Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.01.2022 19:27:27

Počasí: Objeví se i sluníčko. Rána mrazivá

Zimní krajina se sněhem a polojasným počasím

 

Letošní charakter zimy je většinou vlhký. Objevují se srážky, do počasí se vměšuje proudění od oceánu a suchý vzduch od severovýchodu proniká do střední Evropy spíše vzácně. Nyní se proudění krátce stočí na severní až severovýchodní, tlak vyletí nahoru a počasí bude mít dočasně sušší charakter. Ne však všude, protože se místy objeví mlhy, často mrznoucí. Kromě nich ale převládne skoro jasno až polojasno a konečně uvidíme i slunce

S vyjasněním a uklidněním větru v zimě souvisí rychlý pokles teplot na noc. Od noci na úterý tak přijdou hlubší mrazy, než na jaké jsme byli doposud zvyklí. Nejstudenější bude zřejmě noc na středu. Ranní minima klesnou na -8 až -12 °C, při vyjasnění. Při mlze to bude -6 °C. Pokud je někde sněhová pokrývka (hlavně vrchoviny a hory), teplota klesne na noc rychleji, nejvíce v údolích. Jako celek ale proudění příliš chladné nebude. Přes den vlivem sluníčka povyskočí teploty až na 4 °C nad nulou. 

Trošku jinak tomu bude na severovýchodě, kde bude pod nulou i odpoledne. Od čtvrtka se pak zřejmě oteplí i tam. S počasím mohou místy zamávat mrznoucí mlhy. Ty nedovolí vzduchu prohřát se během dne a naopak v noci zmírňují mráz. Srážky se do počasí prosadí v průběhu týdne, budou ale slabé a ojedinělé. Od pátku to potom vypadá na další oblevu ve střední Evropě. Nějaká pořádná zima nadále na programu nebude. Budou ji připomínat jen ranní mrazy v novém týdnu.

Počasí 12.1.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty