Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.12.2021 10:46:27

Burzy v roce 2021: Pražská poráží svět, PX +39 %. Wall Street a Francie před Německem

Domácí pražská akciová burza v roce 2021 zpevnila na úrovni indexu PX o úctyhodných bezmála 39 %. Toto zhodnocení je nejsilnější od finanční krize a při pohledu do světa překonává jak hlavní evropské tak i americké akciové indexy.

Index pražské burzy PX skončil rok 2021 nad 1426 body. Je to jeho maximem od roku poslední finanční krize, 2008. Domácím králem jsou z titulů zařazených do indexu PX akcie CZG a ČEZ s ročním zhodnocením bezmála 76 %, respektive bezmála 75 % (srovnáváme závěr prosince 2021 proti závěru prosince 2020). Následují akcie Erste se ziskem bezmála 62 %. Z dalších bank posílily akcie Komerční banky o bezmála 46 % a akcie Monety o více než 42 %.

Tabulka: Roční vývoj titulů pražské burzy v indexu PX

PX 2021 Patria

Zdroj dat: Patria, PSE, Bloomberg (30/12/20-30/12/21)

CZG těžila ze silných výsledků, do kterých se výrazně promítá akvizice známé americké firmy Colt. Příběh ČEZ he zřejmý, energetické komodity a povolenky na rekordech. Bankám vedle pozitivního globálního sentimentu pomáhalo i zvyšování úrokových sazeb ČNB. Centrální banka během roku navýšila svou základní sazbu z 0,25 procenta o 3,5 procentního bodu na aktuálních 3,75 procenta a v příštím roce bude zvyšování sazeb pokračovat. Akcie Avastu zpevnily o více jak 19 % na 181 korun. Přibližně v polovině roku se objevily zprávy, že Avast chce převzít americká firma NortonLifeLock, v návaznosti na tuto zprávu akcie české firmy skokově posílily. Do konce roku spojení schválily valné hromady obou firem a předpokládá se, že k dokončení transakce dojde někdy během roku 2022. Po spojení se akcie nové firmy budou obchodovat na newyorské burze.

Z trhu se již příští rok pravděpodobně stáhnou akcie O2, které letos i pod tlakem tohoto vývoje zpevnili „pouze“ o 15 %. Společnosti PPF se tento rok v rámci zrychleného odkupu akcií podařilo navýšit podíl v O2 nad 90 procent a získala souhlas k vytěsnění minoritních akcionářů za cenu 270 korun za akcii.

Už letos z pražské burzy zmizely akcie Stock poté, co celý podíl ve společnosti ovládla investiční firma CVC. Do stažení akcií z trhu posílily od začátku roku o 44 procent.

Nezapomeňme ale na trh START, kde se odehrávají ještě řádově jiné zisky. Pilulka za rok zpevnila o 188 procent na 1685 korun za akcii.

Pohlédneme-li na světové akciové indexy ze zohledněním vývoje české koruny, z amerických indexů je za rok S&P 500 výše o 30 %, Nasdaq o bezmála 25 % a Dow Jones o 21,5 %. V Evropě přepočtem přes českou korunu zhodnotily francouzské akcie v indexu CAC 40 o 22 %, britské ve FTSE 100 o 15,4 %, německé v indexu DAX pak o 6,7 %.

Standardní výkon v EUR je pro evropské akcie příznivější: CAC 29 %, FTSE 22 %, DAX bezmála 16 %. Silnější je Wall Street. Stejnou měnou index S&P 500 zpevnil o 37,3 % (v dolaru o 27,23 %), Nasdaq o 31,8 % (v dolaru o 22,14 %) a Dow Jones o 28,3 % (v dolaru o bezmála 19 %).

Králem Evropy je letos estonský index OMX Tallinn, který přidal bezmála 50 procent. Široký panevropský index Stoxx 600 získává 22 procent.

Česká koruna si včera na závěr roku připsala dalších deset haléřů k dobru a bude končit rok 2021 hluboko pod hranicí 25,00 EURCZK. "Atraktivní úrokový diferenciál stejně jako ve zbytku střední Evropy je nejdůležitějším argumentem k posilování domácí měny. Koruně navíc může pomáhat, že nová česká vláda se jeví fiskálně konzervativní, přičemž její postoj k nové covidové variantě (omicronu) je velmi pragmatický," poznamenávají analytici ČSOB. Volatilita na eurodolarové trhu je mezi svátky stále minimální a měnový pár se obchoduje v blízkosti hodnoty 1,13. Dolaru přitom nikterak nepomohl pokles nových žádostí o podporu v USA pod hranici 200 tisíc, což je nejen níže než v před-covidovém období, ale navíc tato hodnota avizuje velmi silná data z trhu práce za měsíc prosinec (payrolls budou zveřejněna příští pátek).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688