Export (export.cz)
Export  |  22.12.2021 10:43:32

Dodávka letounů L-39ng do Vietnamu je na dobré cestě. získala státní pojištění

Největší zakázka v moderní historii česko-vietnamské obranně průmyslové spolupráce je na dobré cestě k jejímu úspěšnému dokončení. Firmě Omnipol se podařilo překonat další významný milník na cestě ke zdárné realizaci dodávky dvanácti letadel L-39NG pro vietnamské letectvo. Tímto milníkem je získání pojištění bankovní záruky za dodávku letounů od české státní exportní pojišťovny EGAP. Vývozu letadel do Vietnamu tak již nic nebrání. 

Letoun L-39NG na letecké přehlídce. Foto: Shutterstock

V návaznosti na podpis kontraktu na konci minulého roku pokračovala v tomto roce jednání firmy Omnipol s vietnamským ministerstvem obrany o přesné specifikaci produktu a klíčových parametrech dodávaných letounů. Uzavření dohody o finální specifikaci pak umožnilo českému výrobci, kterým je firma Aero Vodochody, zahájit sériovou výrobu letadel. Pro realizaci vývozu letadel však bylo absolutně nezbytné získat také příslušné bankovní záruky a jejich pojištění ze strany českého státu. To se v první polovině prosince povedlo a vývozu tak již nic nestojí v cestě.

NEJEN DODÁVKA LETADEL

Vývoz prvních letounů L-39NG do Vietnamu je úspěchem nejen pro firmu Aero Vodochody, ale také pro celý český letecký průmysl. Na výrobě L-39NG se podílí řada českých firem,“ sdělil k pojišťovanému obchodu předseda představenstva EGAP Jan Procházka. Rovněž pro EGAP představuje pojištění zakázky v hodnotě několika miliard korun jeden z největších současných obchodních případů. Kontrakt nezahrnuje pouze dodávku samotných letadel, ale také veškerých dalších komponent potřebných pro výcvik pilotů. Omnipol by měl ve Vietnamu vybudovat komplexní letecký výcvikový systém, který bude kromě dodávek L-39NG obsahovat také školení vietnamských pilotů, instruktorů a členů pozemní obsluhy, dodávky náhradních dílů, vybudování provozního a logistického zázemí a dodávky specializovaných letištních systémů.

VĚTŠÍ INTENZITA KONTAKTŮ

Získání této nesmírně významné zakázky je výsledkem dlouhodobého společného úsilí českých firem a vládních institucí o budování dobrého jména České republiky a udržení vysokého renomé českých obranných technologií ve Vietnamu. České velvyslanectví v Hanoji se intenzivně věnuje podpoře spolupráce v obranném průmyslu a pěstování úzkých vztahů s představiteli vietnamských ozbrojených složek a ministerstva obrany zejména v posledních pěti letech. Pravidelné podnikatelské mise českého obranného průmyslu ve Vietnamu organizované v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie a četné propagační akce pořádané českým velvyslanectvím ve spolupráci s vietnamským ministerstvem obrany nepochybně přispěly k větší intenzitě kontaktů mezi českými firmami a vietnamskými ozbrojenými složkami a pomohly upevnit vzájemnou důvěru mezi českými producenty obranných technologií a jejich vietnamskými zákazníky.

Na rozhodnutí vietnamského ministerstva obrany nakoupit pro své letectvo výcviková letadla právě z České republiky se zcela jistě podepsaly také celkové vynikající vztahy mezi oběma zeměmi a dlouhá tradice spolupráce v obranném průmyslu sahající až do dob vietnamské války. Zakázka měla kromě jiného vytrvalou podporu české vlády a všech nejvyšších českých ústavních činitelů, kteří v posledních pěti letech jednali se svými vietnamskými protějšky. Česká republika se ve Vietnamu mohla opřít také o dobré zkušenosti vietnamského letectva s českými stroji L-39C Albatros, které ČR dodala do Vietnamu již v osmdesátých  letech a které jsou pevnou součástí vietnamského výcvikového letectva.  Prakticky všichni piloti vietnamských nadzvukových stíhaček dnes absolvují svůj základní výcvik na českých podzvukových proudových letounech Albatros. Vietnamské letectvo si od nové generace letadel L-39NG vybavených výkonnějším motorem a moderní avionikou slibuje výrazné zlepšení kvality výcviku a urychlení přechodu pilotů na nadzvukové stíhačky.

David Jarkulisch, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Hanoji


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688