Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  29.03.2022 10:29:49

Není plyn jako plyn - Obejdeme se bez ruského plynu? LPG či LNG jsou vhodné nezávislé alternativy

zemní plyn topné a technologické účely - LPG LNG

Obejdeme se bez ruského plynu? LPG či LNG jsou vhodné nezávislé alternativy

Praha, 29. března 2022

Vysoké ceny zemního plynu i závislost jeho dodávek na nepředvídatelném Rusku, které teoreticky může kdykoliv zavřít kohoutky, trápí řadu Čechů. Pod pojmem „plyn“ se však neskrývá jen zemní plyn, u nějž je Česko v současné době závislé na ruském dovozu. Například zkapalněná varianta zemního plynu (LNG) se do Evropy vozí z Kataru či USA, zkapalněný ropný plyn (LPG) se dokonce vyrábí i přímo v tuzemsku.

Cena plynu za poslední rok dramaticky vzrostla. Nejprve přišla energetická krize, která začala ceny hnát vzhůru, a letos v únoru situace vyeskalovala ruskou invazí na Ukrajinu. Právě Rusko je totiž největším dodavatelem zemního plynu do Evropy. Podle aktuálních dat je v České republice k plynu připojených přes 2,6 milionu domácností, není tedy divu, že se mezi lidmi šíří obavy a strach, jak situaci s cenami zvládnout a zda nemohou skončit od plynu zcela odstřiženi, pokud se Rusko například rozhodne „zavřít kohoutky“.

Zemní plyn, nebo zkapalněné plyny propan a butan?

Podstatné je uvědomit si, že se pod pojmem „plyn“ neskrývá pouze zemní plyn dodávaný plynovodem z Ruska. LNG – jeho zkapalněnou variantu distribuovanou tankery – totiž vyváží řada dalších zemí. Největšími světovými exportéry jsou Austrálie (22 %), Katar (22 %) a USA (13 %). Nejdůležitějšími dodavateli do Evropy jsou v současnosti Katar, Nigérie, Alžír a Spojené státy. Doprava tankery je dražší než plynovodem a momentálně jsou zde omezené kapacity. Některé členské země EU však již podnikají aktivní kroky ve snaze zajistit vyšší dodávky LNG, připravuje se též výstavba nových terminálů pro jeho příjem . Zajištění společného nákupu zemního plynu na evropské úrovni by mohlo zajistit přijatelnější ceny plynu.

Podobně jako LNG není na Rusku primárně závislý ani LPG neboli propan-butan. „Význam LPG postupně roste, protože jde o alternativu zemního plynu hlavně tam, kde není dostupná distribuční soustava. Podíl neplynofikovaných obcí v Česku není nezanedbatelný. S tím korespondují loňské statistiky, podle kterých hlavně v souvislosti s povinnou výměnou kotlů výrazně rostla spotřeba LPG pro vytápění domácností. Současně jsme zaznamenali rekordní zájem o instalaci plynových LPG zásobníků, především ve Středočeském a Jihočeském kraji,“ vysvětluje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

V reakci na okupaci Ukrajiny ukončila společnost Primagas dodávky LPG z Ruska. Jako část mezinárodní skupiny SHV Energy, světového lídra na trhu s LPG, dokáže společnost rychle zajistit zkapalněný ropný plyn z jiných zdrojů po moři nebo železnici. „Běžně plyn nakupujeme z lokálních zdrojů (ORLEN Unipetrol RPA) a z našeho terminálu v Antverpách. Plyn může být také nakoupen z našeho námořního terminálu v Gdaňsku, kam je dodáván mimo jiné z Velké Británie, Norska nebo Spojených států s využitím překládkového terminálu ve švédském Karlshamnu, který náleží naší sesterské společnosti,“ popisuje Jiří Karlík.

Budoucnost s bioplynem

Do budoucna by nezávislost na ruském plynu mohlo dle odborníků přinést zaměření se na výrobu zemního plynu z biomasy, která má již dnes slibný potenciál. Bioplynem se ovšem nemusí rozumět pouze zemní plyn vyrobený z obnovitelných zdrojů – biometan. Počítá se i s rolí bioLPG, jež je možné taktéž vyrábět z obnovitelných zdrojů. Podle studie BioLPG: A Renewable Pathway Towards 2050, kterou loni publikovala evropská asociace Liquid Gas Europe, lze budoucí poptávku, která by měla na evropském trhu činit v horizontu 30 let přibližně 8 až 12 milionů tun LPG ročně, zcela uspokojit díky bioLPG vyrobenému kompletně z evropských zdrojů.

BioLPG se na českém trhu poprvé objevilo v roce 2020 a ve formě autoplynu bylo rozváženo z plnírny a distribučního centra společnosti Primagas v Horní Suché na Karvinsku. „V prvním roce jsme na český trh dodali propan-butan vyprodukovaný ze zbytků jídla a cukrové řepy použitých primárně na výrobu bioethanolu. V roce 2021 jsme dodávky navýšili a konkrétně šlo o biopropan, který vznikl při výrobě hydrogenovaného rostlinného oleje (HVO), jenž nahrazuje biopaliva první generace,“ říká Jiří Karlík.

Přehled: Není plyn jako plyn

Zemní plyn je přírodní plynná směs tvořená zejména metanem, a to z 80 až 99 % dle země původu. Distribuuje se potrubím a používá se zejména pro topné a technologické účely v domácnostech i v průmyslu.

CNG (z anglického Compressed Natural Gas) je stlačený zemní plyn, a tedy je jeho hlavní složkou opět metan. Vzniká buď stlačením zemního plynu z potrubí, nebo odpařením ze zásobníku LNG (zkapalněného zemního plynu), dovezeného autocisternou nebo lodní dopravou. CNG se u nás nejvíce uplatňuje jako alternativní a ekologičtější palivo pro dopravu a využíván je rovněž pro výrobu tepelné a elektrické energie.

LNG (Liquefied Natural Gas) je opět zemní plyn, který je ovšem zkapalněný. Skladuje se v kryogenních nádržích a využívá se pro pohon nákladních motorových vozidel, autobusů a lodí a také pro topné či průmyslové účely při vysokých energetických spotřebách v lokalitách mimo rozvodné sítě zemního plynu.

Pod zkratkou LPG (z anglického Liquefied Petroleum Gas, tedy zkapalněný ropný plyn) se skrývají dva plyny, propan a butan. Využívají se ve směsi, ale stále více se uplatňuje také čistý propan. LPG má původ stejně jako benzín a nafta v ropě – vzniká při její rafinaci. Větší část – asi 60 % – se však získává při těžbě zemního plynu coby kapalná frakce separovaná od vytěženého metanu. Distribuuje se v tlakových láhvích nebo se dodává autocisternou do zásobníků a čerpacích stanic. Využívá se jako palivo pro vozidla se zážehovým motorem i jako palivo v domácnosti.












Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688