Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko investora  |  20.10.2021 14:46:08

Možnosti zelených investic se rozšiřují i pro „běžné střadatele“

Zatímco ještě před několika lety byly zelné investice spojovány převážně spíše s rozvojem obnovitelných zdrojů energie, dnes už se odpovědnost vůči životnímu prostředí promítá i do finančního trhu. A ani Česko není v trendu výjimkou. Zelené investice tu už nejsou záležitostí jen pro investiční „fajnšmekry“. Právě s ohledem na růst zájmu o ESG investice se na trhu objevila řada příležitostí i pro běžné investory, kteří zrovna nedisponují přebytečnými miliony pro rozvoj například fotovoltaické farmy.

Pravděpodobně tou nejjednodušší cestou, jak investovat zeleně, je zvolit podílový ESG fond. Prakticky každá z větších tuzemských bank takové možnost nabízí. Peníze z těchto fondů jsou používány na financování projektů souvisejících například s ochranou vody, klimatu, čistou energií a podobně. Jiné fondy pak investují do akcií společností, které samy podnikají environmentálně či sociálně zodpovědně.

Pro drobného investora existuje na trhu rovněž řada možností investovat do zelených dluhopisů. A to jak soukromé, tak vládní. Právě jakousi obdobu vládních dluhopisů nedávno vydala Evropská unie. Výnos z nich by mohl dosáhnout kolem 250 miliard eur, tedy více než šest bilionů korun. Rovněž zelené dluhopisy lze najít v nabídce investičních nástrojů každé větší banky na tuzemském trhu.

Vedle toho může drobný investor využít investic do zelených akcií či dluhopisů prostřednictvím nejrůznějších aplikací pro investování. „Zeleně“ se lze dokonce už zajišťovat na stáří, když některé penzijní odnože českých bank spustili environmentálně orientované fondy. Prezentuje se tak například Etický fond České spořitelny – penzijní společnost (ČSPS). 

Zkrátka a dobře, šetrnost k životnímu prostředí se stala nedílnou součástí kritérií pro posuzování efektivnosti konkrétní investiční příležitosti. Nezáleží tak už výlučně pouze na výnosnosti investice, ale právě také na tom, jak moc či spíše jak málo zatěžuje naši planetu. Tuto informaci ostatně musí podle evropského nařízení fondy, banky či pojišťovny k nabízeným produktům od jara letošního roku připojovat.

 

Nákup a prodej finančních instrumentů může mít za následek částečnou nebo úplnou ztrátu investice. Měli byste pečlivě zvážit, zda jakékoliv investiční poradenství vyhovuje vašim potřebám, výšce vašich finančních zdrojů a osobním okolnostem.

 

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

28.11. 13:57  To je opravdu úžasné. (Eliška Přemyslovna)
20.11. 19:04  Vykouřile Vykouřile (Ivan Klikihák)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688