mvcr.cz (MV ČR)
Z domova  |  24.03.2022 16:02:00

Měsíc ruské agrese, měsíc pomoci Ukrajině

Měsíc ruské agrese, měsíc pomoci Ukrajině

Zdravotnická i materiální pomoc, asistenční centra po celé republice, urychlené vydávání víz, koordinace ubytování či informační servis. Už měsíc se Ukrajina brání vojenské agresi Ruska. Ministerstvo vnitra (MV) po celou dobu pomáhá jak na Ukrajině, tak těm, kteří utíkají do Česka. 

Měsíc ruské agrese na Ukrajině znamená také měsíc pomoci resortu vnitra. Hned první den války zřídilo MV pro prchající Ukrajince infolinku +420 974 801 802, e-mailovou adresu ukrajina@mvcr.cz a web v češtině a ukrajinštině www.mvcr.cz/ukrajina. Správa uprchlických zařízení začala sbírat nabídky hromadného ubytování. Další den vláda na návrh MV schválila Program pomoci občanům Ukrajiny prchajícím před válkou, kteří také okamžitě po příchodu na pracoviště odboru azylové a migrační politiky MV získali speciální vízum strpění na jeden rok.
Následovalo spuštění stránky www.nasiukrajinci.cz, kde jsou v několika jazykových verzích dostupné hlavní praktické informace pro Ukrajince i občany, kteří chtějí pomoci. „Pomoc národu, který se brání agresi, považujeme na svou povinnost. Nikdo netuší, jak dlouho válka potrvá. Víme ale na sto procent, že dokud neskončí, budeme pomáhat,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan. Pomáhá také policie, která vyslala 80 policistů na slovensko-ukrajinskou hranici, a hasiči, kteří mají na hranicích s Ukrajinou čtyři styčné důstojníky – dva na polské a dva na slovenské straně hranice.

Na rostoucí uprchlickou vlnu, která nemá po 2. světové válce v Evropě obdoby, zareagovalo MV zřízením Národního asistenčního centra pomoci a krajských asistenčních center pomoci, která během několika dní vznikla po celém Česku a koordinují veškeré hlavní procedury, které Ukrajinci musí po příchodu k nám podstoupit. Po celou dobu také platilo a platí, že všechny složky Ministerstva vnitra dělají pro pomoc Ukrajině maximum, včetně zajištění co největšího počtu ubytovacích kapacit.

Zásadní je i pomoc programů MEDEVAC a Pomoc na místě. MV spolu s partnery urychleně reaguje na aktuální potřeby zdravotnického materiálu, o který Ukrajina žádá. Na Ukrajině už tak je několik zásilek např. se zdravotnickým materiálem na ošetření popálenin po bombových útocích, obvazy, gázy, termodeky nebo s nouzovými balíčky pro šití ran.

Materiální pomoc zajistil také policejní a hasičský záchranný sbor. Policisté poskytnou Ukrajině výstroj nebo balistickou ochranu, hasiči výškovou techniku či osvětlovací věže.

Přímo v Česku MV výrazně rozšíří podporu adaptačních aktivit ukrajinských uprchlíků v regionech. V prvé řadě půjde o kapacitní a finanční posílení center na podporu integrace cizinců, následovat bude druhé kolo dotačních programů pro integraci cizinců pro obce a neziskový sektor.




Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688