Proč byste montáž venkovních žaluzií měli svěřit odborníkům

Radek Stolář, 22.3.2022

Narozdíl od prasklé kachličky, kterou při špatné manipulaci vyměníte za pár korun, škody na venkovních žaluziích mohou šplhat do desítek tisíc korun. Proto doporučujeme se do montáže předokenních žaluzií svépomocí nepouštět. V článku shrneme průběh montáže a upozorníme na problémy, kterých se s odbornou montážní firmou můžete vyvarovat.

 

Venkovní žaluzie můžete instalovat 4 způsoby:

  • podomítková montáž s purenitovým boxem – je technicky i časově nejnáročnější, ale u novostaveb ideální, protože elegantně skryje všechny komponenty pod fasádu a vidíte jen lamely,
  • přiznaná montáž na rám okna pod krycí plech – je vhodná i pro dodatečnou montáž, ale předchází jí důkladné měření a plánování,
  • zepředu na fasádu – narozdíl od předchozí varianty neubírá světlé výšky okna, ale celá žaluzie včetně bočních profilů je předsazená před okenní otvor,
  • obnažená montáž bez krycího plechu – nejlevnější, ale nejméně využívaný typ montáže, kdy je motor s žaluzií vsazen do okenního otvoru nebo na rám okna.


Plánování a měření: odborník vám poradí a ušetří hodiny práce

 

Pro každý typ montáže platí, že umístění venkovních žaluzií se musí dobře promyslet už ve fázi plánování. Montážní firmu oslovte ve chvíli, kdy jste se pro instalaci žaluzií rozhodli. Poradí vám i s okny atypických rozměrů. Pokud ve vašem případě žaluzie vyrobit nepůjdou, nabídne vám alternativní možnosti zastínění.

 

Při montáži podomítkového boxu vám odborník poradí, kolik prostoru musíte nechat ve fasádě nad oknem, aby se tam vešel box a dostatečná vrstva na jeho překrytí. Rozměr otvoru se může lišit podle toho, zda budete pořizovat i sítě proti hmyzu, vždy by ale měl být hluboký minimálně 13 cm. Do klasického překladu žaluzie nedostanete. Šířka boxu se počítá podle typu vodítek.

 

Jestliže jste se rozhodli pro přiznanou montáž, i tady oceníte před realizací názor odborníka. V některých případech totiž není dost prostoru pro držáky žaluzií. A je lepší na to přijít dřív, než žaluzie objednáte. Každá vnější žaluzie se totiž vyrábí na míru a pokud nepasuje, vyhodili jste peníze oknem.

 

Zaměření a příprava pro instalaci venkovních žaluzií je komplikovaná i z toho důvodu, že ostění je často nerovné nebo nerovnoměrné. Stavební firmy mnohdy nejsou ochotné přípravu na předokenní žaluzie dělat, protože neznají veškerá jejich specifika.


Při montáži žaluzií jde o milimetry

 

Až je hotová fasáda, je potřeba přeměřit okenní otvor kvůli přesnému umístění žaluzií. A to je mravenčí práce – například u šířky žaluzií je tolerance pouze 2 mm. Žaluzie se navíc časem prověsí, a proto musí končit minimálně 2 cm nad parapetem, aby k němu v zimě nepřimrzala.


Neodbornou montáží vznikají praskliny a tepelné mosty

 

Podomítkové purenitové boxy se na stavbu umísťují buď před, nebo po osazení oken. Poté následuje izolační vrstva, překrytí boxů a fasáda. Pokud se v některém z těchto kroků cokoliv podcení, mohou na fasádě vznikat praskliny, kterých se těžko zbavuje.

 

Při přiznané montáži se nejprve kotví žaluziové držáky do nosné konstrukce domu. V tomto bodě je potřeba hodně zručnosti a správná výbava, protože přikotvením držáků do zdiva hrozí vznik tepelných mostů.


Délku kabelů nestačí odhadnout

 

Součástí chytrého venkovního stínění je elektroinstalace. Přivedený kabel musí sahat minimálně do poloviny šířky boxu, aby k němu šla venkovní žaluzie připojit. Jakékoliv nadpojování zvyšuje riziko vzniku závady.

 

Po samotné instalaci montážník překontroluje chod všech motorů a ovladačů a koncové polohy žaluzií. Montážníci firem už byli na mnoha stavbách a případné chyby odhalí a obvykle i obratem napraví.

 

Navíc existuje elektrikářská vyhláška, kterou byste měli splňovat v případě, že se chcete pouštět do jakékoliv elektroinstalace. Abyste mohli s elektrickými zařízeními manipulovat, musíte být oficiálně řádně vyučeni či oficiálně proškoleni.


S montáží venkovního stínění svépomocí přicházíte o záruku

 

Zkušenosti mnoha výrobních firem jsou shodné: nejčastější příčinou poruchy venkovních žaluzií je neodborná montáž. Montážní firma na sebe přenáší zodpovědnost a řeší záruku. Některé výrobní společnosti záruční lhůtu v případě montáže svépomocí zkracují, jinde o ni přijdete úplně.

 

Montáž venkovních žaluzií svépomocí možná na první pohled nevypadá složitě a zdá se to jako dobrý způsob, jak ušetřit finance za montážní firmu. V poměru k investici do samotných žaluzií ale částka není natolik závratná, abyste riskovali, že žaluzie po chybném zaměření nezvládnete namontovat nebo je montáží jakkoliv poškodíte.

 

Montážní firma se vám navíc v rámci záruční lhůty automaticky stará o výměnu náhradních dílů nebo dokonce úplnou demontáž v případě poruchy a reklamace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba