Rastislav Jakub (Sodexo)
Okénko pro podnikatele  |  26.11.2021 15:57:24

Firmy (nejen) na Vánoce zabodují univerzálními poukázkami

Agentura B-inside před časem realizovala výzkum trhu, do kterého se zapojilo 275 respondentů z firem všech velikostí z celé republiky. Z výzkumu vyplynulo, že mezi firemními vánočními dárky, které lidé nejčastěji dostávají, vede víno, káva nebo cukrovinky. To ale nekoresponduje s tím, co si doopravdy přejí dostat. Většina lidí by totiž nejvíce ocenila univerzální dárkové poukázky – na nákup zboží, na služby, zážitky, kulturní či sportovní akce apod.  Ty svým obchodním partnerům dává jen 18 % firem.  

Myslím si, že tento nepoměr je způsobený tím, že darování poukázky často považujeme za neosobní variantu dárku. Z darování poukázky však lze udělat hezký zážitek. I skutečně univerzální poukázkakterá navíc může mít libovolnou hodnotu a lze ji opatřit firemním logem, může být dárkem na míru. Stačí ji doplnit pár řádky, ze kterých bude zřejmé, že dotyčného znáte. Takové univerzální poukázky lze často uplatnit v široké síti. Například Dárkový Pass více než 21 000 partnerů z různých oblastí, mezi nimiž jsou potraviny V takovém případě je darování poukázky nejen osobní, ale i si za ni obdarovaný koupí to, co se mu skutečně líbí nebo co potřebuje.  

Průzkum se nezabýval pouze vhodnými dárky, ale i těmi, které respondenti považují za špatný vtip. Žebříčku této kategorie vedou kancelářské a psací potřeby a dále pak drobné reklamní předměty, jako jsou klíčenky či otvíráky s logem firmy. Dojem neuděláte ani kalendářem či diářem, které obsadily třetí místo žebříčku nejméně žádaných dárků. Osobně bych také nedoporučoval hračky pro děti, snad jen tehdy, když jste jejich výrobcem či prodejcem. Nejsou totiž určené přímo pro obdarované. 

Univerzální poukázky ale nejsou pouze oblíbenými dárky. Čím dál více firem je preferuje jako nástroj na podporu motivace obchodních partnerů – v případě zmiňovaného Dárkového Passu je takto využito až 90 % poukázek. Proč je v současné době, kdy se firmy o klienty přetahují, zájem o tuto formu nepeněžité odměny? Firmy Dárkový Pass považují za atraktivní a účinnou cestu ke zvýšení motivace. Zároveň chtějí, aby se v případě např. věrnostních programů a prodejních akcí jednalo o daňově uznatelný náklad. Což tato poukázka splňuje. Zákon o dani z příjmu totiž říká, že pokud odměna slouží pro navýšení nebo udržení obratu, tak se jedná o daňový náklad 

Rastislav Jakub

KAM & I&R Consultant, Sodexo Benefity

Rastislav Jakub je obchodní manažer s více než 16letou praxí. Má bohaté zkušenosti s vývojem nových produktů a řešení, změnami obchodního přístupu a implementací na trh. V Sodexo Benefity se specializuje na motivaci obchodních partnerů a zaměstnanců.



Sodexo Benefity

Sodexo Benefity je největší poskytovatel zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria.

Více na https://www.sodexo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688