Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  30.09.2021 00:00:00

Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah. Kraj od státu dostane slíbených 300 milionů korun

30. 9. 2021 Autor: Dan Lechmann

Vláda tento týden schválila poskytnutí financí na krajský projekt modernizace a dostavby nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Investici za 865 milionů korun tedy Královéhradecký kraj nebude financovat celou ze svého rozpočtu, což zvažoval v případě neschválení státem slíbené dotace. Nejprve však musí na základě výzvy podat žádost na ministerstvo pro místní rozvoj.

Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah. Kraj od státu dostane slíbených 300 milionů

Jsme rádi, že vláda dostála svému slovu a schválila slíbené finance ve výši 300 milionů korun na projekt modernizace a dostavby rychnovské nemocnice. Pro Královéhradecký kraj je to jedna z klíčových investic do zdravotnické infrastruktury, která navíc navazuje na průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, kde stát plánuje investice v celkové výši 8,5 miliardy korun. Po řadě jednání s představiteli vlády a návštěvě pana premiéra v červenci tak máme konečně jistotu, že akci za 865 milionů korun nebudeme hradit pouze z krajských peněz,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Finanční pomoc stát kraji poskytne na realizaci stavebních prací. Ty spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP – a rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP v areálu rychnovské nemocnice. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.

Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.

Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah. Kraj od státu dostane slíbených 300 milionů

Stavební práce chceme zahájit na jaře 2022 poté, co vysoutěžíme dodavatele. Stát dotaci rozloží do tří let, přičemž nejprve kraj obdrží 80 milionů korun v roce 2022, následující rok 120 milionů a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic. Stavební práce by měly trvat 24 měsíců.

Financování investice již schválilo v červnu krajské zastupitelstvo. V současné době je v přípravě schválení podmínek zadávacího řízení na výběr zhotovitele stavebních prací i na dodávku služeb technického dozoru stavby (TDS) a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP).

Nejprve ale kraj na základě výzvy podá žádost o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které peníze uvolní ve formě investiční dotace z podprogramu Podpora vládou doporučených projektů v oblasti rozvoje regionů.

Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Administraci projektu zařizuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón.

Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah. Kraj od státu dostane slíbených 300 milionů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688