a proti moderním těžkým pěchotním zbraním jsou dost zranitelné, tak jde stále o stroje při správném použití ideální na průlomy. A zde se dostáváme k slabině RA - BTG (battalion tactical group) má 10 tanků a pokud BTG útočí, tak nejvýše touto jednou rotou. Nicméně už za první světové války došli stratégové k tomu, že má smysl tanky nasazovat ve velkých skupinách. 10 tanků útočícího BTG pak snadno zničí dvě družstva vyzbrojené třeba Javeliny, třeba Stugnou. Za tanky postupující (nebo tanky nahrazující) bojová vozidla pak vesměs již postrádají ekvivalentní pancéřování a stávají se snadnějším cílem.
Nedávno se objevilo video, kde byl vidět útok Ukrajinské armády. Docela mne šokovalo. Rychlý postup vpřed na prakticky civilních automobilech. Rychlé rozptýlení na kraji zastavěné vesnice. Je možné, že šlo o provedení obchvatu, ale. Kdyby narazili na jedno vhodně umístěné BMP, tak celý plán skončí krvavou lázní. A jsme opět u toho průzkumu. Myslím, že průzkum je veden velmi pečlivě (tedy mám informace, že to tak opravdu je, víc nebudu prozrazovat).
Bohužel také víme, že tento stav nepopisuje situaci podél celé fronty. Mnohde válčení připomíná spíše posiční boje první světové války, kdy akorát obě linie nejsou od sebe na dostřel z pušky, ale mnohem dál.


Rusko vôbec organizačne na to, aby dosiahlo nějaký významný úspech?

Dovolím si zabrousit do sféry fantasy. Chtělo by to nějakou mladou Rusku, která se vydá do Moskvy, v bunkru pozná Putina, obklopí se nejlepšími strategickými a taktickými mozky v Rusku - ideálně nijak navázanými na vládnoucí garnituru a následně úspěšně završí v dohledné době třeba dobytí Mykolaeva, nebo Charkova.  Samozřejmě, že by přitom mohla ještě úzce spolupracovat s patriarchou Kyrillem, který by mohl do války zamíchat trochu víry a motivovat pár milionů ruských mužů, aby se chopili Kalašnikovů a vyrazili na západ.
Šance na podobný scénář se blíží nule.
Rusko má kapacity mobilizovat (cca 34 milionu mužů ve věku 18-50 let), má kapacity vyzbrojit je pěchotními zbraněmi a má kapacity je dopravit na frontu (na transport je možné používat rekvírované civilní vozy - nakonec i při První bitvě na Marně Francie zachránila situaci pařížskými taxíky). Horší bude dát těmto mužům podporu bojovými vozidly. Stavy tanků se povážlivě krátí, letectvo a vrtulníky se bojí vydat nad nepřátelské území. Hádám, že podpora by se časem omezila na množství "hloupého železa" za frontou - tedy dělostřelectva.
Výsledkem takového scénáře by byly obrovské masakry, které by vedly k tomu, že by vojáci v zázemí začali přemýšlet, zda by nebylo vhodné něco udělat se systémem jako celkem. Zde bych sázel především na Petrohradskou oblast, která má s podobnými úvahami již svou praxi (a kde se objevuje nejvíc velmi zajímavých komentářů novinových článků, i projevů osobní statečnosti)


Věříš počtům ruských ztrát, které zveřejňuje Ukrajina?

Ze začátku jsem byl obezřetný. Postupně jsem si ověřil, že se dá věřit na 55%, na 60%, na 66% a nakonec zjistil, že ověřování probíhá natolik pečlivě a důkladně, že to beru již jako čísla, kde se projevuje pouze statistická chyba, určitě ne nějaká řízená manipulace. Ostatně, zde doporučuji rozhovor, co včera vyšel na seznamu, kde Čech bojující za Ukrajinu, systém blíže popisuje a potvrzuje mé informace, že Ukrajina používá v ověřování standardy NATO.


Jaký máš názor na analýzy, které zveřejňují zahraniční zpravodajské služby?

Že jsme všichni odkázáni na pečlivě selektované kusé informace. To není snaha nějak mlžit, ale spíš chránit zájmy Ukrajinské armády. A když mluvím o zájmech, je to otázka života a smrti.
Druhá věc je osobní postoj toho kterého člověka. Já jsem třeba velký optimista, co fandí Ukrajině, Evropě, NATO. I když se snažím zpracovávat i Ruské, či separatistické zdroje, občas přehlédnu očividnou věc. Na druhou stranu jsem člověk, podle kterého se nemusí nikdo rozhodovat a určitě neovlivňuji strategie armád. Proto si někdy říkám, že by se profesionálové měli na chvilku zastavit a dost vážně přehodnotit své primární postoje. Někdy mi přijde, že trpí tím, co cítím u velké části hlavně starší populace a čemu pracovně říkám Ruský sentiment. Ti lidé žijí stále ve světě, kde bylo Rusko tou říší, které se všichni báli, hegemonem, který rozhodoval o osudu milionů. Je třeba si uvědomit, že takové Rusko již není. Rusko se potýká s množstvím vnitrostátních problémů, které řeší jako správná skomírající diktatura agresí. Vybere si nepřítele a na něj zaútočí. Tentokrát si Rusko vybralo vnějšího nepřítele, útočí ale ne proto, protože je silné, ale protože chce i nadále hrát velmocenskou roli.
Myslím, že by mnozí z analytiků (mezi tyto lidi patří také ti, kterým Cooper říká "lidé s nedostatkem čerstvého vzduchu") měli velmi upravit své vstupní parametry.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688