Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.11.2021 10:10:03

Ranní okénko - Inflace v ČR i USA pravděpodobně dále rostla


Týden odstartujeme tuzemským průmyslem a zahraničním obchodem. U obou očekáváme slabší výsledek na pozadí pokračujících omezení na nabídkové straně. V českém kalendáři je tento týden dále míra nezaměstnanosti a inflace. V tom evropském dominují indikátory sentimentu a průmyslová výroba. V USA bude pozornost poutána především na inflaci – dorazí jak ta spotřebitelská, tak výrobní.

Český průmysl, a speciálně pak klíčový segment výroby automobilů, se nadále potýká s kritickým nedostatkem součástek a materiálu, přičemž září bylo poznamenáno i kompletními odstávkami. A zatímco v srpnu nás od poklesu zachránil jeden dodatečný pracovní den a také skutečnost, že v sezóně dovolených se mírné klopýtnutí snáze schová, tentokrát již od průmyslu čekáme záporný přírůstek. Meziročně tak počítáme za září s poklesem o 2,3 %. Bilance zahraničního obchodu se mohla dostat do mírně kladných hodnot, jelikož počítáme po skončení letních dovolených s vyšší dynamikou exportu. Trh je ale o něco skeptičtější a počítá se zápornou bilancí okolo 3,5 mld. .

V úterý dorazí německý ZEW index, který je již pátým měsícem na klesajícím trendu a podle očekávání se dostavilo i v listopadu. Výhled je zatížen slabším výkonem průmyslu a také zvýšenou inflací, která může tlumit spotřebu domácností.

Středeční zveřejnění americké výrobní inflace (PPI) za říjen by mělo ukázat stabilitu na meziročních 8,6 %. To neplatí pro spotřebitelskou inflaci, která je na řadě o den později a měla by vykázat navýšení z 5,4 % na 5,9 %. Roli znovu sehrály nákladové položky inflace (např. ceny pohonných hmot), z pohledu měnové politiky bude zajímavější, jak se vyvíjely ceny ve službách, který mají potenciál dále růst. HDP za 3Q odhalilo svižnou dynamiku spotřeby domácností ve službách a měsíční report z trhu práce ukázal na další růst mezd. Do konce roku tak inflace téměř jistě překoná 6 %. 

Tuzemská inflace je také na řadě ve středu. Očekáváme růst o 0,9 % meziměsíčně, což je nad mediánem tržního odhadu o 0,7 %. Meziročně by se tak inflace v říjnu dostala z 4,9 % na 5,6 %. Opět počítáme s tím, že hlavními tahouny růstu cen bude kategorie bydlení a dopravy. Oproti září se měl citelněji navýšit příspěvek regulovaných cen vlivem jejich poklesu loni v říjnu. Rizikem je, že se statistikou mohou otřást nové ceníky pro domácnosti, jež byly nuceny přejít po zkrachování svého dosavadního dodavatele k novému. Domácí cenové tlaky setrvaly patrně zvýšené: ceny neobchodovatelných položek (vyjma regulovaných cen) podle našeho propočtu dále přidaly tempo, z meziročních 6,0 % v září na 6,4 % v říjnu. Jádrová inflace se mohla dostat z 5,8 % na 6,1 % či ještě výš.

Na závěr týdne nás čeká průmyslový výroba v eurozóně. Stejně jako v Česku neblaze působí zpoždění v dodávkách vstupů a jejich nedostatek. Pokles bude patrně citelnější u objemu vyrobených aut. To se týká především Německa, jehož průmysl se o automotive opírá. Počítáme s poklesem o 0,7 % oproti září, což meziročně odpovídá růstu o 4,1 % po 5,1 v září. Dle předstihových indikátorů zádrhely v dodavatelských řetězcích neutichají a průmysl tak bude nadále tlumen i v Q4 a na začátku roku 2022


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2024Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.03.2024Ranní okénko - Reálné mzdy v ČR pravděpodobně i na konci roku klesaly Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.02.2024Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688