Patria (Patria Finance)
Komodity  |  29.09.2021 16:54:00, aktualizováno 02.10.2021 09:05:43

Čína se snaží uřídit energetickou krizi. Uhlí roste na rekordní maxima a zima se blíží

Čína ve středu požadovala, aby železniční společnosti a úřady navýšily klíčové dodávky uhlí energetikám. Regiony této druhé největší světové ekonomiky totiž bojují s výpadky proudu, které ochromují i průmyslovou produkci.

Nařízení přichází po chybějících dodávkách uhlí, přísnějších emisních normách a silné poptávce po výrobě, což vytlačilo cenu uhlí, největšího zdroje čínské elektřiny, na rekordní maxima. A zima se blíží.

Futures na tepelné uhlí v Číně dosáhlo ve středu historicky nejvyšší hodnoty 1 376,8 juanů za tunu a ještě zvyšuje tlak na energetické společnosti, které nejsou schopny tyto vyšší náklady vykompenzovat. Ve velké části země, zejména ve třech severovýchodních provinciích, které jsou domovem pro téměř 100 milionů lidí, byla uvaleno omezení odběrů energie.

„Pokud dojde v zimě k přerušení dodávek elektřiny, pak se zastaví i teplo,“ řekl 32letý Fang Süe-tung, řidič dodávky v Šen-jangu, hlavním městě provincie Liao-ning, asi 90 minut letu severovýchodně od Pekingu. „Mám doma dítě a starého člověka, pokud nebude teplo, bude to problém.“

Poplach mezi obyvateli kvůli energetické krizi, trvající již druhý týden, přidává na síle. Státní regulátor Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC) formálně vyzval místní ekonomické a energetické regulátory a železniční společnosti, aby posílily přepravu uhlí a dostály tak „požadavku občanů na topení v zimní sezóně“. „Každá železniční společnost by měla posílit přepravu uhlí do energetik se zásobami menšími než na sedm dní a včas spustit mechanismus nouzového zásobování,“ uvedla NDRC.

Čína, největší světový spotřebitel uhlí, dovezla za prvních osm měsíců roku 2021 celkem 197,69 milionů tun uhlí, což je meziroční pokles o 10 %. Ale srpnový dovoz uhlí stoupl o více než třetinu kvůli utaženým domácím dodávkám.

Úředníci se tento týden opakovaně snažili ujistit obyvatele, že s blížící se zimou bude k dispozici energie pro domácí použití i pro vytápění. Minulý týden se v mnoha částech severovýchodní Číny zavedlo přidělování elektrické energie během špiček. Podle informací zpravodajů a příspěvků na sociálních sítích jsou patrné výpadky semaforů a komunikačních sítí 3G.

1

Čína také zvažuje navýšení cen pro průmyslové odběratele, aby zmírnila krizi dodávek, uvedla ve agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje, které si nepřejí být jmenovány. NDRC později dodala, že vláda nebude zastavovat pohyb cen elektřiny v rozumném rozsahu a nechá jej odrážet tržní fundamenty i změny nákladů.

Omezení nadále ovlivňují těžký průmysl, jako je produkce kovů a zpracovatelský průmysl. Interní dokument jednoho velkého výrobce technologických komponentů v Číně uvádí, že více než polovina jeho denní produkce v Kchun-šanu ve východní průmyslové provincii Ťiang -su byla od začátku tohoto týdne pozastavena. Ve Fo-šanu, v rušné provincii Kuang-tung na jihu Číny, směla tato společnost od poloviny do konce září vyrábět pouze pozdě v noci a brzy ráno.

Li Šuo, hlavní politický poradce pro východní Asii za Greenpeace, vyzval Čínu k reformě svého energetického sektoru a tím i k utlumení kolísání cen a zajištění stability. "Tento nedostatek energie bude mít obrovské ekonomické a politické důsledky. Ale pojďme to uvést na pravou míru, hlavní příčinou jsou vysoké ceny uhlí, NE politika změny klimatu," napsal Li tento týden na twitteru. „Pokud tento nedostatek energie něco ukazuje, pak je to důležitost odklonu od uhlí a toho, že palivo, které je klíčové slovo energetické bezpečnosti, není vůbec jisté.“

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688