Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.12.2021 06:01:12

Pražská burza v listopadu přidala za nejvyšší letošní likvidity. Má našlápnuto zažít nejúspěšnější rok v historii indexu PX


Pražská burza se v úvodní třetině listopadu ocitla na nových více než 13letých maximech, když index PX poprvé od září 2008 atakoval hranici 1 400 bodů. Zbytek měsíce však již pražská burza oscilovala na nižších úrovních. Index PX nakonec zakončil na 1 357 bodech, tedy si v listopadu polepšil pátý měsíc v řadě, tentokrát o 2,35 %.

Nejvíce, o více než desetinu, poskočily akcie MONETA v návaznosti na novou dohodu banky se skupinou PPF. V samotném závěru měsíce pak hlavní dlouhodobý odpůrce fúze akcionář Petrus Advisers oznámil, že nepodpoří transakci ani za nově navrhovaných podmínek. A vyzývá k obdobnému kroku i ostatní akcionáře. Londýnský akcionář také dokonce vyzývá k nezávislému vyšetřování, proč najednou management při zveřejnění nových podmínek fúze podstatně vylepšil výhled hospodaření banky. Připomenout lze, že postoj Petrus Advisers bude výrazným jazýčkem na vahách na prosincové „rozhodující“ valné hromadě. Dle posledních zveřejněných údajů k červnové valné hromadě disponovala společnost podílem 9,99 %.


Svou vahou však vlastně pražskou burzu více podpořily akcie Avast, které obdobně jako akcie MONETA vystoupaly na nová historická maxima. Softwarový titul podpořily další schválené kroky blížícího se převzetí, resp. celkově nálada v sektoru, kde došlo k dalším akvizicím. Možno zmínit, že v návaznosti na konec akcií likérky STOCK na akciových trzích se váha softwarového titulu v indexu PX zvýšila na více než 20 %.

Polepšily si v tomto ohledu také akcie ERSTE, které pražskou burzu s vahou v indexu PX 22,44 % nyní nejvíce ovlivňují. Prosincová pravidelná aktualizace báze indexu by nicméně měla v polovině měsíce přinést redukci zpět k maximální 20% váze. Akcie ERSTE každopádně právě v listopadu nejvíce ovlivňovaly dění na pražské burze, když byly výrazně volatilní. Stvrdily to i v samotné poslední listopadové seanci, kdy se obchodovaly bez nároku na dividendu a ve Vídni nakonec dokázaly růst. Akcionáři se eurové dividendy na účtech dočkají již ve čtvrtek.

Možno rovnou zmínit druhý rakouský titul VIG, který navzdory v polovině listopadu zveřejněným solidním hospodářským výsledkům pokračovaly v jižním směrování. Z předchozích nejprve 3,5letých listopadových maxim, tak již v domovské Vídni zkorigovaly o desetinu.

Také poslední finanční titul KB podpořil v úvodní části měsíce index PX svým růstem až na 955 . Z těchto 2,5letých maxim však koncem měsíce také již zkorigoval o desetinu, když své však v mezičase také sehrál rozhodný den na nárok na dividendu 23,86 .

Výkonnostně neutrálně zakončil nakonec listopad také hlavní titul pražské burzy ČEZ, jehož váha v indexu PX se po odchodu akcií STOCK zvýšila nad 21 %. U titulu v úterní závěrečné aukci velká nákupní objednávka posunula titul prakticky o 10 výše, když se zobchodovalo neobvyklých přes půl milionu akcií! Každopádně v listopadu již šestý měsíc v řadě byly akcie ČEZ na pražské burze nejlikvidnější, když se s celkovým objemem 5,78 mld. postaraly o více než třetinu všech obchodů. K titulu možno zmínit nově v listopadu druhou tzv. insider transakci. Ředitel útvaru řízení aktiv JE ČEZ Martin Jašek využil opce z dřívějšího opčního motivačního programu. Získal 10 tis. akcií ČEZ za kurz cca 531 a obratem je 25.11. prodal za kurz 730 . Co se týká sledovaných cen silové elektřiny, ty si v listopadu udržovaly na burzách vlastně extrémní úrovně. Například roční kontrakty meziměsíčně vlastně vzrostly. Pro příští rok možno zmínit aktuální cenu přes 143 EUR/MWh (3,65 Kč/kWh), pro rok 2023 pak 101,82 EUR/MWh.

Za zmínku stojí ještě prakticky vymazání říjnových ztrát akcií O2, nicméně akcionáři se avizovaného kroku PPF týkajícího se stažení titulu z trhu zatím stále nedočkali. V prosinci to přitom bude již půl roku, co skupina PPF získala 90% podíl v O2, resp. deklarovala záměr iniciovat v souladu se zákonnou normou nucený přechod (tzv. povinný odkup).

Ke „spícím“ pravidelně nesledovaným akciím SAB Finance, které jsou s drobnou vahou také zahrnuty v indexu PX, možno zmínit hospodářské informace. Firma včera uvedla, že za prvních 10 měsíců roku očekává zisk před zdaněním téměř 148 , resp. tedy více než naplňování plánu. Za celý rok by hrubý zisk měl dosáhnout 168 mil. .

 

Závěrem možno zmínit také listopadovou volatilitu některých emisí na trhu START. Letos výkonnostně dominující akcie PILULKA se obchodovaly na nových historických maximech 1 650 , nicméně živo bylo především na nováčkovi Fixed.zone. Akcie výrobce/prodejce mobilního příslušenství se z ceny 222 IPO vyhouply až na 500 , aby následně zkorigovaly na 300 . Listopad nakonec zakončily na 344 , výše o 55 %. Akcie softwarové eMan pak nakonec přidaly téměř 64 %, když zakončily na 145 . Zpráva o brzkém spuštění vyvíjené kryptoměnové online hry s názvem Alteration, běžící na síti burzy Binance, je přitom v polovině měsíce posunula až na 162 .

Při pohledu zpět si pražská burza, měřeno indexem PX, dokázala nejvíce polepšit v roce 2009, kdy umazávala rekordní 84% propad z krizového roku 2008. Index PX si tehdy polepšil o 30,2 %. Letošek může tehdejší rekordní zápis překonat, když si za 11 měsíců roku index zatím připisuje přes 32 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688