mpsv.cz (MPSV)
Insolvence  |  08.10.2021 00:00:00

Novela zákona o exekucích – Milostivé léto – aktualizace

Změny v oblasti exekucí – leták

Milostivé léto – leták

Parlament v červenci schválil novelu zákona o exekucích, jehož součástí je také tzv. milostivé léto, které dává ojedinělou příležitost tisícům lidí vymanit se z dluhové pasti vůči státu nebo obci, v níž kvůli rostoucím úrokům uvízli. Jedná se o opatření platné od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 a spočívá v tom, že dlužník zaplatí jen tzv. jistinu, tedy původní dluh a poplatek 900 exekutorovi za uzavření exekuce. Vše ostatní, tedy úroky, penále, příslušenství či poplatky advokátovi stát odpouští a se splacením původní částky (a poplatku) tak bude dluh smazán. Opatření se vztahuje pouze na dluhy vůči veřejnoprávní instituci, tzn. že žádat mohou lidé, dlužící například zdravotním pojišťovnám, dopravním podnikům, obcím (například i ve věci nájemného v obecním bytě), ale také dodavatelům energií s účastí státu. Celkový dluh vůči všem těmto institucím činí podle kvalifikovaných odhadů zhruba 60 miliard korun. Akce pomůže i věřitelům, kteří se takto snáze domohou původní dlužné částky, jíž obvykle nedostanou, protože dlužníci nezvládají splácet vysoké penále.

Dalším zásadním opatřením, jež novela přináší, je změna v pořadí splatnosti dluhů, protože bude dlužník automaticky nejprve splácet částku na níž dluh vzniká, a pak až vzniklé úroky. Splacením původní částky se tak růst úroku zastaví a dlužník pak již bude splácet jen tu výši úroku, jež vznikla před uhrazením dlužné částky jako takové. To je zásadní změna oproti současnému nastavení, kdy dlužník ve většině případů nejprve splácel příslušenství, a dlužnou částku až nakonec, čímž mu úrok neustále rostl a dlužník se tak mnohem spíše dostal do dluhové spirály, jíž nedokázal doplatit.

Součásti novely jsou další dvě opatření. Jedním s nich je zastavení tzv. marných exekucí, tedy těch, které jsou vedeny 12 a více let, kdy se nepodařilo vymoci náklady ani do výše typicky 1000 korun. Druhým opatřením je zastavování tzv. bagatelních exekucí, pokud věřitel do 31. března 2022 nezaplatí věřitel zálohu (typicky v řádu několika set korun). Jedná se o dluhy do výše 1500 korun a opatření míří např. na osoby bez domova, jimž vznikl dluh na základě jízdy na černo v MHD, aby jim nevznikaly dluhy, které by jim ztížily cestu z ulice např. do sociálního bydlení.

 

Zdroje:

Seznam Zprávy. Čtyři změny, které pomohou tisícům Čechů uniknout z dluhové pasti. (online) Dostupné z: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/velka-inventura-exekuci-kdo-se-bude-moci-vykoupit-z-dluhove-pasti-169388

168 hodin. (19. září 2021). (online) Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/221452801100919/video/864594

Sněmovní tisk 295. Novela zákona – exekuční řád. (online) Dostupné z: Sněmovní tisk 295 (psp.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688