Export (export.cz)
Export  |  06.05.2022 13:17:48

Německé extra výdaje na zbrojení jsou šancí i pro český obranný průmysl

Německé extra výdaje na zbrojení jsou šancí i pro český obranný průmysl

V reakci na ruský útok na Ukrajinu se Německo rozhodlo významným způsobem navýšit svůj obranný rozpočet. Ohlášené extra výdaje v hodnotě 100 miliard euro (cca 2,5 bil. CZK) a následné navýšení rozpočtu na obranu na 2 % HDP, které požaduje NATO, nepřinesou jen rozsáhlou modernizaci zbraňových systémů německé armády, ale i výrazný podnět pro rozvoj průmyslu, technický vývoj a masivní investiční vlnu do rozšíření a modernizace výrobních zařízení.

Německý tank Leopard vyrábí zbrojovka Rheinmettal. Foto: Shutterstock

Podle mnoha komentářů přispějí mimořádné výdaje hlavně k rozšíření objednávky bojových vozidel pěchoty PUMA – společného projektu firem Rheinmetall, KNDS a PSM Kassel. Do Bundeswehru by mělo zamířit 229 nových vozidel v hodnotě 3,7 mld. EUR. Zároveň mimořádné výdaje pomohou provést včasnou výměnu zastarávající flotily leteckých bitevníků Tornado, o jejichž nutné modernizaci se nepochybuje již od začátku roku 2021. Rovněž se mluví o nevyhnutelném pořízení systému raketové obrany Arrow 3 z Izraele.

Německé zbrojovky jsou ve srovnání s britskými, unijními a americkými konkurenty výrazně menší. Celková přímá zaměstnanost v německém obraném průmyslu se odhaduje kolem 100 tisíc pracovních míst. Kromě specializované zbrojní produkce velkou část dodávek, zejména přesných mechanických komponentů, zajišťují rodinné středostavovské firmy, pro něž jsou zbrojovky vítanými zákazníky. Největší německou zbrojovkou, po německo-francouzském konsorciu Airbus Defense, představuje společnost Rheinmetall AG, s centrálou v Düsseldorfu, ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko. 

Na frankfurtské burze kotovaná firma Rheinmettal AG vyrábí kromě dalšího tanky Leopard, obrněné transportéry Boxer a těžkou dělostřeleckou munici. Transportér Boxer používá vedle Bundeswehru australská armáda, britská armáda a další armády v rámci NATO. V Německu firma působí v 36 lokalitách. Rheinmetall provozuje výrobní závod i v Maďarsku ve městě Zalaengerség, odkud dodává maďarské armádě obrněný transportér Lynx. Zakázku na dodání 218 transportérů získala firma v roce 2020. Česká pobočka firmy Rheinmetall Czech Republic, která by měla být zodpovědná za spolupráci s českými podniky, byla založena v roce 2018 v ústeckých Trmicích.

Německo uvažuje i o výměně bojových letounů Panavia Tornado. Foto:: Shutterstock

Rheinmetall může až trojnásobit produkci

Po oznámení mimořádných výdajů zahájily akcie Rheinmetallu mimořádný růst. Vyjádření generálního ředitele společnosti Armina Pappergera postupně uveřejnily všechny seriózní deníky a magazíny od Frankfurter Allgemeine Zeitung, přes Stern a Focus až po čistě ekonomický titul Handelsblatt. Z jeho slov je zřejmé, že Rheinmetall nebude mít problém svou produkci až ztrojnásobit, a to v celé své síti. Co však může německý akviziční proces komplikovat, a co přináší zbrojařům obavy, je zdlouhavá administrativa a byrokracie nákupního úřadu Bundeswehru (BAAINBw) se sídlem v Koblenci. To, co by zbrojařské firmy potřebovaly nad rámec přislíbených výdajů, je zjednodušení zadávání veřejných zakázek a proces nákupu. Ze zvýšených výdajů budou profitovat především ti, kteří již mají s armádou uzavřeny rámcové smlouvy.

Oživení pro celou EU

Vybavení moderní armády členského státu NATO pouze domácími systémy je v moderní době téměř neproveditelné. Zvýšení německých objednávek bude mít v konečném důsledku pozitivní dopad i na průmysl dalších evropských zemí, už proto, že významní zbrojaři vyrábí v lokalitách napříč EU a rovněž napříč Evropou nakupují subdodávky.

Zájemcům o přímé dodávky Bundeswehru lze doporučit sledování výběrových řízení, soutěží a jejich plánování, která zveřejňuje nákupní úřad dle povahy řízení a zákonných požadavků buď prostřednictvím spolkového portálu nebo celoevropského portálu TED EU. Aktuálně je na celoevropském portálu vypsáno 127 zakázek různého rozsahu od oprav motorových vozidel, nákupu textilu, přes munici a bojovou techniku až po letecké tréninkové simulátory.  

Pavel Chovanec, CzechInvest

Petra Appelbaum, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Düsseldorfu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688