mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.04.2022 15:11:00

Vídeň se již potřetí potkala s Prahou

Vídeň se již potřetí potkala s Prahou

27.04.2022 / 17:11 | Aktualizováno: 28.04.2022 / 15:11

Ve čtvrtek 21. dubna proběhlo na Velvyslanectví České republiky ve Vídni zahájení 3. ročníku kulturního festivalu "Vienna meets Prague" 2022. Hlavním bodem programu večera byl koncert uskupení Wiener Klavierquartett, světově proslulého klavírního kvartetu s rakousko-českým obsazením. Koncert na dílech W. A. Mozarta, J. Suka, G. Wolfganga či A. Dvořáka ilustroval bohatost české a rakouské klasické hudby. V prostorách velvyslanectví byla ve stejný den představena výstava fotografií Andreje Kasíka, Prag Analog.

Po oficiálním zahájení festivalu chargé d’affaires Jakubem Novákem a hlavními pořadateli festivalu Annou Rendl a Ludgerem Hagedornem si diváci poslechli koncert vyhlášeného klavírního kvartetu Wiener Klavierquartett. Představený repertoár složený z děl českých a rakouských skladatelů byl velmi pestrý, sahající od dob klasicismu až do současné klasické hudby. Klavírní kvartet Es dur, KV 493 od ve Vídni působícího milovníka Prahy Wolfganga Amadea Mozarta následovala méně známá, ale velmi působivá skladba soudobého rakouského skladatele Gernota Wolfganga, "From Vienna with love". Koncert byl uzavřen pozdně romantickým Klavírním kvartetem a moll, Op. 1 z pera Josefa Suka a jako přídavek hudebníci uvedli skladbu jeho učitele, Antonína Dvořáka. O vztahu těchto dvou velikánů české klasické hudby pověděl publiku zajímavou anekdotu violoncellista Jan Ryska. Slyšet živou hudbu po téměř dvouleté pauze bylo pro diváky i umělce velkým potěšením.

Pomyslné setkání Vídně a Prahy se neuskutečnilo jen na úrovni hudebního, ale také vizuálního umění. V průběhu večera si totiž mohli hosté prohlédnout výstavu fotografií Andreje Kasíka, Prag Analog. Jeho černobílé fotografie dokonale zachycují jedinečnou atmosféru českého hlavního města, a to jak na ikonických stavbách Karlova Mostu a Národního divadla, tak na obyčejných malostranských ulicích. Program večera byl uzavřen tradičním networkingem, který hostům umožnil navzájem se seznámit.

V následujících dnech festival pokračoval například filmem Jana Němce O slavnosti a hostech, debatou se spisovatelkou a držitelkou řady ocenění (např. Magnesia Litera Kniha roku 2019 za román Hodiny z Olova) Radkou Denemarkovou anebo koncertem zpěvačky a výrazné tváře české nezávislé scény Amelie Siby. 3. ročník festivalu Vienna meets Prague se uskutečnil za podpory Velvyslanectví České republiky, hlavního města Prahy, města Vídně, ministerstev kultury obou zemí a dalších českých a rakouských institucí. Ve dnech 21. - 24. června 2022 mohlo vídeňské publikum navštívit výstavy, koncerty, autorská čtení i přednášky. Letošní festival bude pokračovat od 24. května do 19. června. Více o festivalu se můžete dozvědět přímo na jeho internetových stránkách www.viennameetsprague.com.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688