Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  21.03.2022 11:15:04, aktualizováno 26.03.2022 09:03:10

Inflace bude letos nad 10% s potenciálem růst až k 15%. HDP může až stagnovat


V našem základním scénáři očekáváme inflaci v letošním roce nad deseti procenty, s potenciálem se vyšplhat až k 15 a na druhé straně zpomalení růstu ekonomiky mezi 0-1 procento. Takovému scénáři můžeme říkat stagflace. Hlavním zdrojem ekonomiky není absence vývozů z ČR do Ruska, Ukrajiny nebo Běloruska. To bychom se bavili o snížení růstu o cca 1 procentní bod. To, co ekonomiku především zpomalí je krátkodobý výpadek některých komodit nebo surovin, cenový šok a nejistota. Výpadek dovozů, nyní především z Ukrajiny, už vedl k omezení výroby. Tento výpadek bude nahrazen, ale může to trvat několik týdnů, až měsíců. Každopádně nebude to zadarmo a nárůst cen komodit bude dalším zdrojem snížení růstu ekonomiky. Domácnosti budou spořit a omezovat výdaje. Firmy díky nejistotě budou omezovat investice a také snižovat provozní náklady, aby kompenzovaly dražší suroviny.

Na začátku invaze na Ukrajinu ČNB tvrdila, že ekonomický dopad bude nízký. Ale nyní si uvědomuje komodity, ceny a nejistota udělají své. Proto Jiří Rusnok řekl: "Bohužel takto poskládaná inflační nálož způsobí posléze, troufám si říct, možná až nějakou recesi nejen v české, ale i evropské ekonomice. Obávám se, že se růst sníží dramaticky. Budeme rádi za černou nulu už na konci tohoto roku. Promítne se to bohužel zejména do roku 2023.“ A dále očekává, že inflace vzroste k 13-14% a reálná mzda poklese o 5-8 procent. Takže se jejich pohled přiblížil našemu hodnocení. Jak bude ČNB reagovat? Naštěstí se mění nálada bojovat s inflací za každou cenu: Rusnok předpokládá jen kosmetické (= 25 bodů) zvýšení na březnovém zasedání (příští týden ve čtvrtek). Ano, protože inflace je tažena nákladovými šoky. Veletoč v myšlení ČNB dokumentuje i to, že podle Rusnoka budou i diskutovat, zda nepoužít devizové rezervy nejen k zastavení případného oslabení CZK, ale také v boji proti inflaci: "Nyní musíme dále hovořit o dalších krocích, zda třeba nechceme dočasně posílit korunu nejen z důvodu stability, ale třeba i aktivně využít kurz jako protiinflační nástroj."

Finanční trh je stále přesvědčen, že ČNB nakonec zvýší repo sazbu nad pět procent. Pokud se tak stane, tak je potřeba počítat s tím, že růst ekonomiky si nemusí udržet kladné znaménko.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688