Jak na úklid sněhu

Bílá peřina sněhu je na první pohled nesmírně romantická, ale na ten druhý – při představě odklízení té nádhery – se už mnohým z nás orosí čelo. S osvědčenými pomocníky si ale dokáže dobře poradit každý majitel domu nebo chalupy. Nejdříve si však z pohodlí domova promyslete, jestli se vám zrovna víc hodí hrablo, lopata či fréza. Pak už stačí jen teplé oblečení a s chutí do toho.

Hrablo nebo lopatu?

S vrstvou čerstvého sněhu nebo ledovou krustou na chodníku si dobře poradí lopata nebo hrablo. Na odklizení zledovatělého sněhu jsou ideální hrabla s kovovou lištou, které led bez větší námahy rozbijí. „Pokud potřebujete odklidit sníh z menších ploch, můžete využít jak klasickou lopatu, tak i lopatu skládací, která je lehká a zároveň velmi skladná. U práce se zahřejete a v závějích odházeného sněhu se ještě vyřádí děti,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Šetřete síly, frézujte

Nechce se vám potit s hrablem či lopatou nebo máte na odklizení velkou plochu pod sněhem? V takovém případě se určitě vyplatí sněhová fréza. Vybírat můžete z nabídky jednostupňových nebo dvoustupňových fréz, jednoúčelových i víceúčelových. Mezi dvoustupňové patří i frézy, které fungují na principu pomaloběžného ocelového šneku. Šnek dokáže sníh odhazovat až do vzdálenosti 10 metrů.

„U sněhové frézy je dobré soustředit se i na váhu. Nízká hmotnost v kombinaci s pojezdem vpřed vám ušetří síly a na nerovném povrchu i nervy. Pokud jste zvyklí uklízet sníh v extrémních podmínkách, oceníte frézu, která disponuje mechanickým regulátorem otáček motoru s prodlouženou dekompresí, která nastartuje i v teplotách hluboko pod bodem mrazu,“ vysvětluje specialista z Hornbachu a dodává „frézu ovšem vždy ukládejte na místo, které je chráněno před vlhkostí a mrazem, aby nedošlo k poškození motoru nebo ke ztrátě kapacity baterie.“

Posypat solí nebo štěrkem?

Když už máte sníh odklizený, nebo jej nenapadlo větší množství, je dobré terén ještě posypat. S posypovou solí se setkáte téměř všude. Sníh a led pod ní rychleji taje. Bohužel, není šetrná k půdě, packám vašich domácích mazlíčků, ani k vašim botám. Slaná voda se totiž vsakuje do půdy a trvale ji poškozuje. A v případě, že tající vrstva znovu zmrzne a ke všemu zapadá novým sněhem, hrozí nebezpečí uklouznutí. Posypovou sůl sice můžete mít celou zimu v záloze, pokud by selhaly další možnosti, ale lze ji nahradit keramickým posypovým štěrkem. Zimní posyp tohoto typu je navíc zdravotně nezávadný pro člověka, zvířata i půdu,“ vysvětluje David Benda.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky