plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  01.03.2022 00:00:00

Plzeň: Stavební zákon, ale i Jiráskovo náměstí či kanalizaci v Koterově řešili primátor a starosta druhého městského obvodu

Témata, jako jsou nový stavební zákon nebo rozpočtové určení daní, ale i čistě lokální plzeňské projekty a záležitosti probírali na společném setkání primátor Plzně Pavel Šindelář a senátor a starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner. Schůzka se uskutečnila v salonku primátora na plzeňské radnici.

Foto: A. Jarošová

Foto: A. Jarošová

Co se týká stavebního zákona, primátor Pavel Šindelář se netají tím, že považuje nový stavební zákon za nástroj, který potlačuje právo samosprávy na plánování, výstavbu a rozhodování v území. „Nebude-li tento zákon důkladně přepracován, bude výstavba v Plzni paralyzována a ceny bytů ještě více porostou. Jsem připraven aktivně podporovat tuto nutnou změnu,“ uvedl primátor. Výhrady k zákonu má také senátor Lumír Aschenbrenner. „Zákon ve stávající podobě byl již jednou v Senátu všemi hlasy, tedy i mým zamítnut. Věřím, že současná vláda jej předloží pro obce v lepší podobě," uvedl.

Z regionálních témat primátor a starosta mluvili například o velkém projektu na obnovu Jiráskova náměstí. Právě velká proměna Jiráskova náměstí a klášterní zahrady vstoupí letos do další fáze. Na zkulturnění a oživení celého prostoru spolupracují město Plzeň, městská část Slovany, spolek Pěstuj prostor a také Nadace proměny Karla Komárka. „Máme hotovou dokumentaci pro stavební povolení, ještě tento rok zadáme prováděcí dokumentaci a najdeme-li prostředky v rozpočtu, chtěli bychom tuto akci zahájit příští rok,“ přiblížil Pavel Šindelář. Podle starosty Lumíra Aschenbrennera, jehož obvod se na projektu také finančně podílí, byli postupně v různých fázích příprav zapojováni i občané. Starosta předpokládá, že nyní již všichni obyvatelé lokality vědí, jak bude náměstí do budoucna vypadat. Cílem je navrátit Jiráskovu náměstí jeho architektonickou hodnotu a proměnit jej v otevřené kulturní a společenské centrum čtvrti.

Hovořilo se také o městské části Koterov, na jejímž území Plzeň na jaře 2020 zahájila stavbu kanalizace a vodovodu. Akce za 254 milionů korun včetně DPH by měla být dokončena v červenci tohoto roku. Koterov, na jehož území žije přibližně 2500 obyvatel, měl dosud pouze splaškovou kanalizaci, dešťová voda byla svedená do řeky Úslavy. Investiční akce obsahuje stavbu kanalizace splaškové a dešťové, přeložky stávajícího vodovodu a plynu, doplnění sítě o nové vodovodní řady, rekonstrukce stávajících komunikací. Na letošní rok je pro investici vyčleněno 133,2 milionu korun.

Na jednání mají navazovat pravidelná setkání obou politiků, během nichž chtějí hovořit o tom, co druhý městský obvod trápí a jak město může pomoci při řešení daných záležitostí.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 1. 3. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688