Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.01.2022 18:39:55

Počasí: Zima jen od středních poloh, v nížinách až 5 °C


 

V Česku se přechodně ukázala zima díky výrazným studeným frontám od severu až severozápadu. Jak už to v této zimě nezimě bývá, ochlazení vydrželo sotva den nebo dva. Od západu už postupují jednotlivé teplé fronty od oceánu a hlavně do nížin Čech vrací vyšší teploty kolem 5 °C. Na Moravu a do Slezska přichází oteplení pomaleji a později.

V dalším období bude mít oceán navrch. V nížinách bude odpoledne několik stupňů nad nulou. Výhodou bude, že ve výšce nad zemí zůstane teplota záporná, takže na horách budou výborné zimní podmínky. V nížinách čekejte plískanice, protože se nadále místy objeví srážky. Pod cca 600 m n. m. většinou dešťové a smíšené, od cca 600 m n. m. většinou sněhové.

Proč se nemůže prosadit nějaká kloudná zima alespoň na 14 dní? Protože proudění je velmi rychlé a západní, tzn. přímo od Atlantského oceánu. A ten je vyhřátý a ovlivňuje teplotu vzduchu směřujícího nad Evropu. Výhled počasí nyní neslibuje žádný prudký vpád zimy. Oceán bude mít hlavní vliv. Kolem 29. ledna dokonce modely živí naději na příchod velké oblevy, a to i na hory.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude zataženo až oblačno. Ojediněle mlhy. Místy déšť, déšť se sněhem, mrholení. Od 600 m n. m. srážky sněhové. Teploty 2 až 6 °C, na východě jen -1 °C.

V pondělí bude zataženo až oblačno. Místy déšť, déšť se sněhem, mrholení. Od 600 m n. m. srážky sněhové. Teploty 2 až 6 °C, na východě jen 1 °C.

úterý bude zataženo až oblačno. Místy déšť, déšť se sněhem, mrholení. Od 600 m n. m. srážky sněhové. Teploty 1 až 5 °C. Ano, počasí je to velmi jednotvárné, plískanice.

Od středy bude oblačno až zataženo. Přechodně se může objevit i polojasno. Místy déšť nebo déšť se sněhem, od středních poloh sněžení. Teploty 1 až 6 °C. 

Počasí 24.1.2022
 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty