plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.10.2021 00:00:00

Plzeň: Bezdomovectví. Co vidíme? Co chceme vidět?

Bezdomovectví. Co vidíme? Co chceme vidět?

fotografie Roman Muchka

fotografie: Roman Muchka

Dětské domovy, výchovné ústavy. Následovalo dvacet let na drogách, osm let na ulici. A pak přišel moment, kdy se musel rozhodnout, zda to zvládne, nebo zda zemře na ulici. To je jeden z příběhů člověka, který žil dlouhou dobu na ulici, ale rozhodl se, že svůj život změní. Nejen takové příběhy přibližuje výstava BEZDOMOVECTVÍ. CO VIDÍME? CO CHCEME VIDĚT? Ke zhlédnutí je v Šafaříkových sadech. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve středu 29. září. Za město ji zahájil radní David Šlouf, do jehož gesce náleží sociální začleňování. K výstavě vznikl i web www.bezdomovectvi.cz a je součástí unikátní a dosud nejrozsáhlejší studie v České republice věnované bezdomovectví.

„Bezdomovectví je spektrum problematik, proto je nutné ho řešit plošně, koncepčně a systémově. Díky spolupráci s Katedrou sociologie Západočeské univerzity v Plzni, jež vypracovala pro město Plzeň studii, máme tvrdá data, na jejichž základě začneme budovat systém řešení. Město Plzeň dospělo k tomu, že je naprosto nezbytné v této záležitosti spolupracovat s neziskovými organizacemi,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf, jehož resort stojí za zadáním dané studie, a doplnil: „Uvědomuji si osobně dvě zásadní věci o bezdomovectví. Není to problém na okraji společnosti, ale je v centru společnosti, a proto se k němu nesmíme točit zády. Jsou dvě možnosti řešení bezdomovectví. Jedna je z mého pohledu populistická, to je skrývání bezdomovců před veřejností. A druhá cesta je přiznat si, že bezdomovci jsou a budou a efektivně s nimi spolupracovat. Pro mě je podstatné, že až 80 procent veřejnosti říká, že by nějakým způsobem uvítalo, kdyby město Plzeň řešilo tuto problematiku, a také to že se mezi širokou škálou opatření našla tři opatření, která jsou akceptována jak lidmi bez domova, tak veřejností. Je to azylový dům se specializovaným režimem, nízkoprahová centra a opatření v krizových zimních měsících.“

fotografie Roman Muchka

David Šlouf

Výstava na jednom z panelů přibližuje také příběh Roberta Duby (46 let). „Byl jsem osm let na ulici v Praze. V průběhu těchto dlouhých let mi lidé stále nabízeli pomoc. Byli velmi ochotní. A já jsem to za celých osm let nevyužil. Podle mě má každý svou cestu a někdy není připraven v daný okamžik pomoc přijmout. Musí si k tomu dojít každý sám. Myslím si, že by společnost měla být připravena vždy tyhle lidi podporovat a pomáhat jim, a to opakovaně. Nikoliv jen jednou. S těmito lidmi je nutné pracovat bez předsudků a s velkou trpělivostí. Ne každý člověk na ulici tuto šanci využije, ale je to jeho cesta, jeho věc. Ale každý by měl dostat reálnou šanci, aby mohl změnit svůj život. Nejde to bez pomoci, já bych to bez ní také nezvládl. Pro člověka, který je na ulici hrozně dlouho, je to skoro nemyslitelné. Nejde to bez pomoci úřadů, politiků, neziskovek a dalších organizací, které pracují s těmito lidmi. Chci poděkovat městu a všem, kdo lidem bez domova pomáhá,“ přiblížil svoji cestu z ulice zpět do normálního života Robert Duba. Jeho příběh začal dětskými domovy, výchovnými ústavy. Následovalo dvacet let na drogách, osm let na ulici. A pak přišel moment, kdy se musel rozhodnout, zda to zvládne nebo zda zemře na ulici. Rozhodl se pro léčbu a zvládl to. Dnes má za sebou pětiletou insolvenci, dodělal si školu a pracuje s ohroženou mládeží v neziskové organizaci.

fotografie Roman Muchka

Robert Duba

Výstava popisuje, kde se berou lidé bez domova, heterotopii, tedy místa, která lidé bez domova „obývají“, také přibližuje formy pomoci i nabízí také strategii řešení.

Výstava je součástí dosud nejrozsáhlejší studie v České republice věnované bezdomovectví. Nechalo si ji zpracovat město Plzeň. Zjišťovalo situaci, potřeby i názory téměř 300 lidí bez domova pohybujících se na území města, stejně tak ale i mínění veřejnosti, tedy samotných Plzeňanů. Cílem radnice je najít průnik mezi oběma skupinami a nalézt taková řešení, která pomohou zlepšit situaci lidí bez domova v Plzni, a veřejnost je bude akceptovat. Studii zpracovali odborníci Katedry sociologie Západočeské univerzity v Plzni pod vedením Jana Váněho. S výsledky studie nyní bude město pracovat, připravuje řadu opatření, jež mají pomoci řešit situaci osob bez domova.

fotografie Roman Muchka

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)Výstava o bezdomovectví (foto: R. Muchka, 29.9.2021)

Zveřejněno: 4. 10. 2021, Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688