skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  17.02.2022 11:41:25

ŠKODA FABIA Rally2 - prověrka v zemi sněhu a ledu

Testování je běh na dlouhou trať a vyžaduje plné nasazení všech členů vývojového týmu nejen v prostorách ŠKODA Motorsportu u Mladé Boleslavi, ale také na testovacích tratích po celé Evropě. Bílo-zelenou karavanu ŠKODA Motorsport jste tak mohli potkat ve Španělsku, Francii, na Korsice, v Německu či ve Finsku.

 

Na hranici polárního kruhu tu inženýři testovali nový vůz v nemilosrdných podmínkách skandinávské zimy, auto jezdilo na ledovém podkladu s hřebovými pneumatikami. Za volantem maskovaného prototypu se střídali špičkoví jezdci. Aktuálního mistra světa kategorie WRC2 a evropského šampiona Andrease Mikkelsena doplňoval mistr Finska Emil Lindholm spolu se zkušeným pilotem vozů královské kategorie WRC Krisem Meekem.

DSC_0112

Všichni si nový vůz na sněhu velmi pochvalovali. „Už na asfaltu i šotolině jsem měl z vozu velmi dobrý pocit a to samé můžu teď říci i na sněhu. V autě se cítím opravdu velmi, velmi dobře. Z pohledu řidiče není mezi sněhem a šotolinou zas tak velký rozdíl, ale i tak musíte sebe i auto adaptovat. Myslím, že vývoj jde dobrým směrem a mám radost z pokroků, které auto dělá,“ zhodnotil nejen kilometry na sněhu a ledu Mikkelsen.

ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
ŠKODA FABIA Rally2 při testech ve Finsku
Auto jezdilo na ledovém podkladu s hřebovými pneumatikami

Spokojený za volantem byl i Meeke, pro kterého je sníh oblíbeným povrchem: „Celý test šel hladce, neměli jsme tu žádný vážný zádrhel. Inženýři zkoušeli na autě různé věci a myslím, že se nám podařilo otestovat všechno, co bylo v plánu. Musím říct, že jsem se za volantem nového auta opravdu bavil.“

Přes den jízda za jízdou, večer vyhodnocení a servis

Proces testování nového vozu, jeho přípravu a konkrétní průběh zimního testu ve Finsku popsal Jan Krasula, vedoucí projektu vývoje nové generace FABIA Rally2.

Co vlastně testujete a jak se takový test plánuje?
Před testem se sejde několik požadavků od inženýrů, kteří jsou zodpovědní za jednotlivé díly vozu. Tyto požadavky musíme rozplánovat mezi konkrétní jízdy a myslet u toho na to, aby se testované položky navzájem neovlivňovaly. Nové díly však nestačí otestovat jen jednou, proto je zkoušíme na různých tratích vždy s jinými jezdci. I když máme velmi podrobný plán, nakonec musíme na testu stejně trochu improvizovat, abychom splnili co možná nejvíce požadavků.

Jan Krasula

Jak vypadá běžný testovací den?
Začínáme stavbou zázemí, abychom byli nachystaní vyjet v 9 hodin. Předtím je nutné, aby si posádka vyzkoušela kokpit vozu a udělala seznamovací jízdy na trati. Inženýři postaví na trať fotobuňky pro měření časů. Testujeme obvykle do 6 hodin večer. Za den stihneme 10–15 jízd a mezi nimi servisy, kde měníme díly nebo nastavení vozu. Po poslední jízdě inženýři s posádkou udělají rozbor celého dne a mechanici provedou večerní servis, auto kontrolují a přestavují na další den. Délka večerních servisů se může lišit. Někdy je hotovo za dvě hodiny, jindy pracujeme i přes půlnoc.

DZ7_0272

Na jakých površích jste už nový vůz testovali?
Snažíme se nový vůz vyzkoušet na co možná nejvíce površích, aby při pozdějších ostrých soutěžních startech posádky nic nepřekvapilo. Testovali jsme na hladkém i uskákaném asfaltu, na asfaltu s vysokou i nízkou přilnavostí, za sucha i za mokra. Se šotolinou je to podobné, tam jsme začali na pískovém podkladu a pokračovali na kamenitém, zkoušeli jsme vůz na pomalých i rychlých tratích a teď jsme ve Finsku na sněhu i ledu.

V jaké fázi je testování nového vozu a na co se nyní zaměřujete?
Jsme lehce za polovinou. Nejprve jsme prověřili, že je auto dost spolehlivé, teď dokončujeme fázi, kdy porovnáváme některá technická řešení a pomalu přecházíme do doby, kdy je technická specifikace finální a začneme pracovat na nastavení vozu.

DSC_0061

Jste spokojeni s průběhem zimního testu ve Finsku?
Ano, jsme. Za prvé jsme měli dobré podmínky a za druhé jsme byli schopni najezdit mnoho kilometrů bez závažných technických problémů, což nám dovolilo splnit všechny požadavky.

Jaké vidíte hlavní rozdíly v testování závodního a běžného sériového vozu?
Naše situace je o něco jednodušší, protože máme jednu specifikaci vozu, nemusíme zkoušet různé varianty motorů a převodovek a také různé zatížení vozu. Také se nemusíme, na rozdíl od sériové produkce, zabývat například crash testy. Testujeme s menším počtem prototypů. Na druhou stranu naše prototypy neustále rozebíráme a znovu sestavujeme, na testování máme mnohem méně času a naše auto musí splňovat přísné homologační, bezpečnostní a technické předpisy vydané FIA.

The post Prověrka v zemi sněhu a ledu appeared first on ŠKODA Storyboard.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688