Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.11.2021 09:39:59

Bojíte se investic do kryptoměn? Vyzkoušejte blockchain ETF (2. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Příklady blockchainových ETF

Blockchain ETF mohou zahrnovat známé společnosti, jako je Paypal, nebo IBM, i méně známé startupy, jako je Galaxy Digital. U každého ETF je zapotřebí hledat co nejnižší nákladový poměr, který můžete najít. Můžete jej také porovnat s jinými ETF, například s fondem S&P 500, pomocí srovnávacího nástroje na webu etf.com.

Pro úplnost zde uvádíme tři největší blockchainové ETF podle celkových aktiv:

BLOK (Amplify Transformational Data Sharing ETF).

  • Největší blockchainový ETF podle celkových aktiv

  • Nejvýznamnější podíly ve společnostech: PayPal, MicroStrategy, Square

  • Tříletý výnos: 162.43%

  • Poměr nákladů: 0,71 %

BLCN (Siren Nasdaq NexGen Economy ETF)

  • Nejvýznamnější podíly ve společnostech: Coinbase, Accenture, Square

  • Tříletý výnos: 108.64%

  • Poměr nákladů: 0,68 %

LEGR (First Trust Index Innovative Transaction & Process ETF)

  • Nejvýznamnější podíly ve společnostech: NVIDIA, Oracle, Fujitsu

  • Tříletý výnos: 53.50%

  • Poměr nákladů: 0,65 %

Z výše uvedeného je zřejmé, že tyto blockchainové ETF nabízí prozatím až výrazně nadprůměrné zhodnocení vložených prostředků. Přesto by potenciální investor neměl podléhat emocím a investici do obdobného produktu by měl vždy pečlivě uvážit.

Měli byste investovat do blockchainových ETF?

Stejně jako byste nikdy neměli investovat do kryptoměn s rizikem nesplnění jiných finančních cílů, měli byste podobně nahlížet i na spekulativní investice do technologie blockchain. Pokud se zajímáte o kryptoměny a technologii blockchain, znáte a přijímáte rizika a máte peníze, které byste rádi investovali, pak vám blockchain ETF mohou poskytnout expozici, aniž byste přímo investovali do kryptoměn. Dalším plus pro investování do blockchainového ETF namísto kryptoměn je z velké části to, že je k dispozici na tradičním starém trhu. Můžete jej vložit do svého investičního portfolia. Mějte však na paměti, že veškeré zisky z takové investice podléhají zdanění z příjmů. 

Pokud si troufnete do rizikovější investice, můžete využít fond BITO Bitcoin ETF, který byl nedávno spuštěn. Jedná se o první takovýto fond svého druhu a proto je také stále velmi spekulativní. Při potencionální investici do tohoto fondu tak je namístě zvýšená obezřetnost. Nikdy byste neměli investovat větší částku, než o jakou jste ochotni zároveň přijít. Obecně platí, že investice do krypta, ať již přímé, či nepřímé, by neměly přesahovat 5 % z vašeho celkového portfolia.

Většina odborníků se domnívá, že nejlepší způsob, jak mohou investoři dlouhodobě vytvářet bohatství, je investovat do nízkonákladových indexových fondů. Specializované blockchainové ETF, nebo kryptoměny mohou být zdravou součástí celkového portfolia, pokud nepředstavují více než velmi malou část vašich celkových investic. 

Bitcoin a další krypto ETF

Investoři v současné době mohou nakupovat kryptoměny prostřednictvím ETF, které by přímo držely tuto měnu. Takovou možností jsou například investice do soukromých trustů, které kryptoměny drží, jako třeba Grayscale Bitcoin Trust, nebo Osprey Bitcoin Trust. Ale třeba nově vzniklý fond BITO nedrží přímo Bitcoin, nýbrž drží tzv. futures na Bitcoin, což je něco jiného. Fondy, které drží přímo nějaké kryptoměny, jsou však spojeny s dalšími obtížnostmi a složitostmi, které je třeba překonat. Z hlediska investování nedávají moc velký smysl, protože se jedná o drahý způsob, jak získat expozici vůči něčemu, co si můžete koupit přímo na kryptoburze, nebo ve kryptosměnárně. Navíc, pokud je vaším cílem získat expozici, aniž byste si mince sami kupovali a drželi, investice do fondu, který měnu přímo drží, je jen o krok dál a bude stejně volatilitní a riziková jako skutečný nákup mincí, přičemž budete platit i poplatky a provize.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688