Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.04.2022 17:35:21

Počasí: V novém týdnu až 21 °C, na Velikonoce pak chladno

 

Končí studený víkend a v novém týdnu přijde velké oteplení. Nicméně bude to zase klasická dubnová „houpačka“, po oteplení se teploty opět sníží, a to kolem Velikonoc. V rámci teplého proudění bude v nížinách až 21 °C. Trochu chladněji bude obecně na severovýchodě. Nejhezčí dny budou úterý, středa a čtvrtek, kdy bude převážně polojasno nebo dokonce skoro jasno. Ke konci čtvrtka začne přibývat oblačnost a studená fronta si to namíří do střední Evropy. Ochlazení na Velikonoce tak bude řádově o 8 °C. Počasí už několik týdnů kolísá v modelu – ve všední dny teplo a hezky, na víkend zima, srážky a vítr. A bude to tak zase.

Srážky uplynulých dní dodaly krajině nějakou tu vláhu. Více na západě a severu, méně na jihu a východě. Vegetace tak má částečně z čeho čerpat. Srážkové situace od oceánu typicky přináší vláhu na hory a vrchoviny, za nimi však vznikají srážkové stíny. Omíláme to často, je to však klíčový princip k pochopení, jak v Česku vzniká sucho. Aktuální srážky by krajině víceméně stačily, problémem je ale březnové sucho, kdy skoro nepršelo. A v některých regionech panuje sucho už od ledna. Nový týden bude suchý až do noci na pátek.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude polojasno až skoro jasno. Během dne ještě až oblačno. Zejména na severu, severovýchodě místy přeháňky, od 600 m n. m. smíšené nebo sněhové. Teploty 7 až 12 °C. Ráno mráz.

úterý bude skoro jasno nebo polojasno. Ráno ojediněle mlhy, velmi často mrznoucí. Teploty 13 až 17 °C, na severovýchodě 12 °C. Ráno mráz.

Ve středu bude nejčastěji polojasno. Teploty 17 až 21 °C, na severovýchodě 15 °C.

Ve čtvrtek bude zpočátku skoro jasno, polojasno, později ale od severozápadu přibývání oblačnosti a srážky. V dalších dnech bude oblačno až zataženo, místy déšť, postupně proměnlivo s přeháňkami, od vyšších poloh sněhovými. Teploty ve čtvrtek 17 až 21 °C, postupně v dalších dnech 13 až 17 °C a později dokonce 8 až 13 °C.

Počasí 13.4.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty