europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  06.05.2022 15:15:55

Ukrajina, Konference o budoucnosti Evropy, umělá inteligence - Článek - Shrnutí pléna

Ukrajina

Ve středu v debatě s předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou europoslanci diskutovali o sociálních a ekonomických důsledcích ruské války na Ukrajině pro EU. Parlament vyzval k jednotné podpoře občanů EU a podniků postižených válkou.

Poslanci ve čtvrtek vyzvali EU, aby chránila ženy prachající z Ukrajiny před násilím a v samostatném usnesení požadovali, aby Rusko vrátilo ukradená letadla.

Konference o budoucnosti Evropy

Po roce svého fungování předloží v pondělí 9. května Konference o budoucnosti Evropy závěrečnou zprávu představující návrhy na budoucí směřování EU. Poslanci EP vyzvali ke svolání konventu, který by umožnil změnu smluv.

Italský premiér Mario Draghi v úterý během plenární rozpravy zdůraznil také potřebu reformy EU, aby byl zaručen udržitelný hospodářský růst a transformace.

Revize pravidel pro volby do EU

Ve stejný den přijal Parlament návrh na změnu pravidel upravujících volby do EU. Změny by umožnily voličům nejen vybrat si svého kandidáta do Parlamentu, ale také podpořit evropskou politickou stranu a kandidáta na předsedu Evropské komise.

Společný poplatek

Parlament ve středu přijal svůj postoj k novým pravidlům pro společnou nabíječku a je připraven zahájit jednání s vládami EU. Cílem nových pravidel je snížit množství elektronického odpadu schválením USB typu C jako nového standardu pro přenosná zařízení.

Umělá inteligence

EU zaostává ve vývoji, výzkumu a investicích v oblasti umělé inteligence a musí zintenzivnit svou strategii, varuje závěrečná zpráva zvláštního výboru Parlamentu pro umělou inteligenci v digitálním věku, která byla přijata v úterý.

EU musí stanovit globální standardy umělé inteligence a využívat svůj potenciál k řešení problémů v oblasti zdraví, životního prostředí a změny klimatu, uvádí zpráva. Navrhuje také konkrétní plán pro umělou inteligenci do roku 2030.

Připravenost EU na kybernetické útoky

Po stovkách kybernetických útoků od počátku ruské invaze zaměřených proti Ukrajině europoslanci v úterý diskutovali o stavu kybernetické obrany EU. Zdůraznili, že je třeba zvýšit její odolnost proti hybridní válce Kremlu.

Škodlivé chemikálie v odpadu

S cílem vytvořit v EU oběhové hospodářství bez toxických látek schválili poslanci v úterý nová pravidla pro snížení množství perzistentních organických polutantů (POP) povolených ve výrobcích a v recyklačním řetězci.

Ohrožení bezpečnosti novinářů a svobody médií

V úterý, u příležitosti Světového dne svobody tisku, europoslanci diskutovali o hrozbách pro bezpečnost novinářů a svobodu médií. Parlament také oficiálně zahájil druhý ročník soutěže o Cenu Daphne Caruanové Galiziové za žurnalistiku. Jedná se o ocenění za vynikající žurnalistiku, která podporuje nebo hájí základní principy a hodnoty EU.

Prodloužení certifikátu EU COVID

Parlament ve čtvrtek podpořil jednoroční prodloužení certifikátu EU COVID do června 2023. Zároveň však žádá, že po šesti měsících bude prodloužení revidováno. Jednání s Radou o dohodě o prodloužení mohou začít okamžitě.

Rozpočtové absolutorium

Parlament ve středu podepsal souhlas s plněním rozpočtu většiny orgánů EU za rok 2020, kromě agentury EU pro ochranu hranic Frontex, Evropského hospodářského a sociálního výboru a Rady. Absolutorium rozpočtu Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž bylo pozastaveno do doby, než bude k dispozici úplná vyšetřovací zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Stejně jako již po více než celé předcházející desetiletí poslanci EP rovněž odložili udělení absolutoria Radě, a to kvůli nespolupráci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688