Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2021 08:22:00, aktualizováno 08:46:33

Upravený i provozní zisk ČEZu ve čtvrtletí překonaly odhady. Firma zpřesňuje roční výhled

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ hospodařila ve třetím čtvrtletí s upraveným čistým ziskem 5,6 miliardy korun a výnosy ve výši 47,71 miliardy korun. Analytici v průzkumu Reuters čekali v průměru výsledek 4,5 miliardy korun při výnosech 48,7 miliardy korun. Společnost dnes uvedla, že nynější prudký růst tržních cen elektřiny se do výsledků skupiny pozitivně propíše až v dalších letech. Zvýšila nicméně výhled upraveného čistého zisku pro tento rok na 19 až 21 miliard korun, dosud čekala 18 až 20 miliard korun. Výhled zisku EBITDA pro tento rok upřesnila na úroveň 59 až 60 miliard . Za lepší očekávkou je vyšší zisk z obchodování s komoditami a na úrovni zisku přijetím úroku souvisejícím s vráceným přeplatkem na darovací dani, podotkla firma.

Provozní zisk před odpisy EBITDA v samotném třetím čtvrtletí činil 15,9 miliardy, což je meziročně o 3,7 miliardy více a nad odhadem analytiků v průzkumu Bloombergu, kteří předpokládali 13,44 miliardy . Společnost nárůst vysvětlila vyšším ziskem z obchodování s komoditami a eliminaci dočasných ztrát zajišťovacích kontraktů výroby z prvního pololetí.

„Aktuální dramatický růst tržních cen elektřiny na historická maxima se v hospodářských výsledcích Skupiny ČEZ pozitivně projeví až v dalších letech, protože na letošní rok je veškerá disponibilní kapacita jaderných a uhelných zdrojů již prodána a na příští rok již z více než 80 % také,“ uvedl v prohlášení generální ředitel skupiny Daniel Beneš.

Společnost dnes uvedla, že prodala 22,3 TWh výroby na rok 2023 za průměrnou cenu 54,3 eur za MWh (dříve 50,6 eur/MWh) a 9,4 TWh výroby na rok 2024 za průměrnou cenu 56,1 eur/MWh (dříve 52,8 eur/MWh).

„Upřesňujeme celoroční výhled EBITDA na úroveň 59 až 60 mld. a výhled čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy na 19 až 21 mld. . Zlepšení našeho očekávání je dáno zejména vyšším ziskem z obchodování s komoditami a na úrovni čistého zisku navíc přijetím úroku souvisejícím s vráceným přeplatkem na darovací dani z emisních povolenek za roky 2011 a 2012," uvedl člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ Martin Novák.

První tři čtvrtletí

Za první tři čtvrtletí čistý zisk energetické skupiny ale klesl, a to meziročně o téměř sedm miliard na 6,7 miliardy korunTržby dosáhly 156 miliard, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Snížení zisku podle firmy ovlivnila klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038. Proto také podle ČEZu klesla tržní hodnota Severočeských dolů a firma tak vytvořila v letošním roce opravnou položku ve výši 9,2 mld. v důsledku nižší očekávané poptávky po uhlí a dřívějšího ukončení těžby. Po očištění o mimořádné vlivy dosáhl zisk 16,9 miliardy korun, a meziročně tak klesl o deset procent.

Divestice

Firma podle dnešního sdělení zastavila ve třetím čtvrtletí prodejní proces výrobních aktiv v Polsku, protože "nabídnuté ceny nebyly dostatečně ekonomicky atraktivní". Prodaná bulharská aktiva byla 27. července převedena proti úhradě kupní ceny 335 milionů eur.

ČEZ dále uvedl, že arbitráž s bulharským státem pokračuje a představuje pro akcionáře dodatečný potenciální výnos v řádu stovek milionů EUR.

Akcie

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Valná hromada firmy v červnu rozhodla, že společnost vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii.

Akcie společnosti stouply v pondělí o 1,2 procenta na 758 korun za akcii. "Jsem rád, že akcie ČEZ rostou rychleji než ostatní evropské energetiky a že poskytují letos dokonce nejvyšší celkový výnos pro akcionáře (na úrovni přes 50 %) mezi nejvýznamnějšími evropskými energetikami, zařazenými do akciového indexu STOXX Europe 600 Utilities,“ uvedl dnes také Beneš.

Zdroje: ČEZ, Reuters, Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688