Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  01.10.2021 00:00:00

Muzeum východních Čech otevře digitální bránu do dějin. Pomůže mu královéhradecký kraj

1. 10. 2021 Autor: Jiří Klemt

Spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami připravil jedenáctý ročník celorepublikového festivalu Den architektury. Organizátoři opět lákají od 1. do 7. října na bohatý program několika set akcí po celé republice i na Slovensku. Program festivalu se bude odehrávat i v Královéhradeckém kraji, konkrétně v Hradci Králové, Jaroměři a Červeném Kostelci.

 

Muzeum východních Čech otevře digitální bránu do dějin. Pomůže mu kraj

 

Program letošního ročníku se zaměří jak na architekturu současnou, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Během festivalu se také pod názvem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov.

 

„Naším cílem je propagace architektury a představování konkrétních staveb či jejich autorů v širších souvislostech. V letošním roce poukazujeme na propojování měst a obcí, nejen s ohledem na dopravní propojení, ale i na pěší cesty mezi obcemi, stezky krajinou a podobně,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová.

 

Příznivci architektury v okolí Jaroměře mohou využít dopolední procházky od 9:30 hodin před kostelem sv. Jakuba Staršího, kdy s památkáři Jiřím Balským, Matějem Kubinou a jejich speciálním hostem dozvíte mnohé o uměleckých dílech ve veřejném prostoru města. Cesta za poznáním soch a jejich autorů. Je to již 60 let, co vznikla busta knížete Jaromíra umístěného u Kotoulovského mostu a 100 let od narození jejího autora Rudolfa Šrajbra.

 

Program v Červeném Kostelci startuje v 15 hodin z městského úřadu a i zde se bude jednat o tematickou procházku na téma lánované proměny i historie města od baroka, přes industriální vývoj až po současnost s městským architektem Lukášem Ehlem. Město Červený Kostelec prošlo pozoruhodným vývojem od baroka k nové industriální společnosti, a každé období zanechalo ve městě svou dobře viditelnou stopu. Rozmach textilního průmyslu a soukromého podnikání vedl k realizaci významných budov ve městě v duchu modernistických ideálů. Součástí prohlídky bude připomínka stavitelské historie města a současné plány na úpravu veřejného prostranství, městského parku a nové tělocvičny, jejíž podoba vzešla z nedávno uspořádané architektonické soutěže z vítězného návrhu Ateliéru Ondřeje Císlera.

 

Festivalový program pravidelně představuje významné osobnosti světa architektury. Letos dojde k připomínce například zakladatele moderní architektury u nás – architekta Jana Kotěru, od jehož narození letos uplyne 150 let.

 

Připomínka jeho odkazu se uskuteční v sobotu 2. října 2021 od 14 hodin na Eliščině nábřeží v Hradci Králové s historikem architektury Ladislavem Zikmundem-Lenderem, který představí všechny realizované i nerealizované projekty v Hradci Králové. Součástí prohlídky bude Okresní dům, Palmová zahrada, kiosky u Pražského mostu, Obecní dům, nerealizovaný Záložní úvěrní ústav a regulační plán. Nezapomene se ani na vrcholné dílo, budovu muzea, kterou si bude možné prohlédnout i v interiérech.

 

Kompletní informace o festivalu najdete zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688