sanep.cz (SANEP)
Investice  |  20.01.2022 09:48:27

Rezignace Jana Farského na poslanecký mandát





Farský (STAN) by měl podle drtivé většiny lidí okamžitě rezignovat na svůj poslanecký mandát. Kauza poškozuje nejen Hnutí STAN, ale podkopává i důvěru celé vlády

Vláda premiéra Petra Fialy zažívá první horké chvilky. Ministři se ještě nestačili pořádně zabydlet ve svých úřadech a v pomyslném vládním kotli už to pořádně vře. A nejen v něm, ale vře to napříč celou naší společností.

Lidé v loňských říjnových parlamentních volbách uvěřili změně, kterou hlásal lídr koalice SPOLU a nynější premiér České republiky Petr Fiala. Místo ní však čelí vláda, respektive jednotlivé strany vládní pětikoalice, jednomu skandálu za druhým.

Sotva usedli vládní poslanci do svých lavic ve Sněmovně, začaly se řešit sponzorské dary pro hnutí STAN od firem spojených s trestně stíhaným podnikatelem. Poté vyšlo najevo, že politický náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) Radomír Daňhel zpracovával účetnictví firmě, která je zapojena do stamiliónových daňových podvodů. A pomyslnou korunu tomu všemu nasadil poslanec STAN Jan Farský, který odjel na půlroční studijní pobyt do USA, a přitom si ponechal svůj poslanecký mandát se všemi výhodami.

Drtivá většina lidí (77,9 %) se domnívá, že by měl poslanec Farský okamžitě rezignovat na svůj poslanecký mandát. Opačného názoru je jen necelá pětina obyvatel (17,5 %). Český národ tak evidentně dává za pravdu prezidentovi ČR Miloši Zemanovi, podle kterého je odjezd poslance Farského na půlroční stáž do Spojených států „hloupým podvodem“ na voličích, který navíc činí vládní hnutí STAN málo důvěryhodným.

Dvě třetiny lidí se zároveň domnívají, že kauza kolem odletu poslance Jana Farského poškodí důvěryhodnost hnutí STAN (63,6 %). Ještě o něco více lidí si dokonce myslí, že tato kauza může negativně ovlivnit důvěru ve vládu jako celek (65,7 %). Novopečený premiér Petr Fiala má před sebou nelehký úkol. Pakliže nezačne věci důrazně řešit nebo k nim zaujímat přinejmenším důrazné a pro voliče srozumitelné postoje, mohli by lidé nad touto vládou zlomit hůl ještě dřív, než bude moci něco opravdu dokázat.

Atmosféru ve společnosti dokresluje podle aktuálního lednového průzkumu společnosti SANEP i fakt, že současnému vládnímu kabinetu pod vedením premiéra Petra Fialy nyní důvěřuje jen 38,8 procent lidí, zatímco vládu jako nedůvěryhodnou označila v průzkumu nadpoloviční většina obyvatel České republiky (54,7 %).

Kabinet Petra Fialy má tak před sebou nelehký úkol, jak si u lidí získat důvěru. Kromě výše uvedeného musí řešit současnou covidovou situaci, inflaci, a to vše za situace, kdy jsme se jako společnost ocitli na prahu energetické krize.

Měl by poslanec hnutí STAN Jan Farský podle Vašeho názoru složit svůj poslanecký mandát?






Domníváte se, že kauza kolem odletu poslance Farského poškodí důvěryhodnost hnutí STAN?





Domníváte se, že kauza kolem odletu poslance Farského může negativně ovlivnit důvěru ve vládu premiéra Petra Fialy (ODS)?





Má vládní kabinet premiéra Petra Fialy vaši důvěru?






M E T O D O L O G I E

Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. – 19. ledna 2022 na vybrané skupině 1.378 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.126 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.



Výsledek hlasování:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688