Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  20.02.2022 20:52:29

Nejlepším elektromobilem už není Model 3, předstihl ho Ford Mustang Mach-E. U spotřebitelů jinak nadále vítězí zejména japonské vozy

Americká nezávislá a nezisková organizace Consumer Reports (dále jen CR) představila svůj každoroční žebříček TOP 10 nejlepších automobilů v různých kategoriích. Učinila tak tradičně na základě zkušenosti spotřebitelů, ale rovněž také dle svých vlastních testů. Výsledek měl vzejít z hodnocení stovek současných modelů.

Mezi nejlepší se mohly dostat jen automobily, které jsou standardně vybaveny protikolizním systémem (FCW) a automatickým brzdným systémem (AEB), který má zabránit kolizi s chodci. Body navíc v hodnocení získaly také vozy s varovným systémem před mrtvým bodem.

V segmentu elektromobilů byla po letech překonána dominance vozů Tesla. V posledních 2 letech se v čele držel Model 3. Nyní si však ocenění nejlepší elektromobil roku 2022 vysloužil Ford Mustang Mach-E, a to na základě celkového hodnocení, které zohledňuje výsledky silničních testů, předpokládanou spolehlivost, spokojenost majitelů a bezpečnost. Na trhu předloňská novinka Fordu v USA cenově startuje na necelých 44 tis. USD (o tisíc USD méně než Model 3), tedy v aktuálním přepočtu necelých 950 tis. .

 

CR každopádně uvedla, že Model 3 je nadále skvělou volbou. Konkrétně v hodnocení zmínila: „Září nejnovějšími technologiemi, dlouhým dojezdem, působivou nabíjecí sítí a jízdními zážitky bližšími výkonnému sportovnímu vozu než sedanu. Ale Mustang Mach-E je také velmi sportovní, navíc je praktičtější a lépe se s ním žije. Ford je také tišší a lépe jezdí. Oba vozy mají velkou centrální obrazovku infotainmentu, ale ta v Mach-E se ovládá mnohem snadněji a nevyžaduje několik kroků k aktivaci běžných funkcí, jako je použití rozmrazování nebo nastavení zrcátek, jako je tomu u Tesly. Podle výsledků prvního ročníku našich každoročních průzkumů mezi členy CR má Mach-E náskok také v oblasti spolehlivosti.“

 

Report také zmínil větší podobnost Modelu Y elektrickému Fordu, než Model 3. V silničních testech dle CR navíc překonává Ford. Jenže mezi Top Pick se Model Y nedostal primárně díky spolehlivosti, která je horší než průměr. Majitelé Modelu Y konkrétně hlásili problémy týkající se například laku, integrity karoserie či elektrické výbavy a systému klimatizace. Model 3 pak měl průměrné skóre spolehlivosti, která je přitom klíčovým faktorem celkového hodnocení. A u Fordu Mustang Mach-E hlásili uživatelé jen minimum problémů.

Do hodnocení letos CR nově přidala vozům 2 body navíc, pokud mají aktivní asistenční systém s odpovídajícím systémem sledování řidiče. A u Fordu byl jeho „BlueCruise“ vyhodnocen pozitivně, zatímco u Tesly zapnutý autopilot pozornost řidiče vlastně neřeší (stačí, když má ruku na volantu).

K texaské automobilce možno ještě dodat, že v celkovém žebříčku nejlepších automobilových značek Tesla ztratila 7 míst, resp. klesla z 16. na 23. místo. Jak patrno níže v návaznosti na další vítěze jednotlivých kategorií, oproti místním americkým tradičním značkám se jinak nadále daří především těm japonským. Řada vozů/modelů se přitom v hodnocení umisťuje opakovaně.

Vozy v ceně do 25 tis. USD

Small Car: Nissan Sentra (cena 19 510-22 100 USD)

 

Subcompact SUV: Nissan Rogue Sport (cena 24 460-30 590 USD)

 

Vozy v ceně 25-35 tis. USD

Small SUV: Subaru Forester (cena 25 195-35 295 USD)

 

Midsized Sedan: Honda Accord (cena 26 120-38 050 USD)

 

Hybrid: Toyota Prius a Prius Prime (cena 24 625-32 920 USD, resp. 28 220-34 000 USD)

 

Vozy v ceně 35-45 tis. USD

Two-Row (dvouřadé) SUV: Toyota RAV4 Prime (cena: 39 800-43 125 USD)

 

Midsized Three-Row (třířadé) SUV: Kia Telluride (cena: 33 090-44 890 USD)

 

Compact Pickup Truck: Honda Ridgeline (cena: 37 640-45 070 USD)

 

Vozy v ceně nad 45 tis. USD

Electric Vehicle: Ford Mustang Mach-E (43 895-61 995 USD)

 

Luxury Midsized SUV: Lexus RX (cena: 45 570-57 660 USD)

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688