Export (export.cz)
Kryptoměny  |  22.11.2021 14:13:43

Český fond Rockaway Blockchain Fund bude v Portugalsku investovat do blockchainu

Fond Rockaway Blockchain Fund, který sídlí v Česku, chystá investici v Portugalsku a hodlá v Lisabonu vytvořit blockchainovou technologickou základnu globálního významu. O připravovaném vstupu na tamní trh jednal v jihoevropské zemi managing partner fondu Viktor Fischer.

Ilustrace: Shutterstock

Listopadové rozhovory v Lisabonu potvrdily, že Portugalsko a Česká republika se mohou v oblasti nejmodernějších technologií navzájem inspirovat a spolupracovat. Portugalsko se v hledáčku fondu Rockaway Blockchain Fund neobjevilo náhodou. Portugalská vláda dlouhodobě deklaruje novým technologiím prioritní podporu a žádná změna se v tomto ohledu nedá předpokládat ani po předčasných parlamentních volbách v lednu 2022. To se týká i nadějné decentralizované databáze blockchain.

PODPORA STARTUPŮ I BLOCKCHAINU

Jedním z příkladů může být vynětí příjmů v některé z kryptoměn z daňové povinnosti vůči portugalskému finančnímu úřadu. Portugalsko se také staví velmi aktivně k evropské iniciativě „startup nations“. Bylo to právě v Lisabonu, kde zahájila během WebSummitu 2021 svou činnost ESNA, tedy Evropská aliance startupových národů. Na tradiční WebSummit konaný počátkem listopadu navázala v následujícím týdnu za nesrovnatelné menší mediální pozornosti konference Solana Breakpoint 2021 zaměřená právě na blockchainové technologie, jíž se účastnili jak představitelé firem, obchodní manažeři, tak i developeři (tedy programátoři) z celého světa.

S tím souvisí další důvod výběru Lisabonu jako ideálního prostoru pro realizaci významného projektu českého fondu. Portugalsko má dlouhodobě nastaveny velmi vstřícné imigrační podmínky pro cizince, kteří přinášejí vysoké know-how. Projekt fondu Rockaway Blockchain Fund totiž počítá zejména s tím, že do Lisabonu přivede několik stovek developerů z různých zemí.

CO JE BLOCKCHAIN

Jako blockchain se v informatice označuje speciální druh decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Web Export.cz již přinesl článek například o „blockchainu po česku“ v pojetí dceřiné firmy Elektrotechnické asociace ČR.

V současnosti se blockchain nejčastěji používá jako účetní kniha kryptoměn (například bitcoin nebo ethereum, ale i další). Stává se v této oblasti dominantní  díky schopnosti uchovávat transakce provedené uživateli příslušné blockchainové aplikace. Kombinace blockchainu s kryptografií umožňuje zajistit anonymitu operací a zabránit neoprávněným transakcím.

Jedná se o technologii, která vytváří důvěru mezi dvěma a více subjekty v prostředí, kde si tyto subjekty často nedůvěřují. Tato technologie stojí nejen za vznikem bitcoinu, ale díky ní vznikají v dnešní době decentralizované aplikace jako například směnárny, burzy či lending-borrow platformy, kde všechno funguje plně automaticky. Díky blockchainu je možné prakticky vytvářet digitální vlastnictví.

ČEŠI MAJÍ CO NABÍDNOUT

Mezi účastníky jednání v Lisabonu se objevila celá řada českých developerů, ale také odborníků, kteří se dlouhodobě věnují propagaci blockchainových technologií v Česku. Jedním z jejich nedávných záměrů je tak například plán na zařazení výuky blockchainu jako oboru na Fakultě informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tím by se Česko mohlo stát zdrojovou zemí kvalitních blockchainových odborníků a zároveň inspirací pro jiné země, které se v oblasti snaží profilovat, včetně Portugalska.

S Viktorem Fischerem se setkal také velvyslanec ČR v Lisabonu Petr Šelepa, dalšími účastníky schůzky byli předsedkyně asociace Digital Economy Network Karolína Brennerová a místopředseda asociace Marek Ondroušek. Velvyslanectví ČR v Lisabonu nabízí fondu Rockaway Blockchain Fund zejména konzultační servis v oblasti regulatorních novinek v zemi, monitoring aktuálně platné legislativy a také politické situace, která má na fiskální strategii pochopitelně dopad. Zároveň je velvyslanectví připraveno pomoci při souvisejících realitních operacích a v neposlední řadě také poskytnout institucionální podporu u relevantních portugalských úřadů.

Investice českého fondu bude jednak úspěchem portugalské strategie vstřícnosti vůči nejnovějším technologiím a jejich nositelům, ale také úspěchem české blockchainové komunity, která se v případě dokončení celého projektu zařadí mezi globální hráče v odvětví, jemuž by mohla patřit budoucnost digitálního světa.

Petr Klíma, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lisabonu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

St 10:31  Povinnosti CAIs (MiCA) JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 13:45  Halving BTC se blíží X-Trade Brokers (XTB)
Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688