Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.02.2022 14:13:36

Máte investici v kryptoaktivech? Udělejte si plán i pro případ úmrtí

Ilustrační obrázek | zdroj ConBank

V dnešním digitálním světě po zesnulých zůstanou jejich elektronické stopy, jako jsou fotoalba na iPhonu, seznamy skladeb na Spotify, anebo peněženky s kryptoměnami. Ať už máte v kryptopeněžence 1.000 korun, nebo celoživotní úspory, měli byste mít plán, jak se vaši blízcí v případě vašeho úmrtí k těmto penězům dostanou. Již dnes je naprosto zřejmé, že nějaké množství bitcoinů a dalších kryptoměn je již pravděpodobně navždy ztraceno, ať již v důsledku ztráty takové kryptopeněženky, nebo právě kvůli úmrtí původního vlastníka, když se blízcí pozůstalí k těmto penězům nedokázali dostat. Měli byste tak mít plán, jak se vaši blízcí budou moci k těmto investicím dostat.

Decentralizovanost kryptoměn je překážkou

Odborníci se shodují v tom, že investice do kryptoaktiv představují křehkou rovnováhu mezi bezpečností a dostupností. Bitcoin, stejně jako všechny ostatní kryptoměny jsou decentralizované, což znamená, že nebyly vydány centrální bankou nebo jiným úřadem. To s sebou zároveň nese riziko, že se nebudete moci obrátit na nadřízenou autoritu se žádostí, aby vám umožnila přístup k tomuto majetku. Decentralizovanost kryptoměn znemožňuje, aby vám kdokoli pomohl s přístupem k účtu blízké osoby po její smrti, pokud nevlastníte bezpečnostní klíč (heslo), anebo alespoň počáteční frázi k odemčení peněženky. 

Jasný plán zachrání vaši investici

Prvním krokem, který byste tak měli udělat, aby se vaši blízcí k těmto aktivům dostali, je, že jím vysvětlíte, jak fungují kryptoburzy, softwarové peněženky a hardwarové peněženky. Nepředpokládejte, že členové vaší rodiny budou vědět, jak tyto věci fungují. Vysvětlete jim, jak funguje dvoufázové zabezpečení, co je potřeba pro to, aby se mohli buď přihlásit k vašemu účtu na kryptoburze, nebo jak se dostanou do vašich hardwarových, či softwarových peněženek. Vysvětlete jim, jak mohou převést vaše kryptoměny, NFT, apod. zpět na klasickou měnu, jakmile je zdědí. 

Přihlášení na kryptoburzy funguje v podstatě stejně jako přihlášení na jakýkoli bankovní portál, nebo členské webové stránky. Někdy může stačit znát pouze uživatelské jméno a heslo. Jindy může být účet zabezpečen dvoufázově, tzn., že bude potřeba k ověření vložit kontrolní kód, který bude zaslán např. do emailu, nebo na telefonní číslo uvedené pro tento účel. V takovém případě bude potřeba, aby vaši blízcí zároveň znali vaše přístupové údaje do emailu a do telefonu.

Kam ukládat svá kryptoaktiva

Možností ukládání vašich kryptoaktiv je hned několik. Nejméně bezpečné je ponechávat větší objemy částek v online prostředí jako např. na kryptoburzách. Více bezpečnější je mít svou investici alespoň na softwarové peněžence. Nejbezpečnějším úložištěm vašich kryptoaktiv však je hardwarová peněženka. Jaké informace byste tak měli sdělit svým blízkým:

Centralizované kryptografické burzy (jako je například CoinBank, Coinbase).

  • Jak se k nim přihlásit: Uživatelské jméno a heslo

  • Jak obnovit nebo zálohovat informace o účtu: Dva kroky ověření, případně jak kontaktovat zákaznický servis a jaké mít po ruce údaje

Softwarové peněženky (tzv. mobilní peněženky), které nejsou hostované (nejsou na centralizované platformě).

  • Jak se přihlásit: Soukromý klíč peněženky

  • Obnovení nebo zálohování informací o účtu: Budete potřebovat 12slovnou nebo 24slovnou tajnou úvodní frázi. 

Hardwarové peněženky (tzv. studená úložiště), které fungují jako digitální trezor prostřednictvím jednotky USB.

  • Jak se přihlásit: Soukromý klíč k peněžence

  • Obnovení nebo zálohování informací o účtu: Budete potřebovat 12slovnou nebo 24slovnou tajnou klíčovou frázi. 

Čeho se vyvarovat

Hardwarové peněženky vždy nakupujte přímo od prodejce. Nenakupujte je přes Amazon, eBay nebo jiné podobné prostředníky. Nikdy nevíte, kdo s nimi před vámi manipuloval. Dodržujte konkrétní kroky převodu z internetu do peněženky a ujistěte se, že jsou všechna data v bezpečí. Hardwarovou peněženku nebo mobilní peněženku uložte pokud možno do ohnivzdorného trezoru. Můžete k ní, nebo lépe na jiné oddělené místo uložit fyzické dokumenty, ve kterých popíšete každou peněženku, kde se nachází a jak se k ní vaši blízcí mohou dostat. Nezapomeňte do dokumentů uvést, zda je peněženka burzovní, mobilní nebo hardwarová a všechny bezpečnostní klíče, seed fráze, uživatelská jména a informace o heslech s pokyny pro každou z nich, včetně kódů mobilních peněženek, které máte v telefonu. Vyvarujte se ukládání těchto informací na internet. Zbytečně byste tím dávali možnosti ke krádeži vašich kryptoaktiv.

Informace o peněžence sdělujte pouze důvěryhodné osobě, blízkým nebo finančním profesionálům. Pokud u vás převládají za života pochybnosti a nechcete nikomu tyto údaje sdělovat, uveďte je v takovémto krajním případě alespoň do poslední vůle.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688