plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.10.2021 00:00:00

Díky asistenčním službám Charity nejsou cizinci ze třetích zemí na úskalí zdejšího pobytu sami

Zdroj fotografií: Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně

Zdroj fotografií: Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně

Poradna pro cizince Diecézní charity Plzeň realizuje již 7. rokem projekt s názvem Asistenční služby na pracovišti OAMP MV ČR (Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky) v Plzni, financovaný Ministerstvem vnitra České republiky a městem Plzní. Smyslem projektu je pomoci cizincům přicházejícím do České republiky s vyřízením všech potřebných náležitostí, které bezprostředně souvisejí s jejich pobytem. Sociální pracovnice v tandemu s tlumočnicí vedle poskytování informací pomáhají například také při vyplňování formulářů. Za poslední monitorované období od ledna do září 2021 se ve srovnání se stejným obdobím v roce 2020 počet klientů asistenčních služeb zvýšil o více než 50 %.

Dobré zkušenosti s novým pracovištěm

Poslední rok jsou asistenční služby poskytovány na novém pracovišti Odboru azylové a migrační politiky (OAMP) ministerstva vnitra v Jagellonské ulici 9. „Lidé si pochvalují dobrou dopravní dostupnost v centru města. Oproti předchozímu místu poskytování je pro ně budova přehlednější, výhodou je, že pracoviště je jednopodlažní,“ ocenila přednosti nového pracoviště Klára Zachová, vedoucí Poradny pro cizince Diecézní charity Plzeň. „Lidé tam o nás vědí, naše služby jsou velmi využívané, zaznamenáváme nárůst klientů,“ dodala a pochválila také dobrou vzájemnou spolupráci s pracovníky OAMP.

Zájem cizinců o osvojení českého jazyka

Pozitivním dlouhodobým trendem je, že cizinci mají opravdu velký zájem o rozvoj svých komunikačních dovedností v češtině. Poradna pro cizince jim v tom vychází vstříc organizací jazykových kurzů, kterých letos pořádá 11, a to pro různé věkové kategorie a úrovně osvojení jazyka. Velký zájem je také o učební materiál Zkouška z češtiny pro trvalý pobyt v ČR, úroveň A2, který plzeňská poradna bezplatně distribuuje, jak v charitním středisku na adrese Cukrovarská 16, tak právě na pracovišti asistenčních služeb v Jagellonské 9. Cizinci ze třetích zemí (tedy zemí mimo Evropskou unii) si sem pro učebnici cíleně chodí, zvládnutí češtiny na úrovni A2 je totiž od září 2021 podmínkou pro udělení trvalého pobytu.

Pomoc při orientaci v legislativě

Na začátku srpna vstoupila v platnost novela zákona o pobytu cizinců. „Novela přinesla zásadní změny, lidé se v nich obtížně orientují, některá důležitá ustanovení jsou nejednoznačně formulovaná a výkladová pravidla ještě nejsou ustálena,“ přiblížila aktuální situaci Hana Kozlová, sociální pracovnice Poradny pro cizince, která asistenční služby v Jagellonské ulici pravidelně poskytuje. „Snažíme se, aby se naši klienti ve změnách zorientovali, je to nyní velmi časté téma poradenství,“ doplnila. Pracovnice poradny byly v aplikaci změn proškoleny a případné nejasnosti mohou konzultovat i s pracovníky OAMP.

Zdroj fotografií: Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně

Společný prostor pro setkání

Vedle poradenství se pracovnice Poradny pro cizince věnují organizaci integračních setkání, která jsou otevřena široké veřejnosti a mají připraven také program pro děti. Letošní letní zahradní slavnost v prostorách dominikánského kláštera na Jiráskově náměstí v Plzni, příznačně nazvanou Pohádková zahrada, navštívilo až dva tisíce lidí. Pokud to epidemiologická situace dovolí, proběhne předvánoční setkání 4. prosince v sále Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM.

Projekt Asistenční služby na pracovišti OAMP MV ČR v Plzni VII. je financován Ministerstvem vnitra ČR v rámci dotace na integraci cizinců a statutárním městem Plzeň prostřednictvím Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Jazkové kurzy  se konají v rámci  projektu statutárního města Plzně Podpora integrace cizinců na lokální úrovni v roce 2021, který finančně podpořilo Ministerstvo vnitra ČR.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 25. 10. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688