army.cz (MO ČR)
Z regionů  |  23.11.2021 00:00:00

Pardubické simulační centrum slaví deset let, vycvičilo přes 2000 pilotů

Za deset let více než dva tisíce pilotů absolvovalo výcvik v taktickém simulačním centru podniku LOM Praha na pardubickém vojenském letišti. Centrum nabízí simulátory letounů L-159 Alca, JAS-39 Gripen a nově i F-16. Ze tří čtvrtin zde výuku absolvovali vojáci české armády, další piloti byli například ze Slovenska, Nigérie, Thajska či USA.

Desetileté výročí působení taktického simulačního centra dnes v Pardubicích oslavili mj. velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Mikulenka, ředitel státního podniku LOM Praha Jiří Protiva a další hosté.

Centrum podle Jiřího Protivy není unikátní pouze v rámci české armády, ale i v zahraničí. Část chodu centra zajišťují dokonce bývalí piloti stíhaček Gripen, kteří své znalosti a zkušenosti předávají dál.

Středisko má k dispozici celkem devět simulátorů, čtyři jednoduché s třemi LCD monitory a dotykovým displejem a pět složitějších kabinových, kde se obraz promítá na sférickou plochu. Nechybí zde ani pracoviště pro předsunuté letecké návodčí (FAC - Forward Air Controller) a jsou zde k dispozici i obrazovky pro pozorovatele.

Centrum nabízí simulační technologii pro proudové letouny, které využívá Armáda ČR, tedy JAS-39 Gripen, L-159 Alca a nově také F-16C Fighting Falcon. „Nemůžeme samozřejmě ustrnout, jsou zde neustálé modernizace. Přihlížíme k potřebám našich armádních pilotů, ale i ohlasů za zahraničí. Jedním z takových příkladů je nasazení nového prvku v podobě možnosti simulace letounu F-16,“ vysvětlil Jiří Protiva.

Od svého zahájení provozu v roce 2011 v pardubickém centru uspořádali 166 výcvikových kurzů, přičemž Armáda ČR využila 122 kurzů, zahraniční klienti 44. Školili se zde příslušníci vzdušných sil Slovenska, Nigérie, Thajska, Rakouska, Iráku, Brazílie a Národní gardy USA.

Centrum podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy především ušetří velké náklady při výcviku. Reálné lety a použití střel by byly velmi drahé, navíc by piloti byli omezeni určeným prostorem a nebylo by možné vždy zajistit bezpečnost. Některé bojové situace by ani nemohli bez rizika absolvovat.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688