Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  29.03.2022 11:50:06

Philip Morris ČR: Solidní výsledky i přes silný pokles objemů, navržená dividenda 1310 Kč na akcii o 4% meziročně výše

Společnost Philip Morris ČR oznámila výsledky za rok 2021. Nekonsolidovaný čistý zisk na akcii (základ pro dividendy) dorazil meziročně o 4 % vyšší na úrovni 1310 , což je zhruba 1 % nad našimi odhady. Management navrhl dividendu ve výši 1310 (+4 % r/r a asi 7,7 % hrubý dividendový výnos), což znamená 100 % nekonsolidovaného zisku, v souladu s obvyklou dividendovou politikou. Rozhodným dnem pro dividendu je 1. červen.

Tržby vzrostly o 5,5 % r/r na 18 867 mil. (zhruba 0,6 % pod našimi odhady) i přes téměř 9% pokles prodaných objemů (kvůli negativnímu dopadu pandemie na příhraniční prodeje a turismus a vyšším cenám kvůli vyšším spotřebním daním) díky pokračujícímu růstu tržního podílu HEETs (s vyššími čistými tržbami na krabičku) a zvýšení cen. Celý trh v ČR poklesl v prodaných objemech přes 7% a na Slovensku blízko 5%.

EBITDA zisk dosáhl 5 192 mil. (-2,1 % r/r), v souladu s našimi odhady, s marží EBITDA na úrovni 27,5 %, což je také blízko našim odhadům. Společnost udržela provozní náklady pod kontrolou s meziročním poklesem provozních nákladů o 8,5%, což pomohlo kompenzovat pokles prodaných objemů.

Tržní podíl HEETs rostl v ČR a na Slovensku nad 11% resp. 12%. Celkový tržní podíl nicméně v obou zemích klesal s negativním vlivem růstu cen a pravděpodobným částečným přesunem spotřebitelů k levnějším cigaretám oproti více prémiovému zaměření PMČR.

Výsledky celkově hodnotíme neutrálně, kdy byly blízko našim odhadům, návrh dividendy 1310 na akcii je mírně vyšší, než jsme očekávali. Společnost byla schopna kompenzovat výrazný pokles prodaných objemů, jež ale zaregistroval celý trh, v důsledku dopadů pandemie a růstu spotřebních daní. Navržená dividenda je solidní (implikuje dividendový výnos 7,7%), podle našeho názoru ji ale trh již reflektuje, kdy se akcie pohybují na dohled několikaletých rekordů. Rizikem pro další vývoj je potenciální další růst spotřebních daní a negativní dopad vysoké inflace a ekonomického zpomalení na poptávku. I přestože tak čekáme zlepšení příhraničních prodejů v letošním roce, s dalším růstem ocenění by rostla i naše opatrnost.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688