Nejvíce osob trpících podvýživou jsou senioři a pacienti v?nemocnicích
Malnutrice je stav podvýživy, který se týká hlavně seniorů a pacientů s chronickými a onkologickými onemocněními. V nemocnicích se malnutrice vyskytuje velmi často: 30 % pacientů při přijetí vykazuje známky hrozící nebo již rozvinuté malnutrice a dalších 10 až 15 % pacientů se dostane do rizika během hospitalizace v souvislosti s onemocněním. Nejběžnějším příznakem je neúmyslný úbytek hmotnosti, nechutenství a ztráta energie. K zvrácení negativního vývoje nutričního stavu mohou přitom stačit jednoduché změny cílené ke zvýšení příjmu stravy, které naleznete v?rámci programu rizikamalnutrice.cz.
„Ve spolupráci s předními odborníky se nám podařilo značně posunout dopředu oblast výživy. V minulém roce jsme se zaměřili na zvyšování kvality nemocniční stravy a výsledky jsou viditelné v řadě nemocnic. Společně s tím se nyní věnujeme také vyhledávání osob s nutričním rizikem, a to nejenom v nemocnicích. Letos poprvé se proto zapojujeme i do mezinárodního Týdne rizik malnutrice, kdy se snažíme na toto téma upozornit širokou veřejnost. Byl spuštěný nový web rizikamalnutrice.cz, kde si může každý jednoduše a z pohodlí domova díky kalkulačce zjistit, jak zlepšit stav výživy vlastní nebo svých blízkých,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Nejběžnějším příznakem možného vzniku malnutrice je neúmyslná ztráta hmotnosti během posledních 3 až 6 měsíců. Dalšími příznaky mohou být ztráta chuti k?jídlu, stálý pocit únavy, ztráta energie, snížená schopnost vykonávat běžné aktivity, letargie a deprese. Malnutrice může být těžko rozeznatelná, obzvláště u osob, které trpí nadváhou nebo obezitou. Senioři jsou z hlediska rizika malnutrice jednou z nejohroženějších skupin společnosti. Včas nerozpoznaná a neléčená malnutrice vede u seniorů ke ztrátě pohyblivosti, soběstačnosti, k opakovaným infekcím, zápalům plic a řadě dalších potíží. K úspěšnému vyléčení často postačí malé úpravy ve stravě, kdy jsou jídla nutričně obohacena, aby bylo dosaženo většího příjmu energie a živin. Ke stavu malnutrice může dojít pomalu a postupně, proto bývá problematické ji odhalit již v počátečním stadiu.
Pokud je pacient hospitalizován, předcházení rizika malnutrice pomáhají i změny v systému nemocničního stravování a organizace nutriční péče, které jsou zaváděny podle nových standardů. Do stravování v nemocnicích se zapojují i špičkoví kuchaři, prostory stravovacích provozů se postupně modernizují a pacienti, kteří jsou na tuto stravu odkázaní, jsou s lepší a kvalitnější stravou spokojenější.
„Budeme dále propojovat zkušenosti z nemocnic a prezentovat příklady dobré praxe, a také pracovat na odstraňování systémových překážek, zejména na navyšování počtu nutričních terapeutů v nemocnicích, „doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
V nemocnicích bude vyvrcholením kampaně Týden rizik malnutrice již tradiční jednodenní audit nutriční péče pod názvem Nutriční den, který proběhne ve čtvrtek 4. listopadu 2021, kdy se české nemocnice zapojí do mezinárodního projektu zjišťování stavu výživy a nutriční péče u pacientů ve zdravotnických lůžkových zařízeních a u klientů pobytových zařízeních sociálních služeb.
Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Daniel Köppl, ředitel odboru komunikace s veřejností, tel.: 224 972 167, e-mail: tisk@mzcr.cz
Přílohy
Přečtěte si také
Poslední zprávy z rubriky Zdravotnictví:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.10.2024 Inflace nezmizí. I 2,2 % vás v čase může…
26.09.2024 Technologický gigant Intel na kolenou! Co…
24.09.2024 XTB představuje Zlatana Ibrahimoviće jako…
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Petr Lajsek, Purple Trading
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Index STOXX 600 dosáhl rekordní úrovně: Pomohly mu čínské stimuly a zisky v luxusním sektoru*
Štěpán Křeček, BHS
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Okénko finanční rady
Richard Bechník, Swiss Life Select
Martin Pejsar, BNP Paribas Cardif Pojišťovna
Tomáš Rosenkranc, Ušetřeno.cz
Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí
Iva Grácová, Bezvafinance
Finanční gramotnost v digitální éře: Na co si dát pozor při používání online bankovnictví?
Miren Memiševič, Skupina Klik.cz
Lukáš Raška, Portu
Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů