plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  20.01.2022 00:00:00

Zoologická a botanická zahrada v Plzni láká na květy rostlin z jižní polokoule

Plzeňská zoologická a botanická zahrada zve návštěvníky na netradiční podívanou, tentokrát do botanické části zoo. V expozici Svět sucha, dříve známé jako Sukulentní skleník, začaly vykvétat rostliny z jižní polokoule. Právě v tomto období jsou rostliny v Austrálii, Chile nebo na Novém Zélandu v plném květu. A aby si tuto krásu užili i návštěvníci plzeňské zahrady, jsou letos vůbec poprvé přes zimu rostliny vystaveny.

S mnoha těmito druhy se lze setkat v letní sezoně ve venkovních expozicích, zimu však vždy trávily ve vytápěných zásobních sklenících. Postupně, tak jak budou vykvétat, je zahrada ukáže návštěvníkům, včetně dalších zajímavostí z jejich biologie. V australské expozici je také možné poznat osobnost českého botanika Karla Domina a jeho australské objevy.

Fotografie: K. Misíková

Fotografie: K. Misíková

„Tento týden záhon září v odstínech žluté. Australské akácie, včetně národní rostliny Acacia pycnantha, jsou předlohou i pro australské národní barvy, žlutou a zelenou. Rod Acacia je na druhy nejbohatším rodem Austrálie. Roste zde téměř 960 druhů mnoha podob listů, stonků i květů. Všechny, až na jednu výjimku, jsou v barvě žluté,“ vysvětlil hlavní botanik zahrady Tomáš Peš a dodal: „Návštěvníci už se mohou těšit na variace odstínů růžové a červené. Poupata australských nitkokvětů a grevilejí se rozvinou každým dnem.“

Fotografie: K. Misíková

Kromě žlutých květů jsou k vidění i oranžové slizoplody. Mají kyselou chuť a pojídají je nejen původní obyvatelé Austrálie Aboriginci, jsou také oblíbenou potravou holubů wonga. Listy v noci okusují housenky ohniváčka, které se přes den schovávají v hnízdech mravenců při patě rostliny. V mraveništích se také kuklí.

Fotografie: K. Misíková

Rostliny otužilého kultivaru jerlínu s velkými žlutými květy bývají přiřazovány v zahradnictvích k různým novozélandským druhům, ve skutečnosti jde o křížence dvou druhů z Chile. Příbuzností jerlínů a jejich šířením na jižní polokouli se zabýval již Charles Darwin, který vypozoroval, že jejich semena jsou schopná odolávat slané vodě a klíčí i po dlouhé plavbě oceánem.

Fotografie: K. Misíková

Zoologická a botanická zahrada města Plzně je otevřena každý den podle zimní otevírací doby. Pokladny jsou v provozu od 9 do 16:30 hodin, areál pak do 17 hodin. Podle současných vládních nařízení není nutné prokázat před vstupem do zoo bezinfekčnost, pouze při případném vstupu do restaurací v zahradě. Návštěvníci by měli dbát zvýšené opatrnosti především v blízkosti expozice lvů, kde probíhají stavební práce s těžkou technikou vzhledem k rekonstrukci venkovního výběhu.

Aktuální informace a další zprávy ze zoo je možné sledovat na webu www.zooplzen.cz či facebooku Zoo Plzeň.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 20. 1. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688