Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.10.2021 17:41:05

Počasí zůstane chladné beze srážek, místy s mlhami

 

Ve střední Evropě převládne počasí typické pro podzimní oblast vyššího tlaku vzduchu. Srážky se prakticky neobjeví, na obloze se bude přetahovat polojasno s nízkou oblačností a mlhami. Teploty budou tímto přetahováním silně ovlivněné.

V noci nízká oblačnost napomáhá vyšší teplotě, odpoledne je to přesně naopak. Když se na noc vyjasní, teploty prudce klesnou. Pokud se potom objeví mlha až nad ránem, už bude i mrznoucí. Odpoledne znamená mlha nebo nízká oblačnost pokličku, pod kterou se moc neoteplí. Naopak polojasná obloha dovolí slunci ohřát vzduch. Toto typické počasí pro chladnou část roku nese označení teplotní inverze. Nyní se začíná teprve opatrně objevovat, za měsíc už bude stabilnější.

Už dva měsíce v kuse skoro neprší na našem území. Rok 2020 byl vlhký, první polovina roku 2021 také, ale od září srážky na velké části území vymizely. Sice je to už chladnější období, kdy výpar není tak silný, i tak moc neprší a nevěstí to nic dobrého. Navíc nemá vůbec pršet ani do konce října. V Česku je jedno regionální ohnisko, kde je sucho výrazné až výjimečné. A to je Nízký Jeseník, už tak zásadně zdecimovaný kůrovcem z minulých let. Do konce října se očekává kategorie počínající sucho i na více jak 40 % území republiky.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až skoro jasno. Hlavně na západě ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty 9 až 13 °C, pod nízkou oblačností případně 7 °C.

V pondělí bude polojasno. Hlavně na západě ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty 9 až 13 °C, pod nízkou oblačností případně 7 °C.

úterý bude polojasno až oblačno – i více vysoké oblačnosti. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty 10 až 14 °C, pod nízkou oblačností případně 6 °C.

Od středy se bude nadále přetahovat polojasno až oblačno s nízkou oblačností a mlhami. Teploty 10 až 15 °C, pod nízkou oblačností kolem 7 °C.

Rána budou u země mrazivá, zejména pokud se vyjasní. 

Počasí 25.10.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty