mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  04.01.2022 08:27:00

Aktuální podmínky cestování na Tchaj-wan a návratu do ČR - Do 14.2.2022 je vyhlášen zvláštní novoroční karanténní program

COVID19 - aktuální podmínky cestování na Tchaj-wan a návratu do ČR

17.05.2021 / 11:30 | Aktualizováno: 04.01.2022 / 08:27

Dlouhodobě v průběhu pandemické situace Tchaj-wan neumožňuje vstup nerezidentům kromě držitelů zvláštního povolení (naléhavé a humanitární důvody), rodinných příslušníků rezidentů a studentů se zvláštním povolením. Tranzit přes Tchaj-wan není možný. V principu stále platí, že cestující, kteří vstoupí na Tchaj-wan, musí absolvovat 14denní karanténu ve specializovaných karanténních hotelech nebo skupinových karanténních zařízeních na vlastní náklady. Do 14.2.2022 je vyhlášen zvláštní novoroční karanténní program, který umožňuje čtrnáctidenní karanténu rozložit mezi hotelové zařízení a domov za určitých podmínek. Nadále platí povinnost po příletu předložit osvědčení s negativním výsledkem na COVID-19 RT PCR, a to pro všechny věkové kategorie, a dále podstoupit sérii PCR testů s četností a načasováním v závislosti na druhu karanténního programu. I přes dobrou epidemiologickou situaci na Tchaj-wanu platí povinnost nosit roušky stále s výjimkou konzumace jídla a nápojů a sportování, a to i venku.

VSTUP NA ÚZEMÍ TCHAJ-WANU

Vstup na Tchaj-wan je povolen pouze rezidentům (držitelé tzv. ARC - Alien Resident Certificate), dále jejich nejbližším rodinným příslušníkům (druh/družka, nezletilé dítě), nejbližším rodinným příslušníkům držitelů tchajwanského cestovního dokladu (druh/družka, nezletilé dítě) a držitelům zvláštního povolení vydaného Tchajpejskou ekonomickou a kulturní kanceláří (naléhavé a humanitární důvody, studenti).

Tranzit přes Tchaj-wan je zakázán!

Všichni cestující přilétající na Tchaj-wan bez ohledu na státní příslušnost nebo účel cesty jsou povinni předložit osvědčení o negativním výsledku testu COVID-19 RT-PCR, které nebude starší tří pracovních dní před nástupem do letadla. Tato povinnost se vztahuje i na všechny věkové kategorie včetně novorozenců. Osvědčení o negativním výsledku testu COVID-19 RT-PCR musí být vystaveno zdravotnickým zařízením, které je považováno za kvalifikované místní vládou v místě odletu cestujícího. V zásadě musí být takové osvědčení vyhotoveno v angličtině, čínštině, nebo čínštině i angličtině (dvojjazyčná verze). Osvědčení musí obsahovat informace: jméno uvedené v cestovním pasu cestujícího, datum narození nebo číslo cestovního pasu cestujícího, datum odběru vzorků a datum protokolu o zkoušce, název viru, metodu testování a jeho výsledek.

Všichni přijíždějící na Tchaj-wan musí absolvovat 14denní karanténu, jejíž podmínky jsou přísné a její dodržování přísně hlídané. Po karanténě vždy následuje týden období tzv. self-health managementu, kdy je možné docházet do zaměstnání a na nákup potravin, ale nelze navštívit místa se zvýšenou kumulací osob včetně škol, restaurací či městské hromadné dopravy.

Místo trávení karantény se liší v závislosti na zvoleném karanténním schématu (částečně dle očkování), ale ve všech případech se nejméně první týden tráví ve zvláštním karanténním hotelu na vlastní náklady.


OČKOVANÉ OSOBY

Plně očkované osoby si mohou před příletem na Tchaj-wan požádat o mimořádné novoroční karanténní schéma (tato možnost bude platit nejméně do 14.2.2022) tzv. 7+7+7. Po prvním týdnu v karanténním hotelu následuje týden doma za předpokladu, že také osoby sdílející domácnost jsou plně očkovány a samozřejmě v případě, že oba PCR testy absolvované po příletu na Tchaj-wan (tj. na letišti a 6. den karantény) jsou negativního výsledku.

V běžném životě není na očkování brán na Tchaj-wanu žádný zřetel - jeho prokázání není nikde vyžadováno.


TESTOVANÉ OSOBY A OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM (A OSTATNÍ)

Negativním výsledkem PCR testu se při příletu musejí prokázat všichni bez ohledu na věk či prodělané očkování nebo onemocnění. Naopak v běžném životě se výsledky testů nepoužívají. Prodělání nemoci je jak při příletu, tak v běžném režimu, irelevantní.

Osoby přijíždějící na Tchaj-wan a mající možnost trávení části karantény v domácím prostředí si mohou požádat o schéma 10+4+7 (tj. 10 dní v karanténním hotelu a 4 dny doma) za předpokladu, že osoby, které s nimi sdílejí domácnost, jsou plně očkovány. V takovém případě je kromě PCR testu po příletu a před výstupem z karantény 13. den nezbytné absolvovat PCR test před přejezdem do domácího prostředí, tedy 9. den karantény.

Všichni ostatní se musí podrobit standardní karanténě v režimu 14+7, tedy 14 dní ve zvláštním karanténním hotelu s absolvováním PCR testů po příletu na letišty a 13. den před výstupem z karantény a 7 dní self-health managementu.

Kromě popsaných opatření při vstupu na Tchaj-wan se prokazování výsledků testů či prodělané nemoci nepoužívá.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Vzhledem k dlouhodobě dobré epidemiologické situaci nejsou na Tchaj-wanu prakticky žádné uzávěry či rušení akcí. Všude je ovšem nezbytná registrace kontaktu prostřednictvím QR kódu či zápisem do prezenční listiny a obvykle se měří tělesná teplota a aplikuje dezinfekce na ruce. Roušky jsou nezbytné i ve venkovních prostorách, jedinou výjimkou je konzumace potravin a nápojů a sportování či pobyt na pláži při doržování rozestupů.

Upozorňujeme, že z důvodu uzávěry hranic je omezené množství mezinárodních leteckých spojení, což se projevuje nejen na osobní dopravě, ale také na doručování poštovních zásilek a zboží.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Nákaza komunitním přenosem je na Tchaj-wanu velmi málo pravděpodobná. V případě pozitivního výsledku je ke každému přistupováno individuálně co do místa pobytu, ale vždy platí, že izolace je ukončena až po nejméně dvou po sobě následujících výsledcích vyšetření s uspokojivě nízkou hladinou protilátek (což může čítat týdny i měsíce).


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Internetové stránky tchajwanských institucí:

Zvláštní informační portál tchajwanské administrativy o epidemii Covid-19

Center for Disease Control

Bureau of Consular Affairs

Immigration Agency

 

Podrobnosti týkající se aktuálního nařízení naleznete na tomto konkrétním odkazu tchawanské instituce Taiwan Centers for Disease Control.


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky

Seznam tchajwanských nemocničních zařízení, kde je možné podstoupit RT-PCR test naleznete v příloze.

 

přílohy

RT-PCR testy - seznam nemocničních zařízení - 605 KB PDF (Acrobat dokument) 9.2.2021
https://www.mzv.cz/file/4205440/DESIGNATED_HOSPITALS_COVIV_19_PCR_TESTING.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688