Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.02.2022 13:26:50

Proč musel nezávislý kryptoprůmysl v Číně zaniknout

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf

Obliba kryptoměn

V počátcích bitcoinu vznikaly těžební farmy v Číně, kde se taková činnost ukázala jako výnosná díky levné elektřině. V důsledku toho se Čína stala důležitým trhem pro obchodování s kryptoměnami, investice a těžbu. Byly zde založeny také největší světové kryptoburzy jako Binance a Huobi. Zároveň se v Číně vyráběl těžební hardware. Za touto výrobou stojí dnes již světoznámé společnosti jako například Bitmain, Canaan, nebo Ebon International. Tamní úřady v místech s dostatečně levnou elektřinou, jako je Vnitřní Mongolsko a S'-čchuan, dokonce přivítaly investory v naději, že rozvíjející se odvětví podpoří ekonomiku.

V horských oblastech S'-čchuanu, které hraničí s Tibetskou náhorní plošinou, zlevnily instalace malých vodních elektráren elektřinu, což bylo velkým lákadlem pro těžební farmy. Průměrné ceny elektřiny byly podle investorů a odborníků až 0,15 jüanu za kWh (0,51 Kč). V létě, kdy jsou údolí v regionu plná přívalových dešťů, tak byla elektřina "téměř zadarmo". Řada místních samospráv v S'-čchuanu vytvořila speciální průmyslové parky pro tyto farmy, aby přilákala místní investice, potenciálně zvýšila daňové příjmy a alespoň částečně spotřebovala přebytky elektrické energie, která se v této provincii vyrobila. V roce 2019 S'-čchuan jmenoval šest odlehlých oblastí "modelovými zónami", které mají absorbovat další vodní energii. Tento model byl zopakován i v dalších oblastech země, které ještě v dubnu 2020 představovaly dvě třetiny světové těžební energie.

Náhlý zákaz těžby

Proto náhlé uzavření těžebních operací kryptoměn v Číně bylo skutečným šokem pro celé odvětví kryptoprůmysl. Od zavedení bitcoinu v roce 2009 se přístup čínské vlády změnil od zdánlivé tolerance ke stále tvrdším zásahům, které do značné míry odradily domácí investory od kryptoaktiv, včetně non-fungible tokenů (NFT), které vytvořily kvetoucí trh s digitálními uměleckými díly mimo zemi. V jednom z významných případů v loňském roce vláda dokonce disciplinárně potrestala úředníka z provincie Jiangxi (Xiao Yi), za údajnou podporu těžby kryptoměn v době, kdy byl tajemníkem komunistické strany města Fuzhou. V době, kdy byl Xiao stranickým tajemníkem, vybral těžbu kryptoměn jako klíčové odvětví, které má růst. Byl potrestán zato, že v roce 2017, kdy jedna společnost zabývající se těžbou kryptoměn požádala místní úřad o poskytnutí závodu o rozloze 150.000 metrů čtverečních a speciálního napájecího systému o napětí 200.000 voltů jako podmínky pro zřízení těžební farmy v této lokalitě, schválil tuto žádost do 24 hodin a zdroje poskytl do 28 dnů. Podle oficiálního prohlášení bylo zjištěno, že Xiao "zneužil svou moc" tím, že podporoval spřízněné podniky. Byl prvním vysoce postaveným členem strany, který byl potrestán za podporu těžby kryptoměn.

Vlastní digitální měna

Tamní vláda považuje kryptoměny za hrozbu pro finanční stabilitu země a zákaz veškerých činností souvisejících s tímto druhem aktiv byl jedním z posledních bodů pekingského tažení proti kryptoměnám. Podle Winstona Ma, odborného asistenta z Newyorské univerzity (autor knihy The Digital War: How China's Tech Power Shapes the Future of AI, Blockchain and Cyberspace), souvisí zákaz kryptoměn a jakéhokoliv obchodu s touto komoditou ze strany Číny se zaváděním vlastní suverénní digitální měny. Snaha o zavedení čínských digitálních fiat peněz, známých jako e-CNY, pak zaznamenala první úspěchy. Počet lidí, kteří je používají, se v posledních dvou měsících roku 2021 téměř zdvojnásobil na 261 milionů, a to ještě před letošním širokým rozšířením oficiální aplikace v obchodech s aplikacemi a propagací na zimních olympijských hrách v Pekingu tento měsíc. 

Čínský zásah proti těžbě kryptoměn zastavil prakticky veškerou tuto činnost v zemi a její velká část se přesunula do USA. Nyní se Čína stala pro svět kryptoměn do značné míry bezvýznamnou. Dokonce i spřízněné společnosti podporované čínskými podnikateli byly nuceny přesunout svá sídla do jiných zemí. Náhlé uzavření těžebních farem po celé Číně způsobilo, že rychle ztratila svůj status světového těžebního centra. Po těchto krocích ze strany Číny, se tak novým světovým leaderem v těžbě kryptoměn staly Spojené státy Americké. Naopak podíl Číny klesl takřka na nulu, protože každý, kdo se podílí na těžbě kryptoměn, nyní čelí obvinění z trestného činu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688