olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  07.10.2021 00:00:00

Olomouc má ocenění za dlouhodobou revitalizaci města

Olomouc má ocenění za dlouhodobou revitalizaci města

7. října 2021 (čt)

Zvláštní cenu získala Olomouc v prestižním celorepublikovém projektu Naše město 1991-2021. Cena organizátora Opera Civitatem 2021 jí patří za komplexní urbanistickou a architektonickou revitalizaci města tvořící kulturní a estetický základ kvality života lidí. Ocenění pro Olomouc ve Španělském sále Pražského hradu převzal primátor Mirek Žbánek. Součástí ocenění jsou kromě diplomu a pamětní medaile také Světlonoš se lvem, sousoší symbolizující pokrok a liberalizaci obchodu, které v roce 1898 vytvořil sochař Antonín Popp.

„Ocenění je význačné už tím, že má komplexní hodnotu. Získali jsme jej totiž za dlouhodobý rozvoj k lepšímu a na jeho udělení se shodl celý organizační tým. Těší mě, že si odborná veřejnost za hranicemi Olomouce všímá, jak se město a posledních třicet let proměnilo a proměňuje,“ vyzdvihl cenu primátor Mirek Žbánek. „Všichni určitě vnímáme, jak se za posledních třicet let Olomouc v některých částech zcela přetvořila. Zmizely staré ekologické zátěže v bývalých průmyslových areálech i po sovětské armádě. Podařilo revitalizovat historické centrum, ale také velká sídliště. Aktuálně jsou velkými tématy environmentální projekty, mezi které patří protipovodňová opatření a zapojení řeky Moravy do života města. A na úrovni veřejných a věřím, že i komerčních projektů se daří myslet na další rozvoj kvality života města a jeho lidí,“ uvedl s přesvědčením primátor.

Celorepublikový projekt Naše město 1991-2021 upozorňuje na architektonicky či urbanisticky nejkvalitnější soubory veřejných staveb uskutečněné v posledních třiceti letech. Už loni v něm Olomouc získala Cenu Olomouckého kraje Patria Nostra 2020 za vybudování centra ekologických aktivit Sluňákov. A olomouckým projektům se dařilo i letos. Cenu arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duky za rekonstrukci Arcidiecézního muzea Olomouc a jeho expozice evropského významu si ve Španělském sále převzali společně arcibiskup olomoucký Jan Graubner s ředitelem Muzea umění Olomouc Ondřejem Zatloukalem.

Součástí projektu Naše město je i výstava Česká moderní architektura od secese k dnešku, která je až do konce října k vidění v Jízdárně Pražského hradu. „Olomouc na ni má významné zastoupení a právě naše prezentace patří mezi ty nejzdařilejší. Kromě fotografií a nákresů ji totiž doplňuje také spousta propracovaných modelů ze sbírek Muzea umění Olomouc, díky nimž si návštěvníci mohou prohlédnout mnohé stavby ze zcela jiné perspektivy,“ hodnotí vedoucí Útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu Jana Křenková.

Celorepublikový projekt Naše město 1991-2021 pořádá Czech Architecture Week Praha ve spolupráci se Správou pražského hradu a Kanceláří prezidenta republiky. O hudební složku slavnostního večera se postarala Moravská filharmonie Olomouc.

Více na www.poctaceskezemi.cz

Fotografie:

| Poslední úprava: 7. října 2021 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688