army.cz (MO ČR)
Armáda  |  29.04.2022 21:30:20

Armáda získá přístup k exkluzivnímu systému taktické satelitní komunikace. Smlouvu se podařilo uzavřít v rekordním čase

Uzavření smlouvy se vedení resortu podařilo dojednat v rekordně krátkém čase několika týdnů, pro něž platila časově omezená nabídka norské společnosti Airbus Defence and Space na volná pásma frekvencí UHF. Tu obdržela Česká republika jako jedna z mála zemí na světě. „Nabídka je platná do konce dubna 2022, poté je pravděpodobné, že v horizontu následujících pěti až sedmi let žádné dostupné pásmo UHF nebude k dispozici. Proto jsme museli jednat rychle,“ upozornil náměstek Lubor Koudelka s tím, že Ministerstvo obrany prověřovalo i jiné alternativy pronájmu prostřednictvím EU, NATO a jejich členských zemí, ty ale bohužel nebyly dostupné.

 

Práci sekce vyzbrojování a akvizic ocenila i ministryně obrany: „Ve svém Desateru pro obranu jsem si jako jeden z důležitých úkolů stanovila zlepšení akvizičních procesů. Rychlost a efektivita, s jakou se podařilo tuto důležitou smlouvu uzavřít, svědčí o tom, že když máme finanční prostředky a dokážeme rychle reagovat, věci se prostě začnou hýbat. Vojáci během svého nasazení v zahraničí plní náročné úkoly a potřebují komunikační systém, který bude bezpečný,“ sdělila Jana Černochová.

 

Armáda ČR má o systém TACSAT dlouhodobě zájem a naléhavost jeho pořízení ještě více vzrostla po rozpoutání války na Ukrajině Ruskou federací. Uzavření kontraktu je tak dalším krokem k naplnění plánu na urychlení procesu modernizace armády a urgentních potřeb, které resort obrany a armáda stanovily. „Systém bude sloužit primárně pro zajištění bezpečnosti našich vojáků nasazených v zahraničních operacích v Pobaltí, v Africe, ale také na Slovensku, kde od dubna působí mnohonárodní bojové uskupení NATO,“ uvedl náměstek Koudelka.

 

Systém TACSAT je vojenská komunikační síť, kterou tvoří radiostanice pro zabezpečení utajené komunikace na taktickém stupni velení. Služba taktické satelitní komunikace se vyznačuje vysokou flexibilitou spojenou s okamžitým navázáním spojení s jednotkou za pohybu i při vedení bojové činnosti. Čeští vojáci jsou vybaveni terminály a radiostanicemi, které v TACSAT umí pracovat, nicméně dosud nedisponovali poměrně exkluzivním UHF satelitním pásmem pro provoz systému. Hodnota zakázky činí 1,081 mld. bez DPH, smlouva počítá s délkou trvání na 15 let, tedy do roku 2037.

 

Získání tohoto systému je podle náměstka Koudelky velmi důležité ze dvou důvodů. Zajistí bezpečnější komunikaci a ochranu vojáků při jejich nasazení v operacích a navíc je výjimečný tím, že umožní spojení pro nasazené jednotky v členitém terénu, městské zástavbě, na vzdálenost přesahující dosah běžné radiové komunikace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688