Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  08.05.2022 17:58:47

Maďaři zablokovali uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy. Rusko zároveň ujišťuje své odběratele plynu v EU, že mohou platit, jsou zvyklí – tedy v eurech

Maďarsko i po dnešku blokuje uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy. Maďaři tak činí přesto, že si už dříve vyjednali výjimku spočívající v tom, že mají čas se od ruské ropy odříznout až do konce roku 2024. Stejnou výjimku má v EU už jen Slovensko. Česko by se muselo odříznout do června 2024. Ostatní země EU by to musely zvládnout už letos. Chorvatsko ovšem zvažuje, že o výjimku zažádá taktéž.

Zástupci zemí EU se tak na svém dnešním jednání na uvalení embarga nedohodli, uvádí agentura Bloomberg. V jednáních mají pokračovat v příštích dnech. Maďarský postoj může být ovšem v této fázi již jen výsledkem snahy Budapešti ještě chvíli zbytek EU vydírat a před odstoupením od svého veta embarga ještě dojednat další výhody pro sebe sama.

Na jednu stranu je i tak zjevné, že se jednota EU v postupu vůči Rusku poněkud tříští, alespoň v porovnání se situací v únoru nebo březnu, kdy byly tehdejší sankční balíčky zaváděny plynuleji. Na druhou stranu je logické, že v tuto chvíli už je těžké koncipovat dodatečné sankce, které by poškodily Rusko, ale nikoli „efektem bumerangu“ státy EU. I proto je stále obtížnější hledat v rámci EU jednotu.

Přitom se zdá, že Rusko se opravdu obává, že by se státy EU, zejména pak země jako Německo nebo Itálie, mohly brzy kompletně odříznout nejen od ruské ropy, ale také od plynu. Ruský plynárenský gigant Gazprom, jejž ovládá Kreml, podle včerejšího zjištění agentury Bloomberg v těchto dnech obesílá své evropské odběratele s ujištěním, že mají za plyn platit, jak jsou zvyklí, tedy převážně v eurech, případně v dolarech. Směnu do rublu prý učiní ruské Národní zúčtovací středisko, a to bez účasti sankcionované ruské centrální banky.

Více: Kreml couvá. Platba za plyn v rublech už není bezpodmínečně nutná.

Rusko si tedy sice nejprve vymínilo platbu za plyn v rublech, postupně ale podmínky takové platby modifikuje tak, aby nebyly v kolizi se sankcemi EU. Kreml má evidentně zájem na tom, aby EU jeho energie dále odebírala přesto, že se v dubnu rozhodl od svých dodávek odstřihnout Polsko a Bulharsko. To jsou však země, které z jeho hlediska nepředstavují klíčové a perspektivní odběratele. Polsko tak jako tak plánovalo dovoz ruského plynu ukončit, Bulharsko jej zase odbíralo poměrně málo.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688