MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Státní rozpočet  |  10.02.2022 11:05:00

MF: Zbyněk Stanjura k rozpočtu v pořadu Události, komentáře

Datum vydání: 09.02.2022 | Zdroj: ČT 24 | Rubrika: 22:00 Události, komentáře

Michal KUBAL, moderátor
Dobrý večer, začínají Události, komentáře, dnes především o bilionech, miliardách, o českém rozpočtu a vlastně o tom, jaký má být český stát. Téma duelu ministra financí Zbyňka Stanjury a exministryně Aleny Schillerové. Vláda snížila schodek rozpočtu skoro o 100 miliard, jak jsme slyšeli, mluví o nutnosti, naopak bývalý kabinet o asociální politice. Slovenský parlament schválil dohodu o obranné spolupráci se Spojenými státy a prezidentka Zuzana Čaputová ji ratifikovala. Včera muselo jednání poslanců skončit předčasně kvůli chování krajní pravice. A co kdyby přestal fungovat Facebook a Instagram, jak se v Evropě diskutovalo před pár dny? Ubylo by hádek? Skutečně jsou sociální sítě zlem? A do jaké míry se zákazníci sami stali zbožím? Téma nakonec.

Vláda schválila návrh letošního státního rozpočtu, počítá se schodkem ve výši 280 miliard korun. Našla úspory za víc než 76 miliard, v provozních výdajích státu nebo snížením plateb za státní pojištěnce. Zástupci zaměstnavatelů vítají, že podporuje zajištění stability financí.

Jan WIESNER, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů
Jako zaměstnavatelé podporujeme samozřejmě stabilitu veřejných financí a rozpočtovou odpovědnost.

Michal KUBAL, moderátor
Odborům ovšem část škrtů vadí, se zástupci vlády se zaměstnavatelé i odboráři ještě v následujících dnech sejdou a projednají normu podrobněji.

Josef STŘEDULA, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů
Jsme dostali podklad, který neobsahoval všechny podklady a rozhodně i ty nejzásadnější, tzn. ta část, která hovoří o tom, jak to ve skutečnosti je, jak je to s počty zaměstnanců, za druhé, neobdrželi jsme část makroekonomickou.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
Je to všechno trošku netypická, ne úplně standardní situace, protože naše vláda je ve funkci od 17. prosince, takže jsme měli něco přes 50 dní na to, abychom připravili upravený návrh státního rozpočtu.

Michal KUBAL, moderátor
Velké téma, velké peníze, klíčoví aktéři - Zbyněk Stanjura, ministr financí, dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor
A Alena Schillerová, bývalá ministryně financí, momentálně předsedkyně poslaneckého klubu ANO, dobrý večer.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor
Pane ministře, jak je těžké plnit tu programovou prioritu šetřit a zároveň plnit programové priority?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak nebylo to úplně jednoduché. Já otevřeně říkám, že to není úplně rozpočet naší vlády, my jsme opravili rozpočet, který byl připravený minulou vládou, takže plně se priority vlády, které jsou v programovém prohlášení, projeví až v rozpočtu pro příští rok, ale zvládli jsme to, já bych řekl dobře, jako týmovou práci se všemi kolegy ve vládě, vláda dneska hlasovala jednomyslně, já si pamatuju, že vy jste byly dvě strany ve straně, ve vládě, občas se vám stalo, že jedna strana pro návrh rozpočtu nehlasovala, my tam jsme dvě koalice, pět stran a hlasování bylo jednomyslné. Myslím, že se vyplatila ta metoda vyjednávání, kdy jsme velmi často vyjednávali všichni dohromady a ne jednotlivé rezorty s ministerstvem financí.

Michal KUBAL, moderátor
Ty škrty oproti tomu původnímu návrhu…

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Úspory.

Michal KUBAL, moderátor
Pardon, úspory, můžeme to nazývat, jak chceme, jsou 76 miliard. Investice se snížily o 15 miliard, politicky velmi výbušné, předpokládám, bylo téma plateb za státní pojištěnce ve zdravotnictví, co z toho bylo nejsložitější?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já bych řekl, že to bylo složité celé dohromady, abychom splnili ty dva sliby. Za prvé jsme říkali, že ten schodek dostaneme pod 300 miliard a pokud bych si odmyslel dodatečné příjmy a dodatečné výdaje, tak by to bylo těsně pod 300 miliard, ten schodek. Ale bohužel díky inflaci a díky lednové makroekonomické predikci, jsme přiznali všechny očekávané příjmy, to bylo těch +62 miliard, a z toho jsme zapojili 42 a tím pádem se ten schodek dostal na 280. Nejsložitější asi bylo pro všechny členy vlády dostat v tak krátkém čase detailní informace o tom, které akce jsou nachystané, v jakém jsou stavu, jestli se skutečně uskuteční v letošním roce, protože my jsme ty investice vlastně neškrtli, my jsme jenom identifikovali investice, které se letos nedají vysoutěžit a podepsat smlouvu. I tak tam zůstalo 203 miliard kapitálových výdajů, což je asi o 14 miliard víc, než bylo v loňském rozpočtu a asi o 26 miliard víc, než byla skutečnost. A uvidíme na konci roku, jak ti správci kapitol, kteří se dušovali v těch minulých týdnech, že všechny ty investice jsou schopni letos realizovat, jestli na konci roku budeme vědět, zda se to povedlo, a to plnění bude někde kolem 200 miliard.

Michal KUBAL, moderátor
K těm detailům se potom dostaneme.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano.

Michal KUBAL, moderátor
Pojďme teď zůstat u toho, řekněme, obecnějšího pohledu, platí termín 1. dubna 2021 jako konec rozpočtového provizoria nebo je šance, že byste to zvládli i dřív?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Je šance, že to zvládneme dřív. Já jsem dneska dostal informaci od předsedů poslaneckých klubů, že už vyjednávají s předsedy poslaneckého klubu, co se týče harmonogramu, tak pokud to půjde tak, jak já očekávám, tak si myslím, že bychom mohli někdy v polovině března hlasovat ve třetím čtení o pozměňujících návrzích, které bezesporu padnou, a ten zákon je napsaný tak, že je účinný v okamžiku zveřejnění ve sbírce. Pokud by se to povedlo někdy kolem 15., 16., tak je to dobře, to se ještě vyplatí na půl měsíce už nemít rozpočtové provizorium, a být v samotném rozpočtu.

Michal KUBAL, moderátor
Ještě je tu prezident, zmiňoval jsem se o těch nižších investicích, máte nějakou dohodu o rychlém podpisu nebo čekáte podobné debaty, jako vedla vaše předchůdkyně?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, žádnou dohodu nemám, neměl jsem vůbec šanci se s panem prezidentem potkat, nevím, jestli se s ním potkám. Jenom, když jsem u něho byl před jmenováním vlády, tak říkal, že letos nepřijde na projednávání rozpočtu do Poslanecké sněmovny ze zdravotních důvodů, a to jsem plně respektoval, a pochopil jsem tento přístup.

Michal KUBAL, moderátor
To, co jsme zažili v Poslanecké sněmovně v posledních týdnech je také, řekněme zdržovací taktika opozice, předpokládáte něco podobného, nebo si myslíte, že tohoto zákona se to týkat nebude?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak obě opoziční strany mě ujistily, že nebudou obstruovat projednávání státního rozpočtu, ale současně je zvykem, že každé čtení trvá velmi dlouhou dobu, já bych řekl tak jeden jednací den. To je standardní, takže já očekávám, že bude standardně, jako to bylo v minulých letech, když jsme my byli v opozičních lavicích, takže v prvém čtení zejména debata o těch základních parametrech, v druhém čtení očekávám desítky pozměňujících návrhů, které padnou a poslanci a poslankyně budou zdůvodňovat a v třetím čtení, kromě jako závěrečného politického shrnutí jednotlivých klubů, které jsou v Poslanecké sněmovně, tak pak bude i docela dlouhé hlasování. Říkám, očekávám desítky a desítky pozměňovacích návrhů. Byl bych překvapen, kdyby to bylo jinak.

Michal KUBAL, moderátor
Paní poslankyně, dostaneme se ještě k těm jednotlivým bodům toho, předpokládám, že k tomu budete mít spoustu připomínek.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Moc.

Michal KUBAL, moderátor
Nicméně potvrdíte, že obstrukce kvůli rozpočtu hnutí ANO nechystá.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Určitě ne, já už jsem se k tomu vyjádřila i ve veřejném prostoru, řekla jsem to i dneska předsedovi poslaneckého klubu ODS, se kterým jsem jednala. Já si prostě myslím, že tato země potřebuje rozpočet a je lepší špatný rozpočet, protože pro nás je špatný.

Karel HAVLÍČEK, poslanec, bývalý ministr dopravy, průmyslu a obchodu /ANO/
"My jsme přesvědčeni, že je tam (v rozpočtu) řada špatných věcí. Poukážeme na to. Budeme tak jako doposud tvrdou a důraznou opozicí, ale nebudeme obstruovat." Zdroj: Interview ČT24, 9. 2. 2022.

Michal KUBAL, moderátor
Krásné, jak jste to obrátili.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, to tak prostě je. Každý jsme na jiné straně, než rozpočtové provizorium, které já dlouhodobě kritizuju, takže my určitě budeme debatovat těch několik hodin ten jednací den, jak říká tady pan ministr, to je jisté, určitě budeme mít X pozměňovacích návrhů, ale nakonec prostě v tom reálném čase ten rozpočet půjde do hlasování, to by bylo prostě velmi špatně, kdybychom ho obstruovali.

Michal KUBAL, moderátor
Vy mluvíte o asociálním návrhu nebo o návrhu, který míří na ty nejslabší. Na druhou stranu vláda říká, že řeší pouze problémy, které jste jí nechali vy.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak já, jestli teď mám prostor, děkuju. Tak souhlasím s tím, abych nebyla jenom proti, že je to prostě postaveno na našem rozpočtu. Já jsem to asi před hodinkou dočetla, všechny ty kapitoly, udělala jsem si spoustu poznámek, mám tady prostě ty rozdíly. Chci upozornit na dvě věci, jak správně řekl pan ministr, vláda má k dispozici o 62 miliard navíc díky inflaci na příjmové straně. Rozdíl mezi výdaji v rozpočtu, který jsem předložila a naše vláda poslala do Poslanecké sněmovny a rozpočtem tady pana ministra a vlády pana Petra Fialy, je 34,4 miliardy na výdajové straně, to upozorňuju, protože samozřejmě tou kombinací, že já mám tady jednotlivé kapitoly, všechno podrobně můžu každou vytáhnout, tak tím, že se někde přidalo, někde ubralo, tak ten rozdíl, to opravdu nestálo za to rozpočtové provizorium těch 34,4 miliardy. Tak, a řekla jsem...

Michal KUBAL, moderátor
Každý vybírá ta čísla, která se mu hodí.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No tak teď nechte prostor mě.

Michal KUBAL, moderátor
Určitě.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale já to mohu ukázat, já to mohu ukázat.

Michal KUBAL, moderátor
Jenom je férové zmínit, že kromě toho, že samozřejmě kvůli inflaci se zvýšily příjmy, tak se také zvyšují výdaje.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Které v tom rozpočtu nebyly.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, samozřejmě, samozřejmě a já říkám, rozdíl je 34,4, čili je to postaveno na našem rozpočtu, ono nic jiného ani vládě nezbylo. Těžko jí to vyčítat, ale prostě ten rozdíl je tak minimální ve finále.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Že prostě to nestálo za to rozpočtové provizorium. Dalo se to udělat jinak, ale teď mluvím já, pane mistře, jo? Já jsem taky mlčela.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já nic neříkám.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
A já prostě mám, i skutečně nemám tady prostor to brát jednu kapitolu po druhé, mohla bych, ale vezmu ty nejzásadnější věci. Prvně začnu investicemi, to je prostě špatně, 15 miliard na investicích, a argument, že nebyly připraveny, to je nesmysl. Není, vždycky byl zásobník projektů, já jsem vedla každý rozpočet spor s Karlem Havlíčkem a s dalšími ministry, že jsem se prostě bavila o kapacitě ekonomiky. My jsme rozjeli díky tomu, že jsme navýšili investice, celou řadu věcí, já doufám, že se nezastaví, takže vy to stejně budete hrnout jenom před sebou, to je prostě špatně, v té ekonomické krizi, ze které se dostáváme, i když samozřejmě ta čísla jsou díky inflaci dobrá, a je tady prostě mírný křehký ekonomický růst, doufám, že se nezaškrtí, je to špatně. Bere se zdravotnictví na investice, hasičům na investice, policii na investice, SFDI 7,5 miliardy, katastrofa, SŽDC atd., no, ale já mluvím o dvou, já bych vybrala jeden velmi zásadní.

Michal KUBAL, moderátor
Týká se to stále investic?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Vy jste řekl asociální, tak já řeknu nejzásadnější, já těch případů bych tam měla moc, platy atd., ale nejzásadnější jsou ti státní pojištěnci.

Michal KUBAL, moderátor
Dostaneme se k tomu. To je téma, ke kterému se dostaneme.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To je velmi, velmi zásadní, a tam bych chtěla, abychom se prostě...

Michal KUBAL, moderátor
Pojďme nechat reagovat pana ministra na ty investice, a pojďme se znovu vrátit, řekněme k obecnějšímu rámci.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já bych řekl, co kritika, tak to vedle, paní poslankyně, paní předsedkyně, kolik jste měli loni v rozpočtu? 189 miliard. Kolik jste proinvestovali? 177, takže i loni jste napsali číslo, které nebylo reálné. Teď jste tam napsali investice, které například úplně zpackal bývalý ministr obrany, bylo tam 5 miliard, a kdybychom je tam nechali, mohli jsme je tam nechat a na konci roku by tam zůstaly. To není ale odpověď na rozpočtování, to pak není pravdivý obraz toho rozpočtu. SFDI nemá o 7,5, o 7 miliardy míň, to zase neříkáte pravdu.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
O 7,5.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, vůbec to není pravda.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Mám tady kapitolu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Není to pravda, ani koruna z připravených investic v dopravě není menší, než byla v tom vašem návrhu rozpočtu. Investice pro SFDI jsou v plném rozsahu, jak byly v tom původním návrhu, tak neříkejte nepravdu.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já mám tady kapitoly.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
To já nevím, co jste si tam našla a spočítala.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Přes 9 miliard jste vzali ministerstvu dopravy.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano, ano. A z toho jsou...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Přes devět miliard. A z toho 7,5 je SFDI, to mám tady podrobně.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak když máme dvě miliardy úsporu na jízdném, to se asi shodneme, a 7,5 miliardy, tak to do kupy není devět, to už je 9,5. Nějak špatně počítáte, z toho 3 miliardy jsou na majetkový přesun mezi Českými drahami a Správou železnic, s tím SFDI nemá nic společného, tak to už mám 5 miliard z těch devíti. To už mám 5 miliard. A já vám garantuji, a ukážeme to na rozpočtu SFDI, že neříkáte pravdu, investice zůstaly pro SFDI úplně stejné, jako jste je nachystali, tam není úspora ani koruna, takže nás za to nemůžete kritizovat.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Což by nebylo dobře, což by nebylo dobře, protože se mají navyšovat, abychom prostě pokračovali v budování infrastruktury.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Takže to, že jsme tam nechali vaše čísla.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
A SŽDC.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Nechte mě domluvit, to, že jsme tam nechali vaše číslo tedy není dobře, říkáte?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já čtu v sešitě z kapitoly dopravy, že je tam na SFDI mínus 7,5 miliardy.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak to prostě není.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Je to ve vašem rozpočtu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Není, není.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Proto jsem si to studovala.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
No tak ale nestudovala jste správně.

Michal KUBAL, moderátor
Tohle by nám vydrželo asi dlouho, je a není.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To bychom se…

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak ale je to přece jednoduché.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Budeme se ptát při jednání.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Jestli máme rozpočet SFDI, což je dokument, a jsou tam zachovány všechny investiční akce, tak jak byly navrženy, tak tam nemůže být žádných 7,5 miliardy rozdíl, prostě nemůže být.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak, a v čem spočívá, to si řekneme.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Vždyť jsem to říkal, 3 miliardy majetkový přesun, který není potřeba, to jsou pozemky pod kolejemi a je to v rámci dvou státních firem, mezi Českými drahami a Správou železnic. To jsme řekli, že se neudělá, to jsou 3 miliardy. 2 miliardy, když jsme dali rozumné slevy na jízdné, to je 5. 3 miliardy jsou provozní úspory v podřízených organizacích, včetně řízení leteckého provozu a další půl miliarda je úspora v rámci ministerstva užších provozních výdajů, takhle přesně to je, protože jsem s dopravou vyjednával velmi podrobně těch 9 miliard. Znamená to, že všechny investice, které byly naplánovány, v rozpočtu zůstávají a ty mají jediný úkol, ŘSD a Správa železnic, aby je byly schopny realizovat, aby se tam nestalo to, co se stalo vám, že vám zbylo 12 miliard. Vy jste loni měli 9,3 % investic z celkových výdajů, v našem rozpočtu je to více než 10, takže kritizujete to, že jsme tam nechali to číslo, vůbec jsme ho nesnížili, tak ta kritika opět míří vedle, stejně tak jako předtím. Já jenom chci připomenout, že ten návrh rozpočtu, návrh schodku, je o 100 miliard nižší než vlády Andreje Babiše, která ho napsala po volbách, nezodpovědně a populisticky, je o 140 miliard nižší, než byl výsledek hospodaření za rok 2021.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, to jsem slyšela v médiích.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano, a je o 220 miliard nižší, než jste si nechala loni schválit komunisty, socialisty a vaším hnutím.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pane ministře.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
A kdybyste ten rozpočet napsali poctivě, a já bych připočítal, co jste všechno naslibovali a nedali jste do rozpočtu, tak by byl schodek opět 400 miliard, protože je to jednoduché.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Mohu se vyjádřit?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
377 miliard jste navrhli, rozdíl mezi příjmy, myslím, že příjmy se shodneme, že to je korektní a správné číslo, 62 miliard.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano a navíc to posuzoval Výbor rozpočtové prognózy, který to označil jako realistické.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Přesně, takže v tom není spor. Teď si vezmeme druhou část.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
A to my neměli těch 62 miliard.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
To já vím, já to budu sčítat, odčítat.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Teď máme 42 miliard nových výdajů, z toho polovina je na penze, to byste udělali taky ne?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Samozřejmě, to je zákon.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Takže v těch 42 miliardách vidíte nějaký problém, co byste udělali jinak? Těch výdajů?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Na penze dát musíte, to je zákon.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, já se ptám, jestli v těch 42 miliardách vidíte problém? Pokud ne, tak rozdíl je +20.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Myslím si, že vám budou chybět ještě peníze, ale...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Takže +20.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale vezmu si výdaje a je tam rozdíl 34,4 miliardy.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ale nekouzlete s čísly.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, já nekouzlím, já si beru k dispozici váš rozpočet. A rozdíl je 34,4, váš rozpočet.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak já vám to napíšu.

Michal KUBAL, moderátor
Poslední matematický příklad, poprosím.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
377 byl váš návrh.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
376,6.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Zaokrouhlil jsem nahoru.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Mínus 60 dodatečné příjmy.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
62.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
62. Takže to máme 315 a 42 dodatečné výdaje a jsme zpátky na 357 miliardách schodku.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No ale, ale...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Naslibovali DPH odpuštění, 30 miliard, jsme na 387.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To by nebylo 30, to by bylo necelých 20, to kouzlíte zase vy s čísly.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, to mi vaše řeklo ministerstvo financí.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Není to třicet.

Michal KUBAL, moderátor
Tak a myslím, že vám rozumí pár úředníků z vašeho společného…

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Sto miliard, sto miliard.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nikdo nám nerozumí, nikdo nám nerozumí.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, vy to chcete zamlžit, pravda je úplně jednoduchá.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, nechci.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
O sto miliard je nižší schodek, než navrhla vláda Andreje Babiše, paní Schillerové.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pojďme se bavit o těch škrtech, které jsou tedy opravdu brutální.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
To nejsou škrty, to jsou úspory.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Škrty, škrty, jasně.

Michal KUBAL, moderátor
S dovolením, už jste mi utekli z tématu.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, přesně. My si hrajeme s čísly.

Michal KUBAL, moderátor
S dovolením.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, my si nehrajeme s čísly, já říkám pravdu a vy kouzlíte, tak jak jste dělala loňský rozpočet, když jste podsekla o sto miliard, o sto miliard jste podsekla příjmy, aby jste po dvanácti měsících...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pane ministře, prosím vás, už to nikdy neříkejte.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ale je to pravda.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Dneska jste na tiskové konferenci, já jsem vás poslouchala, děkoval úředníků ministerstva financí. A už to nikdy neříkejte, že podsekli příjmy. Já jsem nezasahovala do...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já jsem řekl, že vy jste podsekla příjmy.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nezasahovala jsem do makroekonomické predikce, vytáhněte si ji a odpovídá tomu, co je v rozpočtu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, ne.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak už to nikdy neříkejte.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ale vy mi, vy mi fakt nebudete...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
A Výbor pro rozpočtové prognózy.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Vy mi nebudete říkat co já budu říkat nebo ne.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No protože nemluvíte pravdu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já mám fakta.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nemluvíte pravdu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Podívejte se na návrh rozpočtu, který jste si schválili s komunisty loni v prosinci, předloni v prosinci.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, a příjmy se opírají o makroekonomickou predikci.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Pak jste udělali gigantický schodek 500 miliard.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ministerstva financí.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
A pak byl výsledek v rozpočtu, který byl stejný jako...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Schodek byl odhadnutý podle příjmů a nevědělo se, kdy skončí covid.

Michal KUBAL, moderátor
Pojďme se vrátit k dnešku, a vrátíme se k němu prostřednictvím ekonomky Ilony...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ty rozpočty totiž neodpovídaly realitě, a to je třeba říct, neodpovídaly realitě.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Byli jsme v těžké době.

Michal KUBAL, moderátor
Dostaneme se k tomu ještě, poprosím, můžeme dostat, prosím, prostor pro paní Švihlíkovou?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Michal KUBAL, moderátor
Děkuji. Paní Švihlíková, dobrý večer. Vítám vás v Událostech, komentářích.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor
Máme tady veselo ve studiu.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
Ano, ano, já slyším.

Michal KUBAL, moderátor
Od ekonomů tady zaznívá, že ten návrh rozpočtu je nadějný náznak obratu k rozumnějšímu hospodaření. Vy, jako ekonomka, přidáte se k tomu hlasu svých kolegů?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
No tak já se úplně nepřidám, respektive vůbec se nepřidám. První věc je, že ten rozpočet samozřejmě velmi silně staví na tom, že ta inflace bude podstatně vyšší, než s jakou počítalo ministerstvo financí, tzn., to zvětšení příjmů v tom hraje naprosto klíčovou roli. To je první věc.

Eva ZAMRAZILOVÁ, předsedkyně Národní rozpočtové rady
"Kormidlo se po několika letech otočilo do směru zodpovědné fiskální politiky. Lze jen doufat, že se tento kurz vládě podaří držet i nadále."

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
A druhá věc, já říkám dlouhodobě a konzistentně, že hlavní problém českých veřejných financí je na straně příjmů, nikoliv na straně výdajů, a tady teď ta hádka byla docela zajímavá, jsem si vzpomněla, že zástupci obou dvou těchto stran se podíleli rukou společnou a nerozdílnou na zrušení superhrubé mzdy, což je nejmíň 100 miliard do strukturálního deficitu, a teď se tady hádají o to, jestli je to 3 nebo 3,5 někde. Já prostě vidím ten problém na straně příjmů, tzn. v tom minulém roce, kdy se nehlasovalo vždycky jenom v koalici, bych připomněla, došlo k zásadním změnám na té příjmové straně a tam samozřejmě ty příjmy budou dlouhodobě chybět. Těžko můžeme očekávat v nějakém delším horizontu, že predikovaná inflace bude 3,5, to se odrazí v plánování příjmů a potom ČNB vyrukuje s prognózou s inflací 8,5, což je docela dost velký rozdíl a samozřejmě má to dopad i na tu výdajovou stranu, ale řekněme si na rovinu, že ten hlavní dopad je samozřejmě na stranu příjmovou, tzn. podle mě, skutečně si nemyslím, že to rozpočtové provizorium bylo nutné, protože sice opticky ten výsledek vypadá zajímavě, ale ve skutečnosti neřeší zásadní nerovnováhy na té příjmové straně a hlavně vůbec neřeší problém daňové spravedlnosti, který je u nás dlouhodobě ignorován.

Michal KUBAL, moderátor
To je vaše oblíbené téma, vy říkáte, že se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými, že k tomu přispívá inflace i ceny energií, drahé energie, dá se už teď odhadnout, kterým směrem v tomto se vydá ten rozpočet, jestli to zvýší ještě nebo naopak pomůže ty nůžky trošku uzavřít?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
A zase dlouhodobě říkám, že ta inflace dominantně je inflací nákladovou a dovezenou. Proč? Protože to prostě není jenom problém v České republice. Podívejte se na země Evropské unie. Podívejte se na Spojené státy. Poslední číslo inflace 7 %, takže to těžko asi bude nějaký ojedinělý český fenomén, když se podíváte na ceny ropy, zemního plynu, mědi, hořčíku, magnézia, lithia, kobaltu, zkrátka a dobře prostě materiálů, které potřebujete do výroby, tak zjistíte, že za ten poslední rok, nejen, že rostly dvouciferným, oni dokonce i tříciferným tempem, no tak to se samozřejmě nutně musí odrazit na vstupech do výroby a následně se to potom promítá, byť třeba s nějakým zpožděním, i do cen pro spotřebitele. Tzn., tohle samozřejmě bude přetrvávající problém tento rok, bude to samozřejmě také sociální problém, a řekněme si na rovinu, že vás k němu bude muset nějakým způsobem postavit, a tady si nemyslím, že je ten systém nějakých sociálních dávek úplně ideální, hlavně proto, že když ta inflace má takhle silnou dynamiku, tak vy zkrátka a dobře střílíte na terč, který se neustále pohybuje, takže tady si myslím, že by bylo vhodné zvolit nějaké jiné nástroje spíše, řekněme, z toho oboru regulace cen.

Michal KUBAL, moderátor
Pokud bychom se shodli na tom, že je dobře snižovat schodek rozpočtu, ten výpadek 100 miliard korun na straně příjmů, to je jedna věc, obě dvě strany, které jsou tady zastoupené, tak říkají, že zvyšovat daně by nechtěly. Jaké řešení vidíte?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
No tak já ho vidím právě na té straně příjmů, protože na těch výdajích, pokud chcete skutečně nějakým zásadním způsobem...

Michal KUBAL, moderátor
Ale příjmy, to jsou daně, pardon.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
No samozřejmě, to jsou daně, to je potřeba na rovinu říci a říci si, že prostě...

Michal KUBAL, moderátor
A pokud vláda říká, že nebude chtít zvyšovat daně, tak jaké řešení vidíte? Privatizaci? Sehnat peníze někde jinde?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
Tak tohle řešení, které bylo představeno, teď je skutečně nějakou dočasnou kombinací převedení z jedné škatulky do druhé, ze strany úspor, že to škrtnu a potom samozřejmě masivního navýšení příjmů kvůli inflaci. Pokud se chci vypořádat se strukturálním deficitem ne 100, ale kolem 200 miliard, protože těch daňových změn bylo podstatně víc minulý rok, no tak samozřejmě to potom musí být nějaké velké položky, tzn., nabízí se privatizace zdravotnictví nebo něco s důchodovým systémem, protože to nějakými menšími položkami jednoduše nevykouzlíte. Já bych tohle samozřejmě nikdy nedělala, protože si prostě myslím, že ten problém je, konstatuji znova, na straně příjmů v otázce toho, na koho dopadá daňové břemeno. Já myslím, že se strašně málo hovoří o tom, že je velký rozdíl mezi tím, kdo ty daně platí, a kdo následně z toho rozpočtu čerpá a tahle obrovská nerovnováha nás provází s nějakými výkyvy posledních 20 let. A mě skutečně mrzí, že to de facto vůbec není téma hospodářské politiky, a další věc samozřejmě, a možná úplně to nejdůležitější, mě by hodně zajímalo, jak rozpočet tohoto typu přispěje k udržení hospodářského růstu, protože pokud nebude dostatečně velký hospodářský růst, a teď nemyslím ten inflační, myslím reálný hospodářský růst, no tak samozřejmě potom nebude ani to daňové inkaso a jakékoliv představy o nějaké rozumné fiskální konsolidaci vezmou hodně rychle za své.

Michal KUBAL, moderátor
Hodně otázek, které určitě položíme i naším dalším hostům. Ilona Švihlíková, díky za váš čas.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka
Díky za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor
Pane ministře, nakolik je skutečně možné šetřit? Protože výdaje dané zákonem, mandatorní a kvazi mandatorní, tedy výdaje na chod státu předloni tvořily 90 % daňových příjmů. Loni dokonce 99 % daňových příjmů. To na šetření moc nezbývá.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Musíme snižovat, zejména kvazi mandatorní výdaje, to je jediná možná cesta. Já bych chtěl jenom říct k tomu, co jsem slyšel, loni v říjnu byly volby, a strany, které se dostaly do Poslanecké sněmovny, ani jedna neměla v programu zvyšování daní. Tzn., naši občané nechtějí zvyšování daní.

Michal KUBAL, moderátor
Před volbami se to velmi těžko říká tohle. Málokdy uspěje strana, která chce...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
No ne, počkejte, byly strany, které kandidovaly s tím, že chtějí znova zvýšit daň a zavést superhrubou mzdu nebo vyšší sazbu a neuspěly, takže voliči moc dobře věděli, koho volí, proč ho volí, a my, kteří jsme vyhráli, tak jsme měli jako jedno z klíčových témat, kterému naši voliči rozuměli, snižování zadlužování naší země, a že to nebude jednoduché, že všichni ti, kteří nebudou už čerpat ze státního rozpočtu, jak čerpali, například neinvestiční dotace podnikatelskému sektoru, že se budou ohrazovat, a že budou říkat, že bez toho to nepůjde. Jestli chceme podpořit hospodářský růst jako chceme, tak musíme snížit byrokracii, zjednodušit podmínky pro podnikání, a ti podnikatelé, zaměstnavatelé, když se jim zjednoduší podnikání, tak budou mít lepší hospodářské výsledky a budou platit vyšší daně, aniž bychom sahali na jednotlivé sazby. Když tady je kritika, že státní rozpočet přišel o 100 miliard, tak musím říci, kde těch 100 miliard skončilo? No u našich občanů, v kapsách daňových poplatníků, letos se znova snížila základní odpočitatelná položka od 1. ledna, je to 15 miliard, které zůstanou našim daňovým poplatníkům, a pomáhá to zejména nízkopříjmovým.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
13 asi.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Podle odhadů 15. Tzn., dopady inflace by byly mnohem horší, kdyby daně byly vyšší, protože těm rodinám by zůstalo ještě mnohem méně peněz než dneska, takže těch 100 miliard se nevyhodilo z okna, nechalo se našim občanům a ti ví lépe než kterákoliv vláda, říkám kterákoliv vláda, co s těmi penězi udělat. Představa, že jim to nejdřív teď vezmu a pak moudře tomu dala, tomu dala, tomu dala víc, je prostě špatná. Já tomu nevěřím. Já věřím v um a šikovnost našich podnikatelů a zaměstnavatelů, taky překonali ty dva těžké roky s covidem. Ekonomika poroste, takže si myslím, že recepty, které, a já to respektuji, že levicoví ekonomové a levicoví politici vidí recept v tom, že se zvýší daně, tzn., že se lidem víc vezme. My jsme těm lidem nic nedali, říkali levicoví politici, my jsme jim jenom míň vzali, tím, že jsme snížili sazbu daně, a já za tím rozhodnutím stojím. V příštím, v letošním roce budou rekordní příjmy státního rozpočtu, rekordní, i bez té inflace by byly rekordní, takže já vidím ten problém na druhé straně rozpočtu, na té výdajové, ne té příjmové.

Michal KUBAL, moderátor
Až tady budeme sedět za 9-10 měsíců, myslíte si, že už to, co jste tady vyjmenoval, jednodušší byrokracie, snazší podnikání, že to všechno už budou ty faktory, které vy budete moct vzít do úvahy při přípravě dalšího rozpočtu?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Nebudou všechny zákony hotové, to určitě ne, ale pokud chceme nadále snižovat ty schodky, tak to prostě udělat musíme, a my jsme odhodláni to udělat, my vlastně v okamžiku, kdy se schválí rozpočet, někdy v té polovině března, zahájíme práce na rozpočtu pro rok 2023, včetně nutných legislativních změn, a současně na rozpočtovém výboru 2024 a 2025, to jsou ty 3 roky, které budou zbývat do konce volebního období, a tam se musí promítnout programové priority vlády a současně i ten náš závazek, že zjednodušíme podnikání, zrušíme agendy a tím pádem budeme potřebovat méně zaměstnanců ve veřejné sféře a méně úředníků, bez toho to další snižování schodku nepůjde, a bez toho nebudeme snižovat ani to strukturální saldo, o kterém mluvila paní Švihlíková.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak. Už mohu?

Michal KUBAL, moderátor
Paní poslankyně, ekonomové se shodují, většinou, že to tempo, zopakuji tempo, abychom se netočili v tom stejném kruhu, v jakém se točíme opakovaně, zadlužování bylo neudržitelné, ale zásadní otázka, která za těmi čísly je, jaký stát vlastně chcete? Jaký stát byste chtěla? Nebo byste chtěla ve svých návrzích rozpočtu, které jste dávala?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak já bych chtěla upozornit, že byli jenom tři ministři financí, kteří dosáhli přebytkových nebo vyrovnaných rozpočtů - Václav Klaus, Andrej Babiš, Alena Schillerová. Do doby než přišel covid. Nebudu už opakovat, co bylo s covidem, šestá nejméně zadlužená země Evropské unie, to všechno pořád platí. A já teď poslouchám pana ministra, shodneme se na tom, že my jsme společně rukou nerozdílnou hlasovali pro zrušení superhrubé mzdy, takže já rozhodně to kritizovat nebudu. Nechali jsme to lidem ty peníze, ale to, co on tady říká, on bude muset do konce května mít zpracovaný návrh rozpočtu na rok 2023, do konce června ho musí schválit vláda.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
"Předchozí vláda jen od roku 2019 zadlužila každého občana ČR o 90 000 korun, každý tedy dluží 250 000 korun. Tomu vláda nemohla přihlížet a také jsme museli reagovat na rostoucí inflaci."

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ten první návrh, a pak začne řádné jednání o té finální verzi, i kdyby udělal co by chtěl, tak to prostě nestihne, ty agendy zrušit, protože to budou většinou zákony, které v tom legislativním procesu prochází třeba 11-12 měsíců. My jsme třeba zrušili společně taky daň z nabytí nemovitých věcí, 500-600 úředníků se zruší, to je cesta, kvazi mandatorní výdaje, to jsou ty platy třeba.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Objem.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Objem platů, ale máte nějaké tarify, máte nějaké smlouvy, ty musíte vždycky vyplatit, pokud jsou uzavřeny a samozřejmě tady se snižuje 9 miliard. Já prostě si myslím, že se projeví obrovské pnutí v těch platech, to se všechno ještě ukáže. Není to dobrá cesta, prostě nemělo se to tempo těch škrtů, a já to budu nazývat vždycky škrty, takto prostě přehnat. Mělo se využít jiné cesty, mělo se tam dát tempo třeba poloviční a připravit reformu, mohli jsme na tom i spolupracovat, protože tady určitě je zájem na tom, aby pokud se bude dělat nějaká reforma, tak aby ta reforma přetrvala přes mandát této vlády, přece nemá cenu, aby příští vláda to nějakým způsobem modifikovala a měnila, a mělo se to prostě pořádně propracovat. Toto jsou skutečně, když vezmu ty jednotlivé kapitoly, to se prostě šlo a škrtalo hlava nehlava, aby tam vyšel nějaký výsledek, a projeví se to, dožene to tuto vládu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nehledě na to, že já jsem teda neviděla, říkám, ležela jsem v tom, vy jste to dali až odpoledne po tiskovce do eklepu, takže jsem si to stáhla. A já jsem tam neviděla střednědobý výhled. Předpokládám, že na tom budete teď nějakým způsobem pracovat, čili tam to je taky důležité, jaký bude další postup, protože podle mě to jenom hrnete před sebou.

Michal KUBAL, moderátor
Pojďme se prosím podívat po těch jednotlivých kapitolách.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Můžu k tomu objemu platů? Škrtli jste 9 miliard, to není žádná pravda. Objem platů roste proti roku 2021 o 7 miliard. Vy jste po prohraných volbách změnili názor a populisticky jste slibovali navýšení platů, i když jste věděli, že vládnout nebudete?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Není to pravda, pane ministře.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Je to pravda.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já jsem to dala do rozpočtu, dneska leží ve sněmovně 14 miliard na platy, navýšení, to leží ve sněmovně.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano, po prohraných volbách, 4. listopadu bylo měsíc po prohraných volbách.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale dokonce v rozpočtu, který jsme poslali do Poslanecké ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tam to nebylo.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No, pane ministře, to se teda teď spolu vsadíme, 14 miliard bylo v rozpočtu, hrála to nedávno i Česká televize na obrazovce, přidaly se tam ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
V tom, který dneska leží v Poslanecké sněmovně?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, je 14 miliard.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Je 14 miliard na platy, což je ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
A ten přišel 4. listopadu, to je měsíc po volbách.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, ne, to si pletete. My jsme ho schválili na vládě, poslali jsme ho do konce listopadu. Víte, že jsou přece rozpočtová pravidla. A podle těch musí do Poslanecké sněmovny, prosím, řekněte to i panu Skopečkovi, dneska to říkal nepřesně tady v pořadu Devadesátka, do konce září musí být poslán do Poslanecké sněmovny. A my jsme v listopadu schválili nařízení vlády, ale ten objem peněz byl v rozpočtu, to bych si nedovolila.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Poslali jste ten rozpočet znovu, protože mezitím byly volby, tak nás nepoučujte, my to přesně víme.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale ten stejný, protože samozřejmě jsme ho museli poslat, to byla jenom technikálie.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Paní ministryně říkala, že v listopadu po prohraných volbách schválili nařízení vlády. Oni to samozřejmě chtěli, když si ještě mysleli, že budou vládnout oni.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, ale objem peněz byl v rozpočtu. Ale nemysleli.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak to nařízení neudělali. V okamžiku, kdy prohráli volby, tak ho tam napsali.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pane ministře, my jsme porážku uznali první den voleb.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ale pak jste ještě zvedali platy.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Protože byly v rozpočtu.

Michal KUBAL, moderátor
14 miliard za státní pojištěnce.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano.

Michal KUBAL, moderátor
Ministr zdravotnictví říká, že se nijak neprojeví. Pojišťovny říkají, že letos ještě rezervy vydrží, co dál?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak uvidíme, jaký bude vývoj. Já jsem si našel mediální vyjádření těch ministrů, kteří to předkládali loni v červnu na vládě, zda je to legitimní, ten zákon to umožňuje a důvodem bylo, že na konci roku očekávali, že na účtech zdravotním pojišťoven bude 10 miliard, na konci ledna jich je tam 56, takže to je první realita. Druhá věc, my jsme jednali spolu s panem ministrem zdravotnictví se všemi zdravotními pojišťovnami. Ty nás ubezpečili, za prvé navýšení platů pro zdravotníky 6 %, které jsme zachovali, platí, není ohroženo. Nikdo nepřijde ani o korunu. Rozsah lékařské péče pro rok 2022 platí, není nic ohroženo. A my jsme se domluvili, že do konce června 2022 se pokusíme spolu s pojišťovnami najít nějaký automatický valorizační mechanismus, teď jsou různé varianty, které ukazatele se použijí, chtěli bychom ho uzákonit, aby se to na základě těchto parametrů vešlo. Zdravotní pojištění ve svých zdravotně pojistných plánech nemohli mít. To, co my jsme přiznali, dodatečně příjmy ze sociálního pojištění, takže budou dodatečné příjmy ze zdravotního pojištění. Pokud odhadujeme, že u sociálního pojištění bude 35 miliard navíc, tak když si vezmeme 34 % sociální pojištění, 13,5 procent zdravotního pojištění, tak konzervativní odhad, že tam bude 8, 9 miliard dodatečných příjmů, bohužel těch inflačních, proti těm 14, takže v okamžiku, kdy řídíte cash flow státu, ty peníze nepotřebujete, tak je zbytečné je tam nechat ležet, když neohrozíte ani kvalitu, ani rozsah lékařské péče, ani platy zdravotníků. Já vím, že hnutí ANO zase straší, vy jste strašili celou kampaň, to je takové oblíbené, že se strašíte. Nemusíte ty lidi strašit, nic se nestane. Byli jsme ubezpečeni. Platy jsme rozhodli my. Nikdo nepřijde ani o korunu ve zdravotnictví a rozsah a kvalita zdravotní péče bude stejná jako před tímto rozhodnutím, takže není třeba občany strašit, nic se nestane. My jsme to jednání vedli velmi vážně. Dostali jsme ubezpečení ze strany našich zdravotních pojišťoven, všech.

Michal KUBAL, moderátor
Strašíte?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tady, ne, já tady musím, prosím vás, vysvětlit, toto je fakt největší rána v tom rozpočtu, největší. Tak platy jsme jinak rozhodli my, to je úhradová vyhláška, kterou dojednával ministr Adam Vojtěch, ale to je nepodstatné teď úplně. To nesouviselo s tím, co jste přijímali v tom nařízení vlády, ale to je nepodstatné. V rozpočtu se počítá a je to tam minusem ve VPSce, se počítá s -14 miliard, což jsou ty peníze vlastně, které by se snížily zdravotním pojišťovnám. Chci upozornit, že to jsou peníze, které už ty zdravotní pojišťovny mají přiznané zákonem, ten zákon se schválil v minulém volebním období. A my jsme to navyšovali 3×, 500, 200, 200 na letošní rok. Chtěli jsme prostě ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Nařízení vlády těch 200 miliard.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Chtěli jsme, když se to, když se prostě ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak to nebylo zákonem.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale ta změna, to znamená, ty peníze jsou přiznané. Na základě těch peněz jsou postavené pojistné plány. Jsou uzavřené smlouvy se zdravotnickými zařízeními a prostě nějak ten systém funguje. Tzn., tady by se musel přijmout zákon, který tu částku bere těm pojišťovnám, snižuje o to.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ano.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To se shodujeme. Ale teď si vezměte, že ten zákon nikdo neviděl, možná se píše.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Píše se.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale už je v rozpočtu položka 14 miliard a já osobně říkám za hnutí ANO, když ten zákon přijde do sněmovny, tak my s ní budeme mít obrovský problém a toto bude třeba ten zákon, o kterém budeme dlouho, dlouho debatovat, ale přitom ta položka v tom rozpočtu je, chápete mě? Tzn., má se schválit rozpočet s položkou...

Michal KUBAL, moderátor
Tomu rozumím, ale předpokládám, že pokud je nějaká průměrná část, tak pokud po určitou část roku se bere vyšší plat…

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Michal KUBAL, moderátor
Pokud se vládní koalici podaří potom ten zákon prosadit, tak to patřičným způsobem sníží.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ty platy tam jsou samozřejmě, jestli mluvíte o platu zdravotníků nebo o čem?

Michal KUBAL, moderátor
Ne, mluvím o platbách, o těch platbách ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já tomu rozumím, ale přece toto je něco nepřijatelného, to se nikdy nestalo, to se nikdy v historii nestalo.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Opravdu? Kolikrát ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Že by se ale v daném roce snižovaly platby zdravotnictví, a to, že tam jsou ty velké rezervy, já jsem ráda, že tam jsou, protože to je díky naší vládě, že jsme tam ty peníze přidali, takže je teď vyhladovíme a co bude? Já jsem slyšela včera, když šel ze schůzky s vámi šéf asociace pojišťoven, jméno mně vypadlo, a on tam říkal, no my to letos nějak zvládneme, říkal na kameru, ale chceme vidět, co bude dál. Tzn., tlačíme zase ten problém jenom před sebou. Uděláme tady nějaký brutální škrt, dáme to rozpočtu. Já si vzpomínám, jak jste mi vyčítal, a klidně se tady k tomu přiznám, že jsem do rozpočtu dala 2 miliardy na digitální daň, která nebyla schválena a vy tam dáte klidně 14 miliard a dalších 8, které nemáte podložené, dáte na obnovitelné zdroje, no katastrofa, katastrofa.

Michal KUBAL, moderátor
Poprosím jedno slovo ano, ne, neprojeví se to na zdravotní péči o lidi, dostupnosti zdravotní péče?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, neprojeví, zdravotní péče bude zachována v plném rozsahu a v plné kvalitě.

Michal KUBAL, moderátor
I po roce 2022?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Samozřejmě.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Letos.

Michal KUBAL, moderátor
Další téma, další částka. Platba na obnovitelné zdroje energií 8 miliard. Fixní částka je 47 miliard opět daná zákonem. 27 zhruba platil stát. Zbytek šlo z toho, co zaplatil lidi na energiích, jak to chcete udělat, aniž byste změnili zákon nebo snížili ten státní podíl právě zákonem?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Já se omlouvám, ale takhle jednoduché to není. Za prvé loni stát nedal 27 miliard. Záleží, jak svítí sluníčko, na době osvitu, ale hlavně záleží na ceně silové energie a silové elektřiny, na tom hrozně záleží.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ta jde nahoru.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Cena jde nahoru, tím pádem se ten doplatek snižuje.

Michal KUBAL, moderátor
Takže to zaplatíme my všichni?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, ne, ne, ten doplatek bude nižší.

Michal KUBAL, moderátor
Protože ten zbytek zaplatí lidé, kteří ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Kdo to zaplatí?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ale je to na burze a záleží ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale, kdo to zaplatí právě ten rozdíl, to je dobrá otázka pana redaktora. Mě to taky zajímá.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Vy tomu fakt nerozumíte?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já tomu docela rozumím. Já se vás budu ptát.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Když má stát zákonnou povinnost 21, nebo 20, ze všech výpočtů, které vyplývají, tak vy říkáte, zaplaťte ještě o 7 miliard víc, tak to zaplatí daňoví poplatníci těch 7 miliard. To je přece úplně jednoduché. Tak se zeptejte Karla Havlíčka, jak to počítal.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já jsem s ním mluvila.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
No, asi vám to špatně vysvětlil, protože pan ministr Síkela nám to ukázal velmi detailně, velmi sofistikovaně. Ta částka stačí a díky tomu nebude žádná zvýšená platba. Ty zvýšené platby energie jsou úplně z jiných důvodů. Ne z toho, kolik dá stát podle zákonných povinností, které má. A to stačí, takže vy vlastně říkáte, že tam máme nasypat víc peněz těm solárníkům.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Vůbec. Ne.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak to nekritizujte. Když říkám, že ta částka odpovídá tomu zákonu. Zase je ta kritika vedle.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Můžu, můžu?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Je to takhle hrozně jednoduché.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak teď já, pane ministře, 47 miliard, jak jste správně řekl, pane doktore, 27 mělo jít ze státního rozpočtu, bylo to v našem rozpočtu, 20 prostě doplácí firmy, doplácí prostě občané atd. Tak a teď vláda říká, ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Zkusíme si ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Stačí, nechte mě mluvit, vy jste teď mluvil dost dlouho. Stačí 19 miliard, říká vláda. Já se ptám, protože bude velké překvapení, já si myslím, až to ti dotyční všech, kterých se to týká, ERÚ a tak dále, zjistí. Změníte nařízení vlády? Nařízení vlády, které vyplývá ze zákona, je 27 miliard v tom příslušném nařízení, mám ho tady někde v mobilu, mobil jsem nechala vedle, je 27 miliard, takže já očekávám, že pan Síkela donese nařízení vlády na vládu a tam bude mít 19, očekávám.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Mohl bych mít jednu otázku?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, prosím.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Kolik jste loni dali?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Bylo to méně, ale…

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Nedali jste 27, tak neříkejte, že 27 je...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tato částka byla odhadnuta odborným rezortem. To zas nedělám ani já, ani Karel Havlíček, jsem to nedělala.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Přesně tak.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No a já říkám, existuje ještě nařízení vlády, a to nařízení vlády obsahuje částku 27 miliard, takže já čekám, že pan Síkela donese nařízení vlády nové, vy ho odmávnete a bude tam 19.

Michal KUBAL, moderátor
Paní ministryně, ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Už nejsem ministryně, ale to nevadí, já na to slyším. To znamená ...

Michal KUBAL, moderátor
Čtyři roky ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Právě, já vím, že zvyk je železná košile, já tomu rozumím, čili já se ptám, kdo ten rozdíl, když to sluníčko vám nebude tak svítit a já vůbec nelobuju tady za solární barony, chraň pánbůh. My jsme to vždycky kritizovali ten solární tunel. Je to doba nějaké minulosti. Prostě nikdy se nám to nelíbilo. Vždycky jsme to chtěli snížit, ale já se ptám, když ty peníze pak nedostane, nepřijdou tam, kam mají, tak neprojeví se to občanům a domácnostem na účtech? A já právě se obávám, že ano.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ježíš, to není možný, máte přece fixovanou cenu za jednu megawatthodinu, která je 495 bez DPH.

Michal KUBAL, moderátor
Pane ministře, ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Změňte nařízení vlády.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ta se nijak nezmění.

Michal KUBAL, moderátor
Pane ministře, ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Budete vidět ten...

Michal KUBAL, moderátor
Paní poslankyně zopakovala moji ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Vidíte, zase ta kritika vedle. 27 miliard ...

Michal KUBAL, moderátor
Paní poslankyně zopakovala moji ...

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
... a řekla - za nás to nebylo.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Změňte nařízení vlády, ano.

Michal KUBAL, moderátor
Paní poslankyně zopakovala moji otázky. Já navážu na to, co říkala.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, děkuji.

Michal KUBAL, moderátor
Jestliže teď kritizujete to, že vláda zaplatila míň, kdo tedy platil minulý rok, když, když vláda platila míň?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Bylo to úplně podle propočtů.

Michal KUBAL, moderátor
Ale, ne, ne, ne.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak, jak, my jsme neměli 27, ty propočty rostou.

Michal KUBAL, moderátor
Dobře, ale pokud to bylo míň než 27, ten rozdíl, bavíme se, úplně jednoduchá trojčlenka, 47 miliard, které mají přijít na solární obnovitelné zdroje.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Michal KUBAL, moderátor
Část z toho platí stát, dorovnává a část z toho se platí podle cen energií.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano a odhad MPO.

Michal KUBAL, moderátor
Teď kritizujete vládu, že má v plánu nechat to zaplatit občany a teď slyšíme od pana ministra, že něco podobného udělala i vaše vláda?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, ne, ne, ne, tehdy byl jiný propočet, byla nižší částka.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, to bylo loni, ne tehdy.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
No tak loni. Ta částka roste prostě každým rokem, je to odhad expertů. Já to nikdy nepočítala, prostě experti řekli, má to být takto. A já jenom chci, aby tady pan ministr garantoval, a věřím, že to udělá, když to tak vidí jako jednoduché, že se změní nařízení vlády. Proč je v nařízení vlády pořád 27, to jste možná nestihli ještě. Tak já tomu rozumím a že tady budete garantovat, že se to neprojeví na cenách.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Nařízení vlády je 27 a vy jste dali 24 a mě tady budete kritizovat, tak nám vysvětlete...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já si myslím, že bylo 27.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
... když jste měli 27 nařízení vlády, proč jste dali 24 loni?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já si myslím, že bylo 27, do rozpočtu na rok 2022.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
No, ne, 21.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Protože 21 bylo méně. To byl vždycky odhad a ty náklady rostou.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Vidíte, zase ta kritika vedle?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ne, bavíme se o rozpočtu 22. Vy jste to teď snížili o 8 miliard. Já nevěřím, že to bude sluníčkem. Já čekám, že změníte nařízení vlády.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, na základě výpočtu ...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Změňte nařízení vlády, úředníci budou překvapení.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Neraďte mi, prosím.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Musíte ho změnit, když máte v rozpočtu 19?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Ne, nic se nezmění. Cena, kterou platí každý na složence...

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
A nařízení vlády zůstane 27?

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Každý platí na složence podporu obnovitelných zdrojů. Je to zvláštní kolonka na té faktuře, je tam 495 za 1 MW hodinu. Ta cena je fixovaná a na tom se nic nezmění. Takhle jednoduché to je.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já to budu sledovat a budu vám to v každé debatě připomínat.

Michal KUBAL, moderátor
Nebudete sama, budeme to sledovat všichni.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Určitě. To jsem ráda, že mi pomůžete.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Tak se podívejte na tu složenku, až vám ji váš dodavatel pošle.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Děkuji, že mi pomůžete.

Michal KUBAL, moderátor
Spolu, co musíme všechno zkontrolovat.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Přesně tak.

Michal KUBAL, moderátor
Po všech číslech, které tady padly od vás obou.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Rozpočet musíme kontrovat.

Michal KUBAL, moderátor
To musíme, ano.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Všichni budeme.

Michal KUBAL, moderátor
Myslím, že se na ton shodneme, jak tady sedíme.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Že ho zkontrolujeme.

Michal KUBAL, moderátor
To je krásné, tak krásná shoda na konci. Děkuji za váš čas, přeji krásný večer.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany /ODS/
Děkuji za pozvání.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Děkujeme za pozvání a krásný večer všem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688