mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.01.2022 23:26:00

Koronavirus: opatření v Paraguayi (velmi vysoké riziko nákazy)

Koronavirus: opatření v Paraguayi (velmi vysoké riziko nákazy)

17.06.2021 / 10:59 | Aktualizováno: 18.01.2022 / 23:26

Velvyslanectví ČR v Buenos Aires informuje, především pro účely návratu českých občanů z Paraguaye, o situaci v zemi a opatřeních místních orgánů v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a onemocnění COVID-19.

Velmi doporučujeme českým občanům v Paraguayi a těm, kteří se do Paraguaye chystají, aby se bezodkladně registrovali v systému DROZD.

Prosíme, abyste věnovali pozornost informacím o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténních opatřeních. Ucelenou informaci naleznete v platných ochranných opatřeních MZdr ČR, zejména v aktuálním ochranném opatření k omezení překročení státní hranice ČR. Ve dvou názorných schématech, zde a zde, naleznete přehlednou informaci, kdo a za jakých podmínek může vstoupit na území ČR. Upozorňujeme rovněž na ochranné opatření o kontrolách fyzických osob na mezinárodních letištích při vstupu do ČR.

Paraguay patří mezi tzv. tmavě červené země (s velmi vysokým rizikem nákazy; MZV ČR doporučuje cestovat jen ve zcela nezbytných případech); věnujte pečlivou pozornost podmínkám návratu do ČR ze zemí této skupiny.

Připomínáme povinnost vyplnit příjezdový formulář (viz také příloha níže).

Informujeme, že v ČR není uznáván paraguayský vakcinační certifikát, tj. Paraguay nefiguruje na seznamu zemí, jejichž národní očkovací certifikát patří do některé z kategorií uznávaných dokladů o očkování.

Pozor: Pozitivní test v případě občana ČR a některých cizinců s obdobným postavením není překážkou cesty do ČR (nelze bránit návratu do vlasti), ale taková cesta podléhá dalším povinnostem. Pokud jde o dopravu, tyto osoby mají povinnost přepravovat se na území ČR a poté v rámci území ČR individuální dopravou, je-li to možné. Pokud přeprava individuální dopravou není možná, je taková osoba v případě přepravy veřejnou dopravou povinna informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce. Dále je zde informační povinnost + karanténa: po vstupu na území ČR jsou tyto osoby povinny informovat zdravotnické pracovníky provádějící test na přítomnost SARS-CoV-2 a místně příslušnou krajskou hygienickou stanici o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19; dále jsou povinny dodržovat po vstupu na území ČR izolaci, a to po dobu 3 dnů od odeznění příznaků onemocnění, nejméně však 14 dní od prvního testu, který prokázal přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud krajská hygienická stanice nerozhodne jinak.

Lékařské potvrzení o prodělání onemocnění COVID-19 k doložení při cestě do ČR naleznete zde.

V případě potřeby se na nás obraťte e-mailem na buenosaires@embassy.mzv.cz nebo kontaktujte nepřetržité linky konzulární pohotovosti Velvyslanectví ČR v Buenos Aires: +54 9 11 4189 4152 a +54 9 11 4187 4195.

 

PARAGUAY:

1. VSTUP NA ÚZEMÍ PARAGUAYE A TRANZIT:

Turisté do Paraguaye v zásadě přicestovat mohou, nicméně se to vzhledem k současné situaci v zemi důrazně nedoporučuje. Všechny nemocnice v zemi jsou aktuálně zcela zaplněny pacienty a při zdravotních problémech se tak cestovatel nemusí dočkat lékařské asistence! Pro vstup na území Paraguaye je nutno disponovat negativním PCR testem, ne starším 72 hodin, a rovněž zdravotním pojištěním, které plně kryje veškeré výlohy spojené s nákazou koronavirem. PCR test se dá nahradit potvrzením o prodělání nemoci Covid-19 v posledních třech měsících. Při vstupu je také nutné vyplnit online prohlášení.

2. DOPRAVA:

Vnitrostátní i mezinárodní doprava s omezeními fungují. Spojů je však málo.

3. OPATŘENÍ:

Paraguay registruje 476 tisíc případů nakažení koronavirem, z toho 16.670 úmrtí. Poslední denní přírůstky: ve stovkách nakažených.

Restrikce se momentálně relativně uvolňují.

Pandemická situace se sice v Paraguayi zlepšila, zdravotnický systém země však zažívá vážné přetížení.

Linka zdravotnické pohotovosti je 154.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ministerstvo zahraničních věcí

Ministerstvo zdravotnictví

5. NÁVRAT DO ČR:

Nadále platí mimořádná a ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví vyhlášená na základě zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19. Věnujte pozornost podmínkám přístupu k ubytování a službám (například hotely, restaurace, kadeřnictví, sporty) pouze pro plně očkované nebo osoby s prodělaným covidem-19.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v našem Rozcestníku informací k cestování do zahraničí.

V souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

Důrazně upozorňujeme, že s ohledem na epidemiologickou situaci v ČR i v zahraničí může docházet k výrazným omezením v dopravě a zavádění rozsáhlých restriktivních opatření omezujících vstup a pohyb na území jednotlivých států včetně ČR.

Za účelem podstoupení povinného antigenního či PCR testu na Covid-19 před cestou do ČR přikládáme níže seznam certifikovaných laboratoří na území Paraguaye.

přílohy

Příjezdový formulář - 224 KB PDF (Acrobat dokument) 24.9.2020
https://www.mzv.cz/file/4081230/Prijezdovy_formular.pdf

Paraguay - seznam laboratoří pro test na Covid-19 - 1 MB PDF (Acrobat dokument) 3.8.2021
https://www.mzv.cz/file/4365249/Paraguay___seznam_laboratori_pro_test_na_Covid_19.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688