Jan Berka (Roklen24)
Volby  |  11.10.2021 07:35:03

Výsledek voleb je pro korunu pozitivní. Rally ale nečekejme

Výsledek voleb je pro korunu pozitivní. Rally ale nečekejme

Jan Berka
07:35 11. října 2021

Klíčové body

  • Výsledek voleb je pro korunu a české dluhopisy pozitivní, velké zisky ale nečekejme.
  • Trh zaceňuje zvýšení sazeb ČNB v listopadu o cca 50 bodů, vyšší hike by znamenal posílení kurzu.
  • Koruna by k větším ziskům potřebovala výrazně pozitivní tržní náladu, na kterou to v tuto chvíli ale nevypadá.
Zdroj: Depositphotos

Vítězství koalice SPOLU a vidina spolupráce na nové vládě s Piráty a STAN je pro korunu pozitivní zpráva, zejména z perspektivy zahraničních investorů. Faktem ale je, že kurz domácí měny je historicky na politické dění poměrně „imunní“. Korunovou rally tudíž nečekáme, i proto, že to hlavní má česká měna teprve před sebou.

Zájem investorů by se mohl soustředit například na české dluhopisy. Ty by se mohly stát v rámci regionu bezpečným přístavem, a to především z titulu, že jak SPOLU, tak i PirSTAN kladou důraz na fiskální politiku. V jejím případě bude klíčové utlumit tempo růstu zadlužení, abychom se vyhnuli například scénáři dosažení dluhového stropu. Nejde sice o věc, která bude vyřešena ze dne na den, přičemž obě koalice se mohou v oblastech, jako jsou daně, dostat do rozporu, i přesto by zájem o české dluhopisy mohl v kombinaci s vidinou dále rostoucích úrokových sazeb mírně posílit.

Právě otázka rychlosti navyšování sazeb ČNB bude pro korunu v dalších týdnech a měsících klíčová. V pátek zveřejněný zápis ze zářijového zasedání bankovní rady nepřinesl v podstatě nic nového. Většina rady pracuje s citelnými proinflačními tlaky, které souvisí nejen s omezeními na nabídkové straně, ale i s utaženým trhem práce. Tato kombinace se postupně projevuje v tlacích na vyšší inflační očekávání, což bylo důvodem pro největší zvýšení úroků od roku 1997 o 75 bodů.

Ohledně další úrokové trajektorie zápis zmínil, že je potřeba si počkat na listopadovou prognózu. ČNB by spolu s ní měla přistoupit k dalšímu zvýšení sazeb o 50 bodů. Pokud by ale síla inflačních tlaků ještě vzrostla, a rada tak usoudila, že je potřeba ještě jeden důrazný signál směrem ke zkrocení dlouhodobých inflačních očekávání, vyloučit nelze ani dalších 75 bodů. Prozatím ale pracujeme s první variantou, se kterou bude představen výhled umírněnějšího úrokového výhledu pro příští rok.

Korunové sazby potvrzují, že trh počítá s nárůstem úroků v listopadu o 50 bodů. Vyšší hike by byl dalším překvapením směrem k silnější koruně, obdobně by pak vyzněla i výrazně jestřábí úroková prognóza. Celkově má česká měna dobrý domácí základ pro další zisky právě z titulu rozšiřujícího se úrokového diferenciálu. Rizikem je podle nás změna globální tržní nálady k větší averzi k riziku a například intenzivní posun amerických tržních sazeb směrem vzhůru v krátkém čase.

Vzhledem k zacenění výhledu dalšího zvyšování sazeb bude pro korunu mnohem obtížnější posunout se směrem k hranici 25,00 za euro. K tomu, aby padla tato psychologická úroveň, by byla podle nás potřeba výrazná pozitivní tržní nálada spojená s ochotou nakupovat riziková aktiva. Současná situace spojená s globální nejistotou ohledně inflace, cenami energií, děním v Číně, a vůbec s celkově klesajícím globálním úvěrovým impulsem, tomu však příliš nenahrává.

Dnes budeme z domácího dění sledovat v 9:00 zveřejněnou inflaci za září. Riziko pozitivního překvapení směrem vzhůru nad tržní konsensus dosahující 4,5 % meziročně je rizikem silnější koruny. Vedle toho bude klíčový i komentář k inflačním číslům od ČNB zveřejněný ve 13:00. Ze zahraničního dění budeme sledovat vstřebávání pátečních čísel z amerického trhu práce. V tomto případě ale budeme svědky „omezení“ v podobě zavřeného amerického dluhopisového trhu z důvodu státního svátku (Columbus Day). Akciový trh v USA ale otevře.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1573 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 94,14 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1530 do 1,1607 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,44 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,98 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,35 až 25,49 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,86 až 22,07 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688