Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Práce  |  20.10.2021 18:58:01

9 z 10 ICT profesionálů jsou v ČR muži. Přilákat více žen dává smysl

V roce 2020 pracovalo v Evropské unii v oblasti ICT 2,7 milionu lidí se vzděláním v tomto oboru. V profesi informačních a komunikačních technologií jsou výrazně více zastoupeni muži, v EU tvoří 83 %, v České republice dokonce 89 %. Odborníci společnosti Moore Technology poukazují na fakt, že přestože za poslední desetiletí zaznamenalo Česko největší nárůst počtu žen v oboru ICT z celé EU, stále patří spolu s Lotyšskem, Slovinskem a Belgií mezi čtveřici zemí, kde mají nejmenší zastoupení. Naopak nejvyrovnanější poměr náleží Dánsku, kde ženy v ICT tvoří 33 %. Vyplývá to z aktuálních dat Eurostatu [1] .

S rozmachem digitální doby roste zájem o odborníky v oblasti informačních a komunikačních technologií. Za posledních deset let vzrostl v EU počet lidí vzdělaných v oblasti ICT z 2 milionů na 2,9 milionu osob, tedy o 45 %. Podle statistik jich 2,7 milionu z nich v této profesi také pracovalo. Stále dominantnější zastoupení mají v tomto odvětví muži. „Dle nejčerstvějších údajů Eurostatu vzrostlo zastoupení mužů v ICT od roku 2010 o 3 procentní body z 80 na 83 procent,“ konstatuje Miroslav Rut, partner společnosti Moore Technology, která je součástí skupiny Moore Czech Republic.

Ženy v ICT přibývaly nejrychlejším tempem v Česku

Za poslední roky v ČR vzniklo několik iniciativ, které podporují ženy v ICT odvětví, přesto je poměr mužů a žen stále značně nevyrovnaný. Ve srovnání relativního růstu obsadila v uplynulé dekádě Česká republika v rámci EU s 20,7 % první místo. Vzrůstající zapojení žen ve světě ICT potvrzují také data Českého statistického úřadu, když v roce 2010 bylo mezi vysokoškolskými studenty ICT oborů pouze 11,5 % žen, zatímco v roce 2020 jich bylo již 17 %. „Je správné, že existují programy a iniciativy snažící se přilákat do světa informačních a komunikačních technologií více žen. Zvýšení jejich počtu v oboru je těžké i z toho důvodu, že je ICT ženami vnímáno jako mužská doména. Více žen je v ICT přitom vítáno, jejich větší zapojení může alespoň částečně pomoci vyřešit nedostatek pracovních sil v tomto oboru,“ uvádí Marcela Hrdá, partnerka skupiny Moore Czech Republic s tím, že již několik let výrazně převažuje počet volných pracovních míst v oboru nad kvalifikovanými odborníky. „Vzhledem k tomu, že je oblast ICT zpravidla nadstandardně finančně ohodnocena, může navíc větší zapojení žen snížit rozdíl v průměrném výdělku mezi muži a ženami,“ dodává.

Genderový rozdíl napříč EU

Přesto je podle dat Eurostatu Česko stále mezi nejhoršími zeměmi v podílu žen v ICT, a to spolu s Belgií na děleném 4. místě od konce žebříčku. I přes zlepšení v posledních letech tvoří ženy v tuzemském ICT pouze 11 %, hůře na tom je pouze Slovinsko (10 %) a Lotyšsko (6 %). Naopak existuje 5 zemí, kde tvoří ženy v ICT alespoň čtvrtinu pracovní síly, a jimž vévodí Dánsko s 33% zastoupením.

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210916-1

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
10.04.2024  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688