Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  09.11.2021 09:29:03

ČEZ: Čistý zisk za třetí kvartál nad odhady, zvýšený výhled pro letošní rok

ČEZ za letošní třetí kvartál dosáhl EBITDA zisku 15,9 mld. , což je meziročně o 30% výše a asi 16% nad konsenzuálními odhady. K tomu přispěl hlavně lepší než očekávaný výsledek výroby (meziročně +72% a 30% nad našimi odhady, díky lepšímu výsledku tradingu) a také lepší výsledek segmentu těžby. Negativně to bylo na druhou stranu částečně kompenzováno pomalejším než očekávaným růstem v segmentu prodeje a distribuce.

EBIT dosáhl 7,7 mld. , což bylo asi 18% nad konsenzuálními odhady, upravený čistý zisk (jež je bází pro dividendy) byl na úrovni 5,6 mld. , což představuje meziroční růst 140% a byl asi 30% nad konsenzem.

Objem výroby celkově poklesl meziročně o 13% na 12,5 TWh, což bylo mírně pod našimi odhady. Důvodem je prodej uhelných a větrných aktiv a také meziročně vyšší doba odstávek jaderných elektráren, výroba z jaderných zdrojů meziročně teda klesla o 8%. Zlepšení marží na druhé straně umožnilo zlepšit produkci ze zbývajících hnědouhelných zdrojů (produkce z hnědého uhlí celkově meziročně -12% na 3,8 TWh, v souladu s našimi odhady). Výroba ze zemního plynu meziročně poklesla o 24% na 0,6 TWh, což bylo v souladu s našimi odhady.

Prodané objemy koncovým zákazníkům v ČR a CEE meziročně rostly o 5,3% na 4,2 TWh. Objemy v distribuci meziročně rostly o 1,8% na 7,9 TWh. Obojímu pomohlo zotavování poptávky po koronavirovém útlumu. Zajištěné prodejní ceny elektřiny na rok 2022 se zvýšily na 54,1 EUR/MWh pro 79% objem produkce, zajištěné ceny pro rok 2023 jsou na úrovni 54,3 EUR/MWh pro 49% objemu produkce a pro rok 2024 na úrovni 56,1 EUR/MWH pro 21% produkce.

Management zvýšil výhled EBITDA zisku pro letošní rok na 59-60 mld. z 58-60 mld. , důvodem je vyšší zisk z obchodování s komoditami. Výhled na upravený čistý zisk byl zvýšen na 19-21 mld. Z 18-20 mld. , k čemuž přispěl i příjem 1,5 mld. jako úrok ze sporu o daň z emisních povolenek se státem. Částečně negativní faktory bylo zvýšení dlouhodobých opravných položek, růst odpisů v segmentu těžby a konvenční výrobě.

Výsledky celkově hodnotíme lehce pozitivně zejména díky silnému výsledku v segmentu výroby, jež byl ale dán hlavně revaluací zajišťovacích kontraktů spíše než vyššími objemy produkce. Vyšší výhled pro letošní rok implikuje za rok 2021 dobrou dividendu. Náš odhad je 40 /akcii.

Petr Bártek, analytik

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688