Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  12.01.2022 11:14:32

Kazachstán se ocitl v politickém a společenském chaosu, který by mohl otřást světem Bitcoinu (BTC)

V Kazachstánu se začátkem tohoto týdne rozhořely rozsáhlé protivládní demonstrace. Rozbuškou byl krok vlády, kterým došlo ke zrušení stropu cen pohonných energií. Podle médií Kosmolskaja pravda po prudkém zvýšení cen kapalného plynu (LPG) vypukly v několika oblastech nepokoje. V důsledku nepokojů kvůli rostoucím cenám pohonných hmot národní poskytovatel komunikačních služeb Kazakhtelecom odpojil velkou část internetu v zemi a připomněl těžařům Bitcoinu, aby si zajistili alternativní způsoby přístupu k internetu. 

Podle měření vědců z Cambridgeské univerzity se Kazachstán na celosvětovém hashrate bitcoinu průměrně podílel v srpnu loňského roku necelou pětinou (18,1 %). Proto se také vypnutí internetu v této postsovětské zemi promítlo do poklesu celosvětového hashrate. Naštěstí se nejednalo o dlouhodobý zákaz. Navíc internet vláda regulovala jen v oblastech, ve kterých byly nepokoje největší. Díky tomu byly oblasti, kde těžaři vypnutí internetu pocítili mnohem výrazněji oproti oblastem, kde internet vypnut nebyl a těžaři díky tomu nemuseli přerušovat své operace. Viceprezident pro výzkum společnosti The Block Larry Cermak zveřejnil údaje, které pocházely z API těžebních poolů. Podle těchto dat zaznamenaly některé těžební pooly více než 80% pokles hashrate, zatím co jiných poolů se výpadek téměř nedotknul. 

Graf vývoje BTC hashrate | zdroj coinwarz.com


Podle serveru coiwarz.com průměrná rychlost hashrate 3. ledna klesla pod 160 EH/s (155,15 EH/s). Ve středu před dalším omezením internetových služeb rostl hashrate na 188,87 EH/s, aby hned vzápětí, vinnou dalšího výpadku opět poklesnul k rychlosti 160,80 EH/s. Poté, co kazašské ozbrojené síly v průběhu čtvrtka protesty násilně potlačily, začal průměrný hashrate bitcoinu opět růst. Aktuálně se pohybuje na úrovni 187,72 EH/s. Na průměrný hashrate z úvodu roku (224,33 EH/s) však ještě výrazně ztrácí.

Pro těžaře by se však mohlo stát problémem zrušení stropu na ceny paliva. Doteď mohli těžaři plánovat své náklady s ohledem na maximální cenu za energie. To se však nyní mění a těžaři tak budou muset prozkoumat opět další alternativy, pokud budou ceny pohonných hmot i nadále prudce růst. To není dobrá zpráva hlavně pro ty těžaře, kteří do Kazachstánu v průběhu loňského roku přestěhovali své aktivity z Číny. Již tak zvýšené náklady by zatížili dalším přesunem do jiných destinací. Navíc se v průběhu týdne objevily v éteru zprávy, že si chce americký Kongres posvítit na těžbu kryptoměn včetně bitcoinů v souvislosti s dopady této těžby na životní prostředí. Pokud by tyto kroky Kongresu vyústily do případných opatření, či omezení, mohlo by to nejen pro bitcoin, ale i pro ostatní kryptoměny znamenat značnou komplikaci v jejich budoucím vývoji. Vyřazení USA z mapy jako těžební země může mít na Bitcoin (BTC) obdobný dopad, jako měl loňský zákaz všech kryptooperací v Číně. V srpnu 2021 se USA podílely 35,4 % na celosvětovém hashrate.

Paradoxně dění v Kazachstánu přichází v relativně příznivou dobu pro bitcoin a ostatní kryptoměny. Momentálně se takřka všechny kryptoměny nachází na tzv. medvědím trhu. Hodnota kryptoměn svorně klesá a hledá své dno. Kurz hlavní kryptoměny bitcoinu je momentálně pod úrovní 41.500 dolarů. Občasný pokles celosvětového hashrate se tak do kurzu bitcoinu v podstatě nepromítnul. Stát se to při býčí fázi, zřejmě bychom byli svědky mírného zakolísání kurzu. 

Situace v Kazachstánu se zřejmě bude nyní zklidňovat. Jaké budou důsledky růstu cen energií do těžby kryptoměn na tomto území, se zřejmě dozvíme až s odstupem času.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688