Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  03.12.2021 00:00:00

Pandemická situace ve Středočeském kraji je nadále stabilizovaná. Nemocnice však musí omezovat plánovanou péči

Benešovská nemocnice se bohužel potýká také s poměrně vysokými počty nakažených zdravotníků, aktuálně je na pracovní neschopnosti či OČR 50 z nich.

Pandemická situace ve Středočeském kraji je i nadále stabilizovaná. Počty nových prokázaných onemocnění Covid-19 se nyní drží na hranici kolem 2 000 případů denně. Zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji ale zatím za pomoci Armády ČR situaci zvládají. Z hlediska tzv. incidence je kraj na 8. místě ze 14 krajů a ve srovnání s minulými měsíci se markantně zvyšuje zájem o očkování.

„Ačkoli se stále držíme v té spodní polovině pomyslného žebříčku krajů, situace je samozřejmě vážná. Je na každém z nás, jak se bude dále vyvíjet. Pořád nabádáme k zodpovědnosti, k dodržování hygienických pravidel, ke zvážení rizik, která s sebou nesou návštěvy hromadných akcí, a samozřejmě hlavně k očkování, protože to nás ochrání nejvíc před těžkým průběhem covidu,“ uvedla na tiskové konferenci v benešovské nemocnici hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Ve Středočeském kraji je aktuálně 36 276 osob s prokázaným onemocněním Covid-19. K pátku 3. 12. bylo ve středočeských nemocnicích s covidem hospitalizováno 447 lidí, z toho 47 jich bylo na odděleních JIP. I nadále platí, že mezi hospitalizovanými převažují neočkovaní lidé. „Zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji zatím za pomoci Armády ČR situaci zvládají, nicméně na mnoha místech už je omezena elektivní péče, a to jak v krajských, tak v městských nemocnicích. Chtěli bychom z tohoto místa poděkovat všem zdravotníkům, kteří opět jedou na maximum. Bohužel, na rozdíl od minulých vln onemocnění se čím dál častěji setkávají s urážkami a někdy i agresivitou,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Rostoucí počty nakažených zaznamenávají například v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. V benešovské nemocnici se aktuálně nachází 34 pacientů s koronavirem. „Aktuálně situaci v nemocnici zvládáme za použití režimových opatření. Museli jsme však omezit počet operačních sálů o dva a tím jsme plánovanou operativu zredukovali na minimum. Akutní a onkologické operace jsou a budou neomezené,“ dodává ředitel nemocnice Roman Mrva.

Benešovská nemocnice se bohužel potýká také s poměrně vysokými počty nakažených zdravotníků, aktuálně je na pracovní neschopnosti či OČR 50 z nich. „Věřili jsme, že letošní Vánoce již proběhnou v relativním normálním režimu. Bohužel stejně jako v minulém roce budou naši zdravotníci trávit svátky v práci. O to více mě mrzí, když se v některých případech setkávají s negativními či přímo agresivními reakcemi některých osob ať už z řad pacientů či jejich doprovodů," konstatovala ředitelka pro lékařské obory Markéta Bláhová.

Očkování ve Středočeském kraji v průběhu listopadu výrazně akcelerovalo. Zatímco v září a říjnu bylo dohromady podáno přes 85 000 dávek, v listopadu se jednalo o více než 133 000 dávek vakcín. V porovnání s ostatními kraji současně patříme mezi tři kraje, které podali během listopadu nejvíce očkovacích dávek. Dokončené očkování v kraji má k 2. prosinci 72,3 % obyvatel kraje v kategorii 16+. Více než 100 000 osob má i posilovací dávku. Dohromady už zdravotníci ve středočeských očkovacích centrech vyočkovali téměř 1,5 milionu dávek. V současné době se lidé mohou ve středních Čechách nechat naočkovat ve 22 očkovacích místech. Ve většině z nich je kvůli zvýšenému zájmu opět nutná předchozí registrace. Aktuální údaje k očkování a možným termínům očkování bez registrace najdou lidé na webových stránkách příslušné nemocnice, případně na jejich facebookovém profilu. Informace jsou také na krajském očkovacím webu.

Středočeský kraj i nadále nabízí také poskytnutí mobilních očkovacích týmů pro obce a firmy. „Podmínky jsou stále stejné, to znamená, že abychom neplýtvali vakcínami, je důležité nejprve shromáždit minimálně šest, případně deset zájemců podle typu vakcíny, případně násobky těchto počtů. Obce i firmy mají k dispozici kontakty na koordinátory mobilních týmů, kteří si pak naplánují výjezd podle zájmu v dané lokalitě,“ dodává radní Pavel Pavlík.

Situace v sociálních službách je nadále rovněž stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem jsou nakaženi pouze 4 klienti z celkem pěti tisíc. V ostatních pečovatelských pobytových zařízeních se jedná o 20 klientů.


Benešovská nemocnice se bohužel potýká také s poměrně vysokými počty nakažených zdravotníků, aktuálně je na pracovní neschopnosti či OČR 50 z nich. (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688