Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  22.10.2021 10:23:51

Cena ropy stoupá. Dočkáme se dalšího růstu Exxon Mobil akcie?

V dnešní technické a fundamentální analýze se zaměříme na Exxon Mobil akcie. Vzhledem k tomu, že se jedná o ropnou společnost, hodnota titulu je přirozeně svázaná s cenou ropy a jiných energií, které poslední dobou rychle rostou. V článku se podíváme na  aktuální trh s ropou a rozebereme si vývoj ceny akcie XOM.

Jak se vyvíjí trh s ropou?

Jak bylo řečeno, stav trhu s ropou je pro Exxon Mobil akcie to nejzásadnější. Proto si nyní tento segment z několika úhlů rozebereme. V následující tabulce máme pár dní staré kurzy futures kontraktů na ropu (Brent), lehkou ropu (WTI) a zemní plyn. Uvedené hodnoty jsou stále aktuální. Co se týká samotného růstu, na ropě (Brent) vzrostla cena od března/dubna 2020 o více jak 420 %. Tehdejší dno bylo až pod 20 USD za barel, což bylo tehdy pro mnohé ropné společnosti, včetně Exxon Mobil, dosti zdrcující.

Ceny a produkce. Zdroj: yahoo.com

 

Od té doby se ale situace dost změnila, protože po drastických lockdownech se většina globální ekonomiky zase otevřela. Nicméně nabídka těchto vzácných komodit zůstala stejná. To je právě i jeden z primárních důvodů aktuálně vysoké inflace, která svírá prakticky celý svět. Na druhou stranu je to i důsledek příliš uvolněné měnové politiky, což je v dnešní době standardem po celém světě. Centrální banky proto rády odvádějí pozornost na „exogenní vlivy“ jako je markantní růst cen ropy. Přitom je to částečně i jejich vina.

V každém případě je poptávka hrozně silná. Z dat o produkci z USA můžeme vypozorovat, že je za posledních několik týdnů takřka konstantní. Co se týká celosvětové produkce, i přesto, že se dostáváme na cenové úrovně z roku 2014, ropný kartel OPEC moc těžbu navyšovat nechce. Z oficiálního vyjádření vyplývá, že k postupnému zvýšení kapacit má dojít, ale nebude to nic horentního. Přesněji řečeno se má od listopadu produkce zvyšovat o 400 tisíc barelů denně. Možná to vypadá jako vysoké číslo, ale ve skutečnosti jde o skromnou hodnotu, která poptávku nenasytí.

Ropný kartel OPEC tvoří 13 členských zemí. Tyto země se domlouvají na koordinované produkci, takže tímto způsobem mají pod kontrolou nabídku s ropou. Cílem je samozřejmě vydělat. Když se významní producenti domluví na nižší produkci, vyšponují tím ceny nahoru. 

Kartely však nebývají moc stabilní a jeden druhého se snaží profitovat na úkor ostatních. Pokud jste součástí kartelové dohody, kterou nedodržujete, máte větší zisk než ostatní účastníci. Tím chci říct, že je nakonec i možné, že nabídka vzroste rychleji, než je z jejich strany proklamováno. Jen pro zajímavost, před lety nám na fakultě v rámci mikroekonomie říkali, že Saudská Arábie kartel soustavně podráží. Mají největší produkci ropy v rámci kartelu, takže zaujímají i nejsilnější pozici.

V případě, že na světových trzích zůstane nabídka ropy i nadále nízká, má to několik implikací. Cena se tím logicky bude šponovat nahoru, díky čemuž firmám jako je Exxon Mobil porostou výnosy. A vyšší výnosy znamenají potenciální vyšší zisk.

Zásoby ropy v USA.

Zásoby ropy v USA. Zdroj: yahoo.com

 

Když se ještě vrátíme do Spojených států, z přiloženého grafu můžeme sledovat vývoj zásob ropy. Zásoby mají svůj vrchol v dubnu 2020, kdy USA disponovaly s 500 miliony barely ropy. Od uvedené doby zásoby soustavně klesají a nyní jsou kolem cca 420 milionů barelů ropy. Nabídka se tudíž ztenčuje, zatímco poptávka má rostoucí tendenci.

Exxon Mobil ohlásil vyšší odhad zásob ropy v novém nalezišti

Exxon Mobil nalezl nové naleziště ropy u pobřeží v Jižní Americe – Guyana. Je vcelku normální, že odhady zásob ropy uvnitř naleziště se mění. Energetický gigant oznámil, že odhad zásob se navyšuje na zhruba 10 miliard barelů ropy. Původně se počítalo s menším číslem, asi s 9 miliardami barelů ropy. Plná těžba má probíhat již v roce 2027. Celkový počet nalezišť se odhaduje na 21.

Exxon Mobil a lockout v Texasu

Exxon Mobil má v texaském Beaumontu rafinérii, která zpracovává až 369 tisíc barelů denně. Firma se ale před několika měsíci rozhodla pro tzv. lockout, který se týkal zaměstnanců, jež jsou součástí odborového svazu United Steelworkers. Volně přeloženo se jedná o „dočasný kvazi-vyhazov z práce“. Jednoduše řečeno jsou formálně pořád zaměstnanci, ale zaměstnavatel je nepustí do práce. Paradoxní je, že se tím Exxon snažil zamezit stávce. Asi jde o to, aby určitá část zaměstnanců nestávkovala přímo na půdě rafinerie, díky čemuž by komplikovali výrobu.

Vedení firmy k tomuto kroku přistoupilo, protože nedosáhli dohody s řečeným odborovým svazem. Svaz totiž nedovolil svým členům pro dohodu hlasovat. Již půl roku nedošlo k téměř žádnému významnému pokroku. Vedení firmy proto zaměstnancům nabídlo, aby buď ratifikovali původní znění dohody, nebo ať se „zbaví“ svého odborového svazu. Tomuto procesu se říká decertifikace, kdy se svaz vyjme z reprezentace zaměstnanců v daném regionu.

Fundamentální analýza Exxon Mobil akcie (XOM)

Kvartální výsledky

Nyní máme před sebou kvartální výsledky. Z přiloženého grafu je zřejmé, že masivní propad cen na ropném trhu měl obrovské negativní důsledky pro Exxon Mobil. Poslední kvartál minulého roku si totiž firma připsala ztrátu neuvěřitelných 20 miliard USD. První kvartál letošního roku už byl ale lepší. Za druhý kvartál byl zaznamenán výnos o 67 miliardách USD při profit marginu 7 %. Dodávám, že obdobný profit margin je ve zpracovatelském průmyslu takový standard. Zisk každopádně činil 4,69 miliardy USD.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

 

Provozní výnosy se poslední dva kvartály výrazně zlepšily. Předešlé čtyři kvartály byly totiž záporné. Za druhé čtvrtletí vzrostly provozní výnosy na 6 miliard USD. EBITDA si mezikvartálně připsala 35 %, 11 miliard USD. Volné cash flow se též znatelně zlepšilo. Mezi Q4 a Q1 hodnota vzrostla o 1 725 % na 6,86 miliard USD. Leč mezi Q1 a Q2 je volné cash flow takřka totožné.

Zisk na akcii (EPS) si mezikvartálně polepšil o 72 % na 1,1 bodu. Co se týče poměrového ukazatele P/E, ten nemá smysl kalkulovat, protože firma je za posledních 12 měsíců ztrátová. Uvedeme si ale rentabilitu vlastního kapitálu (ROE), která činí -8 %. Jinak Exxon má solidní poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E, který je 0,37 bodů. Dle výkazu je společnost i bez velkých dlouhodobých dluhů (0,13 bodů).

Roční výsledky

Kromě roku 2020 Exxon Mobil generoval vcelku solidní zisk. Za roky 2017 a 2018 to bylo kolem 20 miliard USD. V roce 2019 byl čistý výsledek 14,34 miliardy USD. Znatelně slabšího výsledku bylo dosaženo, protože už tehdy cena ropy klesala. Za řečený rok 2020 činil výnos 178 miliard USD a ztráta byla 22,44 miliardy USD. Profit margin byl -12,59 %. Provozní výnosy klesly z 11,86 miliardy USD roku 2019 na -4,14 miliardy USD roku 2020. EBITDA zaznamenala 16,56 miliardy USD.

Zisk a výnos za jednotlivé roky.

Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

 

Ukazatele jako je EPS, P/E a ROE si neuvedeme vzhledem k ztrátovému období 2020. Dovolím si ale ve zkratce uvést, že například P/E až do roku 2014 fluktuovalo mezi 12-20 body. Výjimka je rok 2016, kdy P/E dosahovalo 48 bodů. ROE bylo vyšší pouze v roce 2014, což je dáno tehdejšími relativně vysokými cenami. Ostatní roky bylo ROE maximálně lehce nad 10 %.

Technická analýza Exxon Mobil akcie (XOM)

Pro rozbor cenového grafu použijeme týdenní graf. Jak bylo již několikrát řečeno, cena Exxon Mobil akcie je významně navázána na trh s ropou. V době, kdy šla cena ropy dramaticky dolů, kurz akcií ihned následoval. Když se ovšem v první polovině minulého roku tvořilo na trhu s ropou dno, akcie dělaly to samé. Nicméně tady upozorním, že to nefunguje vždy na 100 %. Nepočítejte s tím, že ropa jde nahoru a kurz akcie bude ihned následovat. Pravda je taková, že jde hlavně o očekávání. A do očekávání vstupuje vícero faktorů.

Týdenní graf Exxon Mobil akcie

Týdenní graf Exxon Mobil akcie

 

V každém případě se minulý rok utvořilo dvojité dno, konkrétně kolem 31,5 USD. První odraz byl silný a cena se během několika týdnů dostala až k S/R hladině 54 USD. Zde ovšem došlo k zamítnutí a návratu ceny k ročnímu dnu. Druhý odraz byl už úspěšnější, protože zahájil růst, který vlastně trvá doteď. Kurz akcie se dostal až ke klíčové S/R hladině 66 USD, díky čemuž si titul celkově připsal asi 115 %.

V případě úspěšného průlomu skrze blízkou rezistenci se trhu otevřou dveře do vyšších cenových úrovní. První otestování sice nedopadlo dobře, ale na S/R hladině 54 USD trh zase nabral síly a třeba se druhý pokus podaří. Určitě i doporučuji si všimnout toho kontrastu v objemech. Do začátku minulého roku byly průměrné objemy i o více jak polovinu menší. To implikuje, že je na trhu velká aktivita. A takový trh je nadějný.

Jinak na týdenním RSI byla dvojnásobná medvědí divergence, ale ta se dle mého názoru zcela uplatnila. Tudíž tento signál již nemusíme považovat za hrozbu.

Závěrem

V těchto chvílích doufám, že je každému čtenáři jasné, na čem primárně cena tohoto titulu závisí. Jedná se o těžařskou společnost, takže trh s ropou je zásadní. Jak jsem ale upozorňoval, nic není na 100 %. Pokud tudíž cena ropy půjde i nadále nahoru, výnosy porostou též. Potenciálně i zisk půjde nahoru. Nabídka je vážně slabá a může trvat i roky, než se podaří poptávku nasytit. Dle mého názoru nepomůže ani situace, kdy by Federální rezervní banka (Fed) začala dramaticky zvyšovat sazby.

U technické analýzy mě hodně zaujaly objemy, které jsou od března minulého roku vážně obrovské. Dá se z toho usuzovat, že po dlouhou dobu docházelo k silné akumulaci. Je ale potřeba prorazit zmiňovanou rezistenci, aby se to potvrdilo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688